X3 Pro 2021
2021. godina
6.67" LCD 120Hz, 84.6% body
40% 860, Android 11
RAM 6 GB, INT 128GB, EXT SDXC
33W, 5160 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 48MP
Test mobilni telefon Poco X3 Pro
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Poco X3 Pro. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Poco X3 Pro vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Poco X3 Pro

Pozicioniranje

U maloprodaji, Xiaomi Poco X3 Pro je dostupan između ostalog u konfiguraciji 6/128 GB i, možda je Poco X3 Pro ideološki najbliži prvom Pocophone F1 modelu. Kupcima se nudi vrhunski hardver po vrlo primamljivoj ceni. Po pitanju pozicioniranja proizvoda ovde je sve jednostavno.

Glavne prodajne tačke ovog uređaja su:

  • Qualcomm Snapdragon 860 Procesor | UFS 3.1 memorija;
  • Ekran dijagonale 6.67 inča, 120 Hz, brzina osvežavanja dodira 240 Hz, zaštićen Corning Gorilla Glass 6 staklom;
  • Dvostruko teksturirano kućište
  • 5160mAh baterija, brzo punjenje do 100% za 59 minuta;
  • Stereo zvučnici;
  • Sistem kamera sa četiri sočiva, gde glavnu kameru karakteriše 48MP rezolucija;
  • NFC, IR senzor, 3.5 mm priključak, zaštita od prskanja IP53;
  • Besplatna popravka ekrana jedanput u prvih šest meseci nakon kupovine.

Možda bi trebalo dodati da je Poco zaseban brend, sa kojim Xiaomi, sudeći po poslednjim modelima nema nikakve veze (očigledno je da je industrijska špijunaža ovde u punom zamahu, zbog čega su neki Poco pametni telefoni veoma slični pametnim telefonima Redmi / Xiaomi).

Specifikacije
Procesor Qualcomm Snapdragon 860 (7nm), Octa-core (2x2.96 GHz Kryo 485 Gold i 6x1.X GHz Kryo 485 Silver), Adreno 640 grafika
Operativni sistem Android 11, interfejs MIUI 12
Memorija 6/8 GB LPDDR4X / 128/256 GB UFS 3.1, kombinovani microSD slot kapaciteta do 1 TB
Ekran 6.67 inča, IPS LCD, 2400 x 1080 piksela, odnos stranica 20 : 9, gustina ekrana 395 ppi, 120 Hz, Corning Gorilla Glass 6
Baterija Li-Po 5160 mAh, brzo punjenje 33 W, 100% za 59 minuta
Glavna kamera 48 MP, f / 1.8, (širokougaona), 1 / 2.0 ", 0.8μm, PDAF 8 MP, f / 2.2, 119 ° (ultra širokougaona) 2 MP, f / 2.4, (makro) 2 MP, f / 2.4, (senzor dubine). Video snimanje 4K @ 30fps, 1080p @ 30 / 120fps, 720p @ 960fps; gyro-EIS
Prednja kamera 20 MP, f / 2.2, (širokougaona), 1 / 3.4 ", 0.8μm
SIM kartice 2 Nano-SIM
Mreže i prenos podataka GSM 900/1800/1900, 3G, 4G LTE, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, A2DP, LE, A-GPS, GLONASS, BDS, NFC, IrDA, USB Type-C 2.0
Senzori Skener otiska prsta (bočni), akcelerometar, žiroskop, senzor blizine, kompas
Ostalo NFC, 3.5 mm priključak, radio modul
Materijali Staklo, aluminijumski okvir i plastični poklopac sa zadnje strane
Dimenzije 165.3 x 76.8 x 9.4 mm, masa 215 g

Prodajno pakovanje

Pored pametnog telefona, futrole, punjača i dokumentacije, prodajno pakovanje ukjučuje stikere i "Welcome to the family" karticu.

Izgled

Poco X3 Pro ima jedinstveni dizajn poput Poco X3 NFC. I dimenzije i težina su iste. Boje i tekstura kućišta se malo razlikuju. Dok je Poco X3 NFC potpuno sjajan, Poco X3 Pro ima samo sjajnu središnju široku traku sa natpisom Poco, a stranice su matirane. U pitanju je dobro rešenje: pametni telefon deluje manje klizavo, a kućište nije prekriveno otiscima prstiju.

U ruci uređaj izgleda glomazno i deluje teško.

Veliki logo se nalazi sa zadnje strane.

Bočne strane su napravljene od matirane plastike koja ima pozitivan efekat na ergonomiju. Pametni telefon deluje manje klizav.

Sa gornje strane nalazi se mikrofon, zvučnik i IR senzor koji se može koristiti za tehnologiju daljinskog upravljanja.

Sa donje strane su zvučnik, mikrofon, Type-C port kao i 3.5 mm priključak za slušalice.

Skener otiska prsta, kombinovan sa tasterom za uključivanje je bočno, i radi dobro. Iznad njega se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka.

Sa leve strane se nalaze slot SIM kartice i micro SD kartice.

Na ekran je postavljen fabrički film dobrog kvaliteta, koji čak odgovara i igrama. Slot za microSD karticu je kombinovan, tako da morate da izaberete da li ćete da koristite ili drugu SIM karticu ili microSD. S obzirom na veličinu pametnog telefona, proizvođač je mogao da instalira i zaseban slot. Međutim, koliko smo razumeli, ovo je malo veštačko ograničenje, koje bi trebalo da podstakne, na primer, kupovinu nekoga od modela iz Redmi Note serije (koji poseduju zaseban slot).

Uređaj se isporučuje sa zatvaračem koji štiti Type-C konektor. Međutim, specifikacije ukazuju na stepen zaštite IP53, tako da je pametni telefon otporan na prskanje i kišu.

Ekran

Pametni telefon ima 6,67-inčni IPS LCD ekran sa frekvencijom osvežavanja od 120 Hz, dok je osvežavanje kada je reč o dodiru ekrana 240 Hz. U teoriji, ekran je identičan onom koji postoji u okviru modela Poco X3 NFC. Izuzev što Poco X3 Pro ima sledeću generaciju zaštitnog stakla Corning Gorilla Glass 6. Zanimljivo je da pametni telefon ne podržava HDR10 u tehničkim specifikacijama (za razliku od Poco X3 NFC).

Korisnik u podešavanjima može odabrati brzinu osvežavanja ekrana - 120 Hz ili 60 Hz. Treba pojasniti da će ekrani menija i podržane aplikacije raditi na 120 Hz. Primetna je velika brzina osvežavanja što čini funkcionisanje interfejsa glatkim. Ali ako aplikacija ne podržava visoku brzinu osvežavanja ili, na primer, gledate video zapis, tada će uređaj koristiti standardnih 50-60 Hz. Na sajtu proizvođača se navodi da pametni telefon poseduje tehnologiju DynamicSwitch sa podrškom za brzinu osvežavanja ekrana od 50, 60, 90 i 120 Hz, odnosno da pametni telefon sam određuje vrstu sadržaja i podešava brzinu osvežavanja ekrana. Ova funkcija blago štedi trajanje baterije.

Brzinu obrade dodira od 240 Hz lako je uočiti u igrama u kojima je reakcija važna. Karakter u igri reaguje na reakcije igrača. U drugim slučajevima nećete primetiti razliku.

Iznenađujuće, uprkos činjenici da su ekrani formalno isti, Poco X3 Pro ima nižu osvetljenost od Poco X3 NFC, koji je pri automatskom podešavanju limitiran na 620 nita. Iz nekog razloga, Poco X3 Pro ima samo 520 nita. Na jarkom suncu ekran, naravno, ostaje čitljiv, ali sa više od stotinu nita bilo bi još bolje. Minimalna osvetljenost je 1,9 nita. Ovo je sjajan pokazatelj. Nema treperenja pri slaboj osvetljenosti, režimu čitanja i tamnoj temi, možete udobno čitati u mraku.

Čitljivost ekrana na jakom suncu:

Obratite pažnju na korisnu opciju "Dnevni režim", zahvaljujući kojoj možete podesiti minimalni nivo osvetljenosti, ispod kojeg se pametni telefon neće spustiti.

Ekran je odličan za igre i filmove.

Trajanje baterije

Pametni telefon ima bateriju kapaciteta 5160mAh koja podržava brzo punjenje. Telefon se zaista puni do 100% za 1 sat.

Punjač obzirom da ga karakteriše 33W snage ima prilično velike dimenzije.

Potrošnja baterije u posebnim režimima je sledeća:

  • Pc Mark test - 8 sati i 4 minuta pri maksimalnom manuelno podešenom osvetljenju. Ovo je približno rezultat koji će korisnik dobiti uz svakodnevnu upotrebu telefona.
  • Igre pri maksimalnom manuelno podešenom osvetljenju (Genshin Impact) - 6 sati
  • Video pri maksimalnom manuelno podešenom osvetljenju i airplane režimu - 11 sati

Kamera

Glavna kamera se sastoji od četiri sočiva:

  • 48 MP, f / 1.8, (širokougaona), 1 / 2.0 ", 0.8μm, PDAF
  • 8 MP, f / 2.2, 119 ° (ultra širokougaona)
  • 2 MP, f / 2.4, (makro)
  • 2 MP, f / 2.4, (senzor dubine)

Glavni modul je rezolucije 48 MP. Sa druge strane Poco X3 NFC ima modul rezolucije 64MP, pa ovaj drugi snima bolje fotografije. Međutim, po vedrom danu, Poco X3 Pro donosi zaista dobre snimke. Međutim, obratite pažnju na svetlost na nebu na nekim fotografijama. Rekli bismo da ovo nije problem optike, već algoritama naknadne obrade. Čini se da je pametni telefon namerno „zatamnjen“ da ne bi ispao predobar. Inače, situacija je slična Pocophone F1 modelu, koji je takođe imao odlične performanse, ali kamere su bile prosečne.

Pametni telefon ima makro režim, za šta je odgovoran modul od 2 MP. Ovde se nema šta dodati, sve je jasno i glasno.

Pametni telefon ima veštačku inteligenciju, ali je morate pažljivo uključiti. Obično samo dodaje tu i tamo poneku nijansu.

Pametni telefon podrazumevano nudi 3 načina rada - 0,6x, 1x, 2x. Svidelo nam se kako snima modul sa širokim uglom. Uz dovoljno osvetljenja, rezultat je dobar. 2x je kropovan snimak.

U uslovima lošeg osvetljenja, pametni telefon snima onako kako treba da snima modul od 48 MP. Odnosno, relativno dobro, ali ne uvek savršeno. Pored toga, pametni telefon se mora pažljivo držati kako kadar ne bi bio zamućen. I obavezno koristite „noćni režim“!

Konačno, nekoliko primera selfija.

Pored klasičnih režima, pametni telefon ima i razne efekte. Na primer, istovremeno snimanje sa obe kamere, vremenski kadrovi, panorame, kloniranje itd. Primer snimanja sa dve kamere - pratite link.

Performanse

U tehničkim specifikacijama proizvođač sa ponosom navodi da pametni telefon koristi Qualcomm® Snapdragon ™ 860 čipset. Sa druge strane AIDA64 navodi da je u pitanju Snapdragon 855. I tako je. Qualcomm je dobrovoljno doneo odluku da lagano preimenuje 855 čipset, nazvavši ga Snapdragon 860 kako bi se osećao relevantnijim.

A testovi brzine memorije su definitivno bili impresivni. Očigledno je Xiaomi otkrio jednostavnu istinu: što brže rade memorija i skladišteni kapacitet, pametni telefon radi brže. Rezultati su više nego odlični.

Rezultati testa rada pod maksimalnim opterećenjem. Postoji pad performansi, uprkos najavljenom naprednom sistemu hlađenja. Međutim, uzimajući u obzir rezervu snage, smanjenje ne utiče u velikoj meri na performanse i to nećete primetiti u igrama. Međutim, naravno, ovo nije najbolji pokazatelj.

Na ovom pametnom telefonu možete udobno igrati sve moderne igre. A rezerva snage 855/860 čipseta biće više nego dovoljna za još 3-4 godine. Genshin Impact bukvalno leti kada igrate. Ako na televizoru imate Chromcast, možete igru prikazivati na velikom ekranu i igrati kao na TV prijemniku.

Opcije komunikacije i performanse

Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, postoji opcija snimanja poziva sa glasovnim obaveštenjem sagovorniku o početku snimanja. Wi-Fi možete distribuirati na 2,4 GHz i 5,0 GHz. NFC se može koristiti za plaćanje u prodavnicama i podzemnoj železnici. A aplikacija Mi Remote vam omogućava da svoj pametni telefon koristite kao daljinski upravljač za televizor i drugu opremu. Osim za većinu klima uređaja!

Ovde je potrebno nešto reći o politici kompanije Xiaomi. Reklamiranje kao takvo sada je retkost na pametnim telefonima brenda. Njegova poslednja uporišta su tri aplikacije - Mi Video (video plejer i izbor video klipova), Music (audio plejer i takođe izbor klipova) i Mi Picks (nema prodavnice aplikacija, iz nekog razloga nema ni klipova) .

Kada otvorite neku od aplikacija nevedenih ovde, ...

... pre otvaranja prikazuje vam se reklama.

Gore navedene tri aplikacije glavni su izvor muke na pametnom telefonu. U starijim modelima, kao što je Mi 11, korisnicima je bila data veća sloboda. Izbrisali smo prodavnicu aplikacija, kao normalnu aplikaciju. U novijim uređajima, koji uključuju Poco X3 Pro i NFC, ove aplikacije ne mogu biti uklonjene niti onemogućene standardnom metodom.

Međutim, možete da isključite obaveštenja, zaboravite na ove tri aplikacije (takođe možete da dodate i aplikaciju „Igre“). Među unapred instaliranim aplikacijama na Poco X3 Pro tu su Netflix, PUBG, Yandek Zen, Booking, Likee, eBay i TikTok. Povremeno možete pronaći fascikle sa preporukama za „korisne aplikacije“. Ovo je sumnjiva stvar, pa je bolje da je i isključite. Kliknite na ime fascikle i isključite „preporuke“. „Čistoća“ pametnog telefona je sada zagarantovana.

Utisci

Iskustva korišćenja pametnog telefona su pomešana. Sa jedne strane, odlične performanse, dobra rezerva snage, svi meniji brzo rade, a stereo zvučnici zvuče glasno i jasno.

S druge strane, Poco X3 NFC, zahvaljujući boljoj kameri i svetlijem ekranu, izazvao je malo više emocija. Ali u celini, sve je pošteno, Poco tim jasno pokazuje gde su kompromisi i da morate da žrtvujete nešto za povećane performanse. Međutim, X3 NFC možete kupiti samo ako ne planirate da igrate zahtevne igre.

Poco X3 Pro je donekle tesan sa konkurentima. Na primer, od konkurenata tu je Galaxy A52. Ali, prvo, ovaj model je baziran na Snapdragon 720G, a cena je nešto viša. Sa druge strane pomenuti model u kombinaciji 4/128 GB košta isto kao i Poco X3 Pro. Dok nešto malo više morate izdvojiti za Poco X3 Pro 8/256 GB. Međutim, na strani Galaxy modela je svetao AMOLED ekran, kamere i zaštita od vode. Sa druge strane, u pogledu performansi je svakako inferioran.

Možda biste trebali obratiti pažnju na Poco F3, koji je dosta sličan po pitanju izgleda modelu Poco X3 Pro, samo što su performanse još boje a tu je i AMOLED ekran. Ali je i njegova cena nešto viša.

U svom opsegu, Poco X3 Pro je veoma dobar uređaj. Više nego verovatno je da ga očekuje uspeh i slava Pocophone F1.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024