8 2021
2021. godina
6.4" OLED, 83.3% body
25% G95, Android 11
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
30W, 5000 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 64MP
Test mobilni telefon Realme 8
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Realme 8. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Realme 8 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Prodajno pakovanje:

  • Pametni telefon
  • Punjač snage 30W, 15V / 2A
  • USB Type-C kabl
  • Silikonska futrola
  • Alat za izvlaćenje fioke SIM kartice
  • Zaštitini film (već prilepljen)
  • Uputstvo za upotrebu, garancija

Specifikacije

Dimenzije i masa 160.6 x 73.9 x 8 mm, 177 grama
Materijali kućišta Corning Gorilla Glass 3 zaštitino staklo napred, plastični okvir, plastični zadnji panel
Ekran 6.4 inča, 2400x1080 piksela (Full HD +), Super AMOLED, 20: 9 odnos stranica, 405 ppi gustina ekrana, 1000 nita maksimalna jačina osvetljenja, HDR10 podrška
Operativni sistem Google Android 11, vlasnički korisnički interfejs realme UI 2.0
Platforma MediaTek Helio G95, 6 Cortex-A55 jezgara radnog takta do 2 GHz + 2 Cortex-A76 jezgra radnog takta do 2.05 GHz, 12 nm tehnologija obrade, Mali-G76 grafika
Memorija 6GB LPDDR4X, 128GB UFS 2.1 onboard skladištenog kapaciteta, microSD podrška za kartice kapaciteta do 256GB
Bežično povezivanje Wi-Fi a / b / g / n / ac 2.4 / 5 GHz, Bluetooth 5.1, NFC
Mreže 2G: 850, 900, 1800, 1900 MHz
3G: bands 1, 2, 4, 5, 8
4G: bands 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41
Dve Nano SIM kartice +memorijska kartica, zaseban slot
Navigacija GPS, AGPS, GLONASS, GALILEO, Beidou
Senzori i konektori Optički senzor otiska prsta na ekranu, akcelerometar, senzor osvetljenja, blizine, kompas, USB Type-C, 3.5 mm priključak
Glavna kamera 64 MP, širokog ugla, Quad Bayer, f / 1.79 otvor blende, veličina piskela 0.8 μm, PDAF
8 MP, uultra široki ugao, f / 2.3, 1.12 μm, ugao vidljivosti 119 °
2 MP, makro kamera, f / 2.4,
2 MP , senzor uravnoteženja bele boje, f / 2.4

Video snimanje:
- 2160P @ 30 fps, 1080P @ 30/60 fps, 720P 30/60 fps
- Usporeno snimanje 1080P @ 120 fps, 720P @ 240/120 fps - Ultra stabilizacija
(UIS / UIS Max)
- Sočivo širokog ugla nije podržano u 4K i 60fps režimima
Prednja kamera 16 MP, Sony IMX471, širokog ugla, f / 2.45 otvor blende, 1 μm
HDR, panoramsko snimanje, 720P video snimanje pri @ 30 fps, 1080P @ 30 fps, usporeno snimanje 1080P @ 120 fps, režim ulepšavanja
Baterija Li-ion 5000 mAh, brzo punjenje Dart Charge 30W
Boje Srebrna, crna

Pozicioniranje

U poslednjoj generaciji Realme modela pozicioniranje linije relativno dostupnih uređaja nije bilo tako jednostavno, tj. Slabiji modeli su u nekim aspektima bili superiorniji od skupljih, dok je distribucija cena razgraničila modele, čak i u pogledu karakteristika, te je bilo potrebno odabrati koji parametri su vam važniji.

U osmoj generaciji sve je došlo na svoje mesto, a Realme 8 u svakom pogledu zauzima drugo mesto nakon vodećeg pametnog telefona. Ono što važi i za Realme 8 Pro, modeli su što je moguće bliži u pogledu dimenzija i karakteristika, ali u isto vreme postoji jasna razlika.

Ako uporedimo sa prethodnom generacijom, onda nema toliko značajnih promena u ažuriranju kako bismo želeli. Štaviše, ne mogu se opravdati sva ažuriranja kada je reč o uslovima korisničkog iskustva, očigledno, proizvođač je ponovo anketirao lojalne korisnike i prikupio njihova mišljenja o tome šta im je važnije, ali jasno je da se neće svi složiti sa tim.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Bez sumnje, Realme 8 je dobio upečatljiviji dizajn u odnosu na skuplji model. Da, previše stroga crna boja verzije Realme 8 Pro modela igra veliku ulogu, ali zadnji panel se mnogo jasnije ističe. Prvo, plastični zadnji panel je podeljen na dve oblasti sa mat i sjajnom podlogom gde se nalazi i slogan proizvođača. Gore pomenuto sjajno područje, kao i malu površinu ispod već poznatog dizajna modula kamere, odlikuje igra svetla u vidu duginih boja. Na primeru modela boje srebra koji je korišćen prilikom testiranja, sve je jasnije o ovom elementu.

Postoji sumnja da će plava verzija Realme 8 Pro takođe imati naznačeni slogan, ali će u svakom slučaju biti lišen sjajnog panela. Ostatak dizajna je već poznat: četiri odvojena sočiva u okviru kvadratnog modula koji je blago uzdignut iznad kućišta a tu je i ekran sa izrezom za jednu prednju kameru. Zadnji panel je umereno klizav, nema potrebe za korišćenjem futrole.

U pogledu dimenzija, obe nove stavke osme serije su identične. U poređenju sa prethodnom generacijom dolazi do smanjenja težine za skoro 20 grama. Situacija sa kontrolama je takođe slična:

„Sa leve strane nema tastera, postoji samo ležište za SIM karticu, možete koristiti dve SIM kartice i memorijsku karticu u isto vreme. Sa desne strane nalazi se tanki i blago zaobljeni, dvostruki taster za uključivanje i kontrolu zvuka".

Zvučnik je i dalje isti, ovde nema ništa novo. Promene su uticale na senzor otiska prsta, koji je pomeren ispod ekrana, što odmah privlači pažnju i prebacuje pažnju na sledeću tačku pregleda.

Ekran

Da, ovde je obuhvaćena većina promena u odnosu na Realme 7. Kao što je već poznato, došlo je do prelaska sa IPS-a na AMOLED, dijagonala je blago smanjena sa 6.5 na 6.4 inča. Nažalost, ekran je izgubio povećanje učestalosti osvežavanja, što je tužno, opcija glatkog pomeranja blago ublažava situaciju, ali činjenica je očigledna. Odustajanje od IPS ekrana može postati jedna od tema aktivnih diskusija.

Šta možemo reći o postojećem ekranu: vrlo dobar uz odličnu reprodukciju boja, postoji margina osvetljenosti u automatskom režimu, donji okvir je tradicionalno nešto deblji, izrez je još uvek skriven softverom. Rezolucija je ostala na nivou FHD +, a tu je i funkcija analogna Always On Display. Podešavanja omogućavaju da prilagodite temperaturu boje prema vašim željama, tu su i režimi sa izborom sRGB i DCI-P3 boja. Ljubitelji Live Wallpaper mogućnosti biće srećni budući da postoji poseban odeljak za njih sa prelepim dinamičkim efektima desktop dizajna. Biće dostupna i podrška za Netflix i Widevine L1.

Dostupan je OSIE vizuelni efekat a njegovo aktiviranje može negativno uticati na autonomiju, budući da ova funkcionalnost troši dodatnu energiju. Utisci su uglavnom pozitivni, osim, naravno, odsustva od osvežavanja najmanje 90 Hz. S druge strane, nema ih ni u Pro verziji, pa se barem može pratiti unutrašnja logika.


Baterija

Nepostojanje povećane brzine osvežavanja imalo je blagotvoran efekat na autonomiju. Pametni telefon može lako da izdrži dva dana mešovite upotrebe sa jednim punjenjem. Usled smanjene potrošnje energije pri prikazivanju tamnih boja, AMOLED matrica daje povećanje autonomije pri gledanju videa, test petlje je pokazao rezultat od preko 26 sati, što je dva sata više od prethodnog modela.

Karakteristike i vreme punjenja se nisu promenili: 65 minuta za 100 odsto, 26 minuta za polovinu kapaciteta baterije, Dart Charge radi standardno, jedinica je snage 30 W, osim što njen port više nije ofarban u korporativnu žutu boju. Činjenica da se kapacitet baterije održava unutar 5000 mAh uz smanjenje ukupne mase može se slobodno zabeležiti kao plus.

Memorija, čipset, performanse

I opet se nevoljno javlja pitanje: "Šta, opet?" Govorimo, naravno, o MediaTek Helio G95 procesoru, koji je već viđen kod Realme 7 a koji nije toliko drugačiji od čipa modela Realme 6. Ispostavilo se da se kod slabijeg modela hardverska platforma nije promenila u trećoj generaciji. Treća sreća? Teško je reći, isti test maksimalnih performansi pokazao je ne baš dobre rezultate. Ali ipak ovo nije MediaTek procesor koji je zaostao u distribuciji zbog zaostajanja u odnosu na Qualcomm, u njemu je zaostajanje minimalno. Na primer, u istom testu stabilnosti, rezultati nisu tako dobri.

There is a caveat on "synthetics". The starting version of the smartphone will be available for sale in a configuration with 6 GB of RAM, which is somewhat upsetting, there is no information about more RAM. Despite this, optimization miracles and / or cunning witchcraft in the shell made it possible to get 50,000 more AnTuTu "parrots" even with this configuration. If, however, there is a modification with 8 GB, then the performance in it will be even better. The format of permanent memory has not changed, as well as its size.

Opcije povezivanja

Postoji upozorenje kada je reč o sintetičkim testovima. Početna verzija pametnog telefona biće dostupna za prodaju u konfiguraciji sa 6 GB RAM -a, što je donekle uznemirujuće, nema informacija o više RAM -a. Uprkos tome, čuda optimizacije i / ili lukavi potezi u okviru interfejsa omogućili su da se dobije još 50.000 bodova u okviru AnTuTu testa, čak i sa ovom konfiguracijom. Međutim, ako postoji modifikacija sa 8 GB, tada će performanse biti još bolje. Format trajne memorije nije promenjen, kao ni njena veličina.

Kamere

U ovom aspektu, nije bilo eksperimentisanja, tu je sve što vam je potrebno: podnošljivo funkcionalan GPS, punopravni NFC, priključak za slušalice, iako jedan zvučnik, ali sa podrškom za 24-bitni / 192 kHz tok. Nema problema kada je reč o tome kako ćete čuti pozive.

Rad na greškama je izvršen, a modul glavne kamere u verziji Realme 8 za određenja tržišta je ponovo dobio 64 megapiksela rezoluciju. Sa stanovišta tehnologije, ovde je sve poznato: Quad Bayer, autofokus sa faznom detekcijom i digitalni zum maksimalne vrednosti 10x. Za svoj cenovni opseg, pametni telefon snima prilično dobre fotografije, pa je bolje izabrati scene sa dobrim i ujednačenim nivoom osvetljenja. U senci i sumraku, vidljiv je šum na fotografijama.Ultra širokougaoni objektiv dobro radi i teško nadmašuje dinamički opseg. Naravno, bilo bi dobro umesto toga da je dostupno telefoto sočivo, ali ne ovaj put. Optička stabilizacija takođe nije deklarisana, njene funkcije preuzima UIS režim u dve varijacije. Dva dodatna senzora ne obezbeđuju ništa, efekat zamućenja pozadine nije uvek moguće pravilno uhvatiti prvi put, a u makro režimu ivice okvira se stalno uvlače u akvarel, pa je Crop opcija sve što preostaje.

Prednja kamera je i dalje jedna, sa istom rezolucijom od 16 megapiksela. Poput Realme 8 Pro, softver kamere ima mnogo načina rada, kreativni ljudi će definitivno pronaći gde da se okrenu i sa čime da eksperimentišu. U stvari, funkcije se dupliraju, sa izuzetkom režima „Mešoviti portret“.

Softver

Poređenje sa starijom verzijom, citat:

„Korisnički interfejs dobio je drugu iteraciju zbog prelaska na novu verziju Android-a. Promene su najviše uticale na personalizaciju interfejsa i nove animacije pojedinačnih menija, sve izgleda osveženo.

Konkurenti

Cena je previše visoka za postojeći skup karakteristika. U ovom segmentu, Realme 8 će imati velikih problema. Samsung Galaxy A32 sa staklenim zadnjim panelom, uz AMOLED ekran, 90 Hz frekvenciju i dobre kamere ima nižu cenu. Doduše, ima nešto sporiji procesor i manje RAM-a ali sve zajedno izgleda dobro.

Poco X3 NFC je nešto skuplji ali nudi IP53 zaštitu, 120Hz uz izbor režima prikaza od 6.67, upečatljiv dizajn i slične brzine punjenja. Za nešto višu cenu tu je i Poco X3 Pro, međutim, u smislu rezolucije, glavna kamera Realme 8 je dobra prilika na papiru ali su performanse veoma loše. U isto vreme, Realme 7 obezbeđuje dobar rezultat.

Utisci, rezultati

Kod slabijeg modela zadržana je hardverska komponenta, dodat je AMOLED ekran ali je izgubljen povećani šablon frekvencije. Upečatljiv dizajn deluje kao plus, vizuelna razlika je relevantnija više nego ikada. Ažurirani interfejs se takođe može uneti u pozitivne trenutke.

Čini se da uređaj ne donosi ništa revolucionarno ni u jednom aspektu. Proizvođač je još jednom uspeo da predstavi pametni telefon koji pokriva skoro sve scenarije. Pozicioniranje po pitanju cene bilo je uslovljeno trenutnom tržišnom situacijom i tu nije bilo nikakvih većih problema ali postavlja se pitanje koliko godina će korisnici zatvarati oči pred istom formulom pametnog telefona, kod kojeg su vršene različite promene, više ili manje važne. Pitanje je otvoreno.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024