Galaxy A22 2021
2021. godina
6.4" OLED 90Hz, 84.3% body
20% G80, Android 11
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
15W, 5000 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 48MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy A22
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy A22. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy A22 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Sadržaj pakovanja

  • Pametni telefon
  • Punjač (15W)
  • USB tip C kabl
  • Alat za izvlačenje SIM ležišta
  • Uputstvo

Specifikacije

Dimenzije i težina 159.3 x 73.6 x 8.4mm, 186 grama
Materijali kućišta Plastika (Glastik)
Ekran 6.4 inča, 720x1600 piksela (20:9), 90Hz, SuperAMOLED, 274ppi, automatska kontrola osvetljenosti (do 600 nita), AlwaysOn Display, Corning Gorilla Glass 5
Operativni sistem Google Android 11.0, OneUI 3.1
Platforma MediaTek Helio G80 (12 nm tehnologija), dva Cortex A75 jezgra do 2 GHz, 6 Cortex A55 jezgara do 1.8 GHz, Mali G52 MC2
Memorija 4GB RAM, 64GB ROM (49GB dostupno), microSD memorijska kartica do 1TB, 4/128, 6/128GB eMMC 5.1 opcija
Bežični interfejsi Wi-Fi a/b/g/n/ac, dvopojasni, Bluetooth 5.0, NFC
Mreža 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1900/2100
4G: B1/B3/B5/B7/B8/B20/B28;
4G TDD LTE B38/B40/B41
Dual SIM, nanoSIM (ne kombinovani slot)
Navigacija GPS/GLONASS/Beidou/Galileo
Senzori i konektori USB tip C (USB 2.0), OTG
akcelerometar, senzor blizine, senzor svetlosti, žiroskop, geomagnetni
senzor, bočni senzor otiska prsta,
Otključavanje lica
Glavna kamera 48 (f/1.8) + 2MP (f/2.4, senzor dubine polja) + 8MP (f/2.2, širokougaoni) + 2MP (f/2.4 - makro bez autofokusa), LED blic, FullHD elektronska stabilizacija videa
Prednja kamera 13MP (f/2.2), bokeh efekat, razni dodatni efekti, bez autofokusa
Baterija Li-Ion 5000mAh, vreme razgovora do 38 sati, video reprodukcija do 29 sati, trajanje LTE baterije do 24 sata
Stepen zaštite Ne
Boje Mint, crna, bela
Zvuk FM radio
Sistem plaćanja Google Pay
SAR SAR za glavu: 0.516 W/kg
SAR za telo: 1,59 W/kg (metoda testiranja EU)

Pozicioniranje

U gornjem delu segmenta budžeta, sa jedne strane imamo ogroman broj različitih modela, s druge strane, problem je što svaki proizvođač pokušava da uštedi na nečemu, da se nametne u uske raspone cena. Pogotovo danas, kada vidimo nestašicu komponenti i stalno rastuće cene.

Na primer, sa Galaxy A22s u teoriji, trebalo je da postoje poboljšane karakteristike, na primer, rezolucija ekrana je trebalo da se poveća. I desilo se, ali umesto OLED ekrana, vidimo TFT matricu, što je razočaravajuće. U stvari, A22 postaje HD model, ali sa AMOLED ekranom od 90Hz, koji možete dobiti za minimalan novac. I moguće je da je ovo vredna ponuda za mnoge korisnike koji ne jure baš najbolje karakteristike, koriste pametni telefon za razgovore, komunikaciju na mreži, a u manjoj meri i za drugu zabavu. Takođe, niska rezolucija se pretvara u duže trajanje baterije, što je lako objasniti. U svojoj klasi, ovo je jedan od najizdržljivijih uređaja što se tiče baterije. Hajde da pogledamo uređaj i šta može da ponudi kupcu.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Model je predstavljen u tri boje.

Imajte na umu da naslon ima šaru, koja poigrava se na suncu (ovo važi za crni telefon). Plastika lako sakuplja otiske ruku, prlja se, takav uređaj treba brisati češće od običnog modela ili mat A32 modela koji je mnogo praktičniji.

Dimenzije uređaja su 159.3 x 73.6 x 8.4mm, a težina je 186 grama. Dobro leži u ruci, nema problema sa ergonomijom. Ekran je ravan, što je tipično za ovaj segment. Sa desne strane se nalazi senzor otiska prsta, dobro i korektno reaguje na dodir.

Tu je i otključavanje licem i odlično radi. Ovde je važno napomenuti da se koriste i ubrzano i konvencionalno prepoznavanje, konvencionalno prepoznavanje se ne može prevariti fotografijom ili video snimkom. Za Samsung Pay, samo se otisak prsta koristi kao autorizacija, tako da nema problema.

Na desnoj strani nalazi se upareni taster za jačinu zvuka i dugme za uključivanje/isključivanje (ugrađeno u senzor otiska prsta). Na suprotnoj strani možete videti slot za dve nanoSIM kartice i microSD memorijsku karticu. Slot nije kombinovan, tako da niste ničim ograničeni.

Na dnu se nalazi izlaz za zvučnik, glavni mikrofon (drugi na vrhu) i 3.5 mm priključak. Zvučnik sa donje strane zvuči dobro, dobro se čuje u različitim uslovima.

Prisustvo dva mikrofona i sistema za poništavanje buke na ulici, klubu i drugim glasnim mestima je jednostavno nezamenljiv, uređaj ovde dobro radi svoj posao.

Suština je odličan kvalitet izrade, prijatan materijal i činjenica da model izgleda skuplje nego što zaista jeste. Voleo bih da imam zaštitu od vode, ali je nema u uređaju, kao što je nema kod većine direktnih konkurenata. Takođe, iz očiglednih razloga, nema prednje LED diode, jednostavno nije bilo mesta za to.

Prikaz

Tehničke karakteristike ekrana su sledeće - 6.4 inča, 720x1600 piksela (20:9), 90Hz, SuperAMOLED, 274 ppi, automatska kontrola osvetljenosti (do 600 nita), AlwaysOn Display, Corning Gorilla Glass 5. Kamera je nije ugrađena u ekran već je u pitanju izrez.

Uređaj ima AlwaysOn Display, koji vam omogućava da vidite sat ili skrinsejver na ekranu, ikone obaveštenja i brzo prelazite na aplikacije.

Ekran je dobio podršku za 90Hz, što je lepo sa aspekta interfejsa. Ali grafički sistem ima mikrolaging, tako da se ova opcija često ne dolazi do izražaja.

Podešavanja ekrana su tipična, možete promeniti podešavanja boja.

Ekran ostaje čitljiv na suncu, osvetljenost je dovoljna za bilo kakav rad. Dijagonala ekrana je idealna za gledanje video zapisa, gledanje fotografija, čitanje tekstova. Ovo je svestran pametni telefon, a činjenica da ima tako dobar ekran izdvaja ga od sve konkurencije. Prisustvo AMOLED-a je veliki plus za ovaj segment.

Baterija

Pametni telefon ima ugrađenu Li-Ion bateriju od 5000mAh, podržava brzo punjenje, a dolazi sa punjačem od 15W. Ne postoji bežično punjenje, ali to je normalno za ovaj segment.

Zvanično deklarisani parametri performansi baterije poklapaju se sa onim što smo dobili na testovima:

  • Vreme reprodukcije video zapisa pri maksimalnoj osvetljenosti - do 29 sati;
  • Audio reprodukcija - do 97 sati;
  • Pretraživanje Interneta preko Wi-Fi - do 25 sati, LTE - do 24 sata;
  • Vreme razgovora u 4G - do 38 sati.

U svakodnevnoj upotrebi ovaj uređaj radi oko dva dana sa automatskim podešavanjem osvetljenosti pozadinskog osvetljenja (algoritam se prilagođava vama, i uopšte nije agresivan, osvetljenost je uvek ugodna). U ovom slučaju, vreme rada ekrana je oko 8-9 sati.

Vreme potpunog punjenja baterije je oko 75-80 minuta.

Memorija, čipset, performanse

Samsung je koristio čipset MediaTek Helio G80 (12 nm tehnologija), ima dva Cortex A75 jezgra sa frekvencijom do 2GHz, 6 Cortex A55 jezgara sa frekvencijom do 1.8GHz, grafiku Mali G52 MC2. Pogledajte rezultate, u sintetičkim testovima.

Memorijske kartice su podržane do 1TB.

Što se performansi tiče, Galaxy A22 je prošlogodišnji model, što izgleda pomalo razočaravajuće, jer je napredak u ovoj oblasti neophodan.

Komunikacione mogućnosti

Dvopojasni Wi-Fi, što je već veliki plus, podržava VHT80, koji pruža dobre brzine prenosa podataka. Za razliku od starijih modela, ANT+ nije podržan. Ali skup frekvencija za LTE je primetno manji od onog kod istog A51.

Bluetooth 5.0 verzija, NFC (Google Pay) je prisutan, sve radi sasvim dobro.

Sa stanovišta navigacije, sve je takođe vrlo dobro (GPS/A-GPS/GLONASS/Beidou), hladan start na gradskim ulicama traje 2-3 sekunde, tačnost navigacije je odlična, nema pritužbi.

Kamera

Interfejs kamere je poznat drugim Samsung modelima, ovde nema iznenađenja. Postoje Pro režim, AR Emoji i drugi efekti.

Prednja kamera 13MP (f/2.2), bokeh efekat, razni dodatni efekti, bez autofokusa. Pogledajte primer snimka, ovde je sve poznato i na nivou drugih modela.

Modul glavne kamere se sastoji od četiri sočiva.

Pogledajmo primere fotografija i video zapisa, oni su neuporedivi sa vodećim modelima, ali u ovom cenovnom segmentu nije loše, ovo je tipičan kvalitet za modele ovog nivoa.

Softver - karakteristike

Model je prvobitno bio zasnovan na Android 11 i OneUI 3, odnosno radi se o najnovijoj verziji interfejsa, koja se u bukvalnom smislu može nazvati jednom od najboljih u pogledu fleksibilnosti podešavanja i mogućnosti, kao i u drugim bodova.

Nekoliko reči o multimedijalnim mogućnostima uređaja. Ima ugrađen radio sa mogućnošću snimanja programa. Slušalice služe kao antena.

Standardne aplikacije predstavljaju kalkulator, menadžer datoteka, diktafon i druge aplikacije koje su neophodne za udoban rad van kutije.

Za razliku od starijih modela, ovde nema Bikbi skripti, ovo je očigledno marketinška podela na starije i nove modele. Funkcija je kul, a činjenica da je softverska i da je uklonjena sa junior uređaja ne ohrabruje, situacija se ponovila i prošle godine.

Utisci

Nema pritužbi na kvalitet prenosa glasa tokom razgovora, ovaj uređaj radi dobro. Snaga vibracije je prosečna.

Hajde da pogledamo šta se za novac za koji ovaj model prodaje, može naći na tržištu. Na primer, možete da izaberete Realme Narzo 50A (4/64 GB), ima TFT ekran, ali ostale karakteristike plus ili minus su uporedive ili bolje (na primer, baterija od 6000 mAh, koja je nivelisana ekranom). Cena je manja.

Cena ovog pametnog telefona može se percipirati kao prilično visoka, ali tržište je iskomplikovano. Na primer, Galaxy A51 je praktično nestao iz prodaje, ne može se naći. I sada možemo reći da su Samsung-ovi modeli automatski postali privlačniji, jer im cene nisu porasle. U svom segmentu, ovaj uređaj daje tačno onoliko koliko možete očekivati.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024