Test mobilni telefon Samsung Galaxy A22 5G
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy A22 5G. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy A22 5G vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Sadržaj pakovanja

  • Pametni telefon
  • Punjač (15W)
  • USB tip C kabl
  • Alat za izvlačenje SIM ležišta
  • Uputstvo

Specifikacije

Dimenzije i težina 167.2 x 76.4 x 9 mm, 203 grama
Materijali izrade kućišta Plastika
Ekran 6.6 inča, 1080x2400 piksela (20:9), 90Hz, TFT, 399 ppi, automatska kontrola osvetljenosti (do 400 nita)
Operativni sistem Google Android 11.0, OneUI 3.1
Platforma MediaTek Dimensiti 700 5G (7nm tehnologija), dva Cortex A76 jezgra do 2.2GHz, 6 Cortex A55 jezgara do 2GHz, Mali G57 MC2
Memorija 4GB RAM-a, 64GB ROM-a (49GB besplatno), microSD memorijska kartica do 1TB
Opcija za 4/128, 6/128, 8/128 GB
eMMC 5.1
Bežični interfejsi Wi-Fi a/b/g/n/ac, dual band, Bluetooth 5.0, NFC
Net 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1900/2100
4G: B1/B2/B3/B5/B7/B8/B20/B28;
4G TDD LTE B38/B40/B41
5G: N38(2600), N40(2300), N41(2500), N78(3500), N79(4500)
5G FDD Sub6 N1(2100), N3(1800), N5(850 ) ), N7(2600), N8(900), N20(800), N28(700)
Dual SIM, nanoSIM (ne kombinovani slot)
Navigacija GPS/GLONASS/Beidou/Galileo
Senzori i konektori USB tip C (USB 2.0), OTG akcelerometar, senzor blizine, senzor ambijentalnog svetla, žiroskop, geomagnetni senzor
Bočni senzor otiska prsta
Otključavanje lica
Glavna kamera 48MP (f/1.8) + 2MP (f/2.4, senzor dubine polja) + 5MP (f/2.2, širokougaoni), LED blic, elektronska stabilizacija videa u FullHD-u
Prednja kamera 8MP (f/2.2), bokeh efekat, razni dodatni efekti, bez autofokusa
Baterija Li-Ion 5000 mAh, vreme razgovora do 38 sati, reprodukcija videa do 18 sati, LTE do 22 sata
Stepen zaštite Ne
Boje Mint, crna, bela
Zvuk FM radio
Sistem plaćanja Google Pay

Pozicioniranje

Obično u segmentu budžeta kupac traži najbolju ponudu za najmanje novca, a njegova strategija je jasna, ne postavlja pitanja. Za kompanije poput Samsunga, kupac često nije samo obična osoba, već i operateri koji svojim pretplatnicima treba da ponude određeno rešenje, na primer, daju najjeftiniji uređaj sa podrškom za 5G od poznate kompanije. I upravo za takve potrošače je nastao Galaxy A22 5G, jer postoji sličnost sa A22 na nivou dizajna, ali modeli se ideološki razlikuju jedni od drugih. Prvi uređaj je budžetski pametni telefon za sve, drugi je dizajniran za operatere.

Cena 5G čipseta ne dozvoljava da se u uređaju nađe ekran uporediv sa običnim A22, kao rezultat toga, ispostavilo se da je uređaj prilično neuravnotežen. Dobar je za tržišta na kojima je subvencionisan od strane operatera, ponuđen besplatno po ugovorima. Hajde da pogledamo uređaj i procenimo ga.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Model je predstavljen u tri boje.

Za razliku od A22, ovde je poleđina mat, ne skuplja otiske šaka, izgleda dobro.

Dimenzije uređaja - 167.2 x 76.4 x 9 mm, težina - 203 grama. Dobro leži u ruci, nema problema sa ergonomijom. Ekran je ravan, što je tipično za ovaj segment. Sa desne strane se nalazi senzor otiska prsta, dobro i korektno reaguje na dodir.

Takođe ima otključavanje licem i odlično radi. Ovde je važno napomenuti da se koristi i ubrzano i redovno prepoznavanje, ovo drugo se ne može prevariti fotografijom ili video snimkom.

Na desnoj strani nalazi se upareni taster za jačinu zvuka, kao i dugme za uključivanje/isključivanje (ugrađeno u senzor otiska prsta). Na suprotnoj strani možete videti slot za dve nanoSIM kartice i microSD memorijsku karticu. Slot nije kombinovan, tako da niste ničim ograničeni.

Sa donje strane se nalazi izlaz za zvučnik, desno je glavni mikrofon (drugi je na vrhu), kao i 3.5mm priključak. Zvučnik sa donje strane zvuči dobro, dobro se čuje u različitim uslovima.

Prisustvo dva mikrofona i sistema za smanjenje buke u uslovima ulice, klubova i drugih glasnih mesta je jednostavno nezamenljivo, uređaj ovde dobro radi svoj posao.

U krajnjoj liniji, primećujem odličan kvalitet izrade, lep materijal. Voleo bih da imam zaštitu od vode, ali je nema u uređaju, kao što je nema ni većina njegovih direktnih konkurenata. Takođe, iz očiglednih razloga, nema prednje LED diode, jednostavno nije bilo mesta za to.

Ekran

Specifikacije ekrana su sledeće: 6.6 inča, 1080x2400 piksela (20:9), 90Hz, TFT, 399 ppi, automatska kontrola osvetljenosti (do 400 nita). Kamera nije ugrađena u ekran, to je izrez u njemu.

Jedan od minusa, i to ozbiljnih, za ovaj uređaj je maksimalna osvetljenost ekrana, sa kojom bela boja postaje malo beličasta, ali ekran je i dalje taman u poređenju sa sličnim modelima kompanije Samsung. Upravo ušteda na ekranu čini ovaj uređaj nezanimljivim, jer ćete sve vreme gledati u ekran. Isti A22 je po ovom parametru malo iznad, uprkos nižoj rezoluciji ekrana.

Ekran je dobio podršku za 90Hz, što je lepo u pogledu interfejsa. Ali grafički sistem ima mikrolagove, tako da se ova opcija često izravnava.

Podešavanja ekrana su tipična, ali su primetno manja nego za AMOLED ekrane.

Na suncu ekran ostaje čitljiv, ali želim više osvetljenosti, odvrtanje do maksimuma ovde neće raditi. Dijagonala ekrana je idealna za gledanje video zapisa, gledanje fotografija, čitanje tekstova. Ali zamućenost ekrana čini da uređaj nije najbolji izbor.

Baterija

Pametni telefon ima ugrađenu Li-Ion bateriju kapaciteta 5000 mAh, podržava brzo punjenje, a uključen je i punjač od 15W. Ne postoji bežično punjenje, ali za ovaj segment je to normalno.

U svakodnevnom životu ovaj uređaj radi oko dan i po sa automatskim podešavanjem osvetljenosti pozadinskog osvetljenja (algoritam se prilagođava vama, i nije nimalo agresivan, osvetljenost je uvek ugodna). Istovremeno, vreme trajanja uključenog ekrana je oko 4.5-5 sati. A ovde je razlika sa A22 kolosalna, uređaj radi znatno kraće (skoro dva puta, ako se uzme u obzir vreme ekrana).

Vreme potpunog punjenja baterije je oko 75-80 minuta.

Memorija, čipset, performanse

Samsung je koristio čipset MediaTek Dimensiti 700 5G (7nm tehnologija), dva Cortex A76 jezgra sa frekvencijom do 2.2 GHz, 6 Cortex A55 jezgara sa frekvencijom do 2GHz, Mali G57 MC2. U sintetičkim testovima nema iznenađenja, pogledajte rezultate.

Podržane su memorijske kartice do 1TB.

Što se tiče performansi, Galaxy A22 5G ne izgleda kao šampion, ipak postoji eMMC memorija, a to je uvek sporo.

Opcije komunikacije

Dual-band Wi-Fi Galaxy A22 5G, što je već veliki plus, podržava VHT80, koji pruža dobre brzine prenosa podataka. Za razliku od starijih modela, ANT+ nije podržan. Ali skup frekvencija za LTE je primetno niži od onog kod istog A51.

Bluetooth verzija 5.0, NFC (Google Pay) je prisutan, sve radi sasvim dobro.

Što se tiče navigacije, sve je takođe vrlo dobro (GPS/A-GPS/GLONASS/Beidou), hladan start na gradskim ulicama traje 2-3 sekunde, tačnost navigacije je odlična, nema pritužbi.

Kamera

Interfejs kamere je poznat sa drugih Samsung modela. Postoji Pro režim, AR Emoji i drugi efekti.

Prednja kamera 8MP (f/2.2), bokeh efekat, razni dodatni efekti, bez autofokusa. Pogledajte primer na slici, ovde je sve poznato i na nivou drugih modela.

Modul glavne kamere se sastoji od tri sočiva.

Za razliku od A22, glavno sočivo nema optičku stabilizaciju! Da i ne makro kamera. Jednom rečju, postoji jasna ušteda.

Pogledajmo primere fotografija i video zapisa, oni su neuporedivi sa vodećim modelima, ali u njihovom cenovnom segmentu nije loše, ovo je tipičan kvalitet za modele ovog nivoa. Hajde da ih uporedimo sa A22.

Primeri fotografija i poređenje

Softver - karakteristike

Model je prvobitno bio na Android 11 i OneUI 3, odnosno ovo je najnovija verzija interfejsa, koja se bukvalno može nazvati jednom od najboljih kako u pogledu fleksibilnosti podešavanja i mogućnosti, tako iu drugim aspektima.

Nekoliko reči o multimedijalnim mogućnostima uređaja. Ima ugrađen radio sa mogućnošću snimanja emitovanja. Slušalice rade kao antena.

Standardne aplikacije predstavljaju kalkulator, menadžer datoteka, diktafon i druge aplikacije koje su neophodne za udoban rad.

Za razliku od starijih modela, ovde nema Bixby scenarija, ovo je očigledno marketinška podela na starije i novije modele. Funkcija je kul, a činjenica da je softverska i uklonjena u novijem uređaju ne raduje, ponavlja se prošlogodišnja situacija.

Utisci

Nema pritužbi na kvalitet prenosa glasa tokom razgovora, ovaj uređaj radi dobro. Vibracija je prosečne jačine.

Performanse ostaju na nivou A22, nažalost, ekran je primetno lošiji u smislu percepcije. Kao rezultat, dobijamo model koji se može bezbedno nazvati nišom, otuda i mali obim dostupnih modela, nedostatak pažnje na njega.

Ali da li biste trebali kupiti ovaj uređaj? Najverovatnije ne, pošto je obični A22 jeftiniji i daje vam malo više opcija - imaćete koristi od kvaliteta ekrana, kamera. Ispostavilo se da pred sobom nemamo ni budžetski uređaj, pogotovo što u ovom segmentu ima dosta predloga kineskih kompanija i često su interesantniji u odnosu cena/kvalitet.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024