Pixel 6 Pro 2021
2021. godina
6.71" OLED 120Hz, 88.8% body
43% Tensor, Android 12
RAM 12 GB, INT 128GB, EXT nema
30W, 5003 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 50MP
Test mobilni telefon Google Pixel 6 Pro
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Google Pixel 6 Pro. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Google Pixel 6 Pro vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Sadržaj pakovanja

  • Pametni telefon
  • USB tip C kabl
  • USB tip C na USB adapter tipa A
  • Alat za izvlačenje SIM ležište
  • Uputstvo

Specifikacije

Dimenzije i težina 163.9 x 75.9 x 8.9mm, težina 210 grama
Materijali kućišta Aluminijumski okvir, Corning Gorilla Glass 7
Ekran 6.71 inča, 1440x3120 piksela (19.5:9), AMOLED, 512ppi, automatska kontrola osvetljenosti, AlwaysOn Display, Corning Gorilla Glass 7, HDR10 +, brzina osvežavanja 120Hz
Operativni sistem Android 12, Pixel UI
Platforma Google Tensor čipset (5nm), Samsungov čipset zasnovan na Exynos 2100, sa dodatnim DSP-om za AI računarstvo
Memorija 12GB RAM
128/256/512GB ugrađeno
Nema MicroSD slot
UFS 3.1
RAM LPDDR5
Bežični interfejsi Wi-Fi a/b/g/n/ac/ax,
Wi-Fi 6E, dvopojasni, Bluetooth 5.2, NFC
LTE: poboljšani 4×4 MIMO,
5G
UVB
Kartice Dual SIM, nanoSIM eSIM
Navigacija GPS/Beidou/Galileo - Dvopojasni GPS
Senzori i konektori USB tip C (USB 3.2), USB OTG
akcelerometar, senzor blizine, senzor svetlosti, žiroskop, geomagnetni senzor, Holov senzor
senzor otiska prsta, ugrađen u ekran (ultrazvučni)
Glavna kamera Glavna: kamera sa 3 modula
- Primarna: 50MP, 1.2 μm, F1.9, PDAF, OIS, laserski autofokus
- Ultra široki ugao: 12MP, F2.2, 1.25 μm
- Telefoto: 48MP, OIS, F3.5 , 0.8 μm, optički zum x4

Digitalni zum 30x
4K video snimanje
Prednja kamera
Bokeh efekat od 11.1 MP , razni dodatni efekti, autofokus
Baterija Li-Ion 5000mAh
Brzo bežično punjenje (23W samo sa sopstvenim punjačem, inače 12W Ki), reverzibilno bežično punjenje (do 5W)
PD 3.0
Stepen zaštite IP68
Boje Varijante bele, crne i zlatne boje
Zvuk Dva zvučnika
Sistem plaćanja Google Pay
Cena 899 USD (u SAD)

Pozicioniranje

Pixel linija iz Google-a nije funkcionisala, iz godine u godinu prodaja je bila ograničena, dosta problema sa kvalitetom softvera i hardvera. Google ne zna kako da proizvodi hardver, tako da to ostaje problem za kompaniju. Najbolji dokaz za to je da je prodaja Pixel linije veoma ograničena na par tržišta, dok postoji mnogo tržišta, gde je nemoguće zvanično kupiti ove uređaje.

U svetu postoji mali broj ljubitelja Pixel-a, oni vole ove uređaje zbog kvaliteta fotografija. Ima onih koji vole Pixel zbog „čistog“ Androida, iako je, što se mene tiče, ovo veliki nedostatak, takvi pametni telefoni iz kutije nemaju neke osnovne stvari.

Ako su u petoj generaciji Pixel modeli bili modeli srednjeg segmenta, onda sa Pixel 6 Pro Google želi da se vrati u vodeći segment, kako bi svoj pametni telefon učinili konkurentom Apple ili Samsung rešenjima. Cilj je dobar, ali nas je izvođenje, izneverilo. Na prvi pogled, ideja Google inženjera je bila jednostavna - uzeti Galaxy S21 Ultra kao prototip, smanjiti cenu ovog uređaja i staviti ga na police po nižoj ceni. Profit! Ali u nekom trenutku je sve krenulo naopako, napravili su niz grešaka u tehničkim detaljima modela, a rezultat je bio poznati Pixel, koji samo nejasno podseća na svoj prototip.

Ko bi mogao biti zainteresovan za takav pametni telefon? Oni koji vole Google i ovu liniju, i u principu ne žele da razmatraju modele popularnih linija. Nije tako veliki broj kupaca. Ali ovi pametni telefoni takođe imaju prednosti, pa hajde da ih pogledamo.

Dizajn, dimenzije, kontrole

U Pixel liniji mi se uvek ili skoro uvek sviđa dizajn modela, cool su napravljeni, odabrani su dobri materijali. U Pixel 6 Pro vidimo kombinaciju metalnog okvira i stakla (Corning Gorilla Glass 7). Dostupne su tri boje - Cloudy White, Sorta Sunny, Stormy Black.

Obratite pažnju na to kako je blok kamere na zadnjem panelu neobično postavljen, daje uređaju simetriju, pametni telefon leži na ovom bloku na stolu, što nije loše. Kada izvadite Pixel iz džepa, ne dodirujete ivicu kamere, nema mana. Oni koji žele da koriste futrolu uopšte neće primetiti blok kamere, on će biti sakriven.

Dimenzije pametnog telefona su 163.9 x 75.9 x 8.9 mm, a težina je 210 grama. Daleko od toga da je mali, uporediv po veličini sa S21 Ultra, estetika je ista. Zbog zaobljenih ivica ekrana dobro leži u ruci. Sviđa mi se ova veličina, uređaj je muški.

Na desnoj strani nalazi se taster za jačinu zvuka i dugme za napajanje. Na levoj strani nalazi se slot za SIM karticu, ovo je poznati nanoSIM, možete instalirati i eSIM. Na dnu se nalazi zvučnik i USB Tip C konektor, u uređaju ima nekoliko mikrofona, sistem za poništavanje buke radi dobro, o tome se ne može reći ništa značajno.

Zaštita od vode IP68, i uopšte dizajn nije lošiji od onih vodećih kompanija drugih kompanija, uređaj bi skoro uvek trebalo da preživi u slučaju slučajnog pada.

Senzor otiska prsta je ugrađen u ekran, uprkos nekoliko ažuriranja softvera, ostaje spor i ne radi uvek na vreme. Ovo je najozbiljniji nedostatak uređaja; u nedostatku otključavanja licem, senzor otiska prsta ostaje glavni način za ulazak u meni. Ali ovde vidimo da ova opcija ne funkcioniše na najbolji način.

Ekran

Pixel 6 Pro koristi LPTO matricu sličnu onoj koju je Samsung stavio u S21 Ultra, iako postoji nekoliko razlika, od kojih svaka dramatično menja percepciju uređaja. Za početak, S21 Ultra ima dodatni sloj za S Pen, koji u odsustvu tehnologije nije potreban za Pixel. Osim toga, čini se da oba pametna telefona imaju slične specifikacije, sličnu gustinu dpi, osvetljenost do 1100-1200 nita.

Ali nije samo dovoljno uzeti dobar ekran i staviti ga u svoj pametni telefon, potrebno je da razumete šta radite i kako, koji algoritmi su odgovorni za rad ekrana. Prva stvar koju Google nije mogao da uradi je adaptivna osvetljenost, ona je agresivna i sve vreme postavlja čudne parametre. Jedno od znanja je da podesite osvetljenost u zavisnosti od vrste sadržaja na ekranu. Crna boja? Smanjite osvetljenost. Bela pozadina? Hajde da podignemo.

Pixel je istorijski uvek održavao nisku osvetljenost, što je nezgodno u mnogim situacijama. Ovakav pristup je sačuvan i u ovom uređaju, osvetljenost se uvek smanjuje. Ručnim okretanjem osvetljenosti dobićete maksimalno 550 nita. U adaptivnom režimu ide do 750 nita. U nekim slučajevima na suncu se postiže osvetljenost od 1100 nita. Ali postoji jedna važna tačka, Pixel ne zna da radi dugo na direktnoj sunčevoj svetlosti pri maksimalnoj osvetljenosti, nakon 5 minuta će se smanjiti na 450 nita. Ovo se radi zbog činjenice da ekran troši bateriju više nego što treba, a telo telefona se primetno zagreva. Zanimljivo je da S21 Ultra troši oko 1.5 puta manje energije baterije pri istom nivou osvetljenosti. Uzrok? Podešavanje ekrana i celog sistema u celini. Ekran S21 Ultra ne radi odvojeno od pametnog telefona, konfigurisan je za sve karakteristike uređaja.

Izvor: 

U svakodnevnoj upotrebi, to znači da često morate da petljate sa podešavanjima osvetljenosti da biste bili zadovoljni. Kada sam fotografisao na otvorenom po sunčanom vremenu, stalno sam se suočavao sa činjenicom da ekran bledi, pati prikaz boja. Nikada ovako nešto nije bilo na S21 Ultra.

S21 Ultra koristi dva RGB senzora, dok Googleov uređaj ima samo jedan – prednji. Ovo takođe negativno utiče na to kako uređaj može da proceni ambijentalno osvetljenje.

Ukupno, Pixel 6 Pro ima odličan ekran Samsung Display-a, ali njegov potencijal jednostavno nije ispunjen, loše je konfigurisan i troši previše energije. Ovo je ozbiljan nedostatak koji utiče na ukupnu percepciju uređaja. I takođe treba napomenuti da je PVM u Pixel 6 Pro jednostavno ružan.

Postoji AlwaysOn Display režim, takođe je jednostavan.

Čipset, performanse, memorija

Google je uz veliku pompu saopštio da su za ove modele napravili sopstveni čipset – Tensor. U stvari, kreirao ga je Samsung na bazi Exynos 2100, ima dodatni DSP za AI računarstvo. Hlađenje procesora nije implementirano na najbolji način, kao rezultat toga, frekvencija se smanjuje u mnogim zadacima, kako bi se pametni telefon hladio

Količina RAM-a je 12GB, količina ugrađene memorije je 128, 256 ili 512GB. Nema memorijskih kartica. Performanse rešenja su na očekivanom nivou, uređaj ne usporava. Pogledajte sintetičke benchmark rezultate.

Baterija

Ugrađena Li-Ion baterija ima kapacitet od 5000mAh, podržava Power Delivery 3.0 na papiru. Za početak, sistem hlađenja u Pixel 6 Pro nije dobar, ne odgovara zadacima uređaja, i kao rezultat toga, uvek se zagreva u svim zadacima. Mislim da je to bila odluka inženjera koji jednostavno nemaju iskustva u stvaranju ovakvih uređaja. To dovodi do brojnih neprijatnih posledica, na primer, kada koristite Wi-Fi ili prenosite podatke preko mobilne mreže, možete se suočiti sa činjenicom da će aplikacija biti suspendovana. Kamera može odbiti da snima video zapise ili čak fotografije. Jednom rečju, ovo je problem.

Podrška Power Delivery 3.0 u Pixel-u postoji samo na papiru, u stvarnosti standard nije podržan niti implementiran na takav način da je nemoguće prepoznati njegovo postojanje. Za početak, kada je Pixel potpuno ispražnjen, možda se neće puniti iz snažnih punjača (45W ili više). Pokušao sam da napunim uređaj MacBook Pro punjačem (postoji podrška za PD), ali ništa se nije dogodilo. Google reklamira odvojeno punjenje od 30W, može napuniti uređaj do 50% za 30 minuta. Koristio sam brzo punjenje na 25W, dobio 47% za pola sata. Ali ukupno vreme punjenja je skoro 2 sata, razlog je što se baterija zagreva!

Hajde da pričamo o realnom vremenu rada (osvetljenost ekrana je svuda približno ista, 120Hz). U mojim scenarijima, Samsung izdrži do večeri, vreme ekrana je oko 5.5 sati. Slično opterećenje na Pixel 6 Pro ubija uređaj do 17 časova, dok ekran traje oko 3.5 sata (maksimalno 4 sata za sve vreme). Razlog je neefikasnost načina na koji je ekran integrisan, i činjenica da je Google napravio krivu u svim aspektima hardvera. Nažalost, Pixel je razočaravajući u trajanju baterije uprkos velikoj bateriji.

Bežično punjenje, kao i obrnuto punjenje, je Pixel-ova Ahilova peta: isto zagrevanje, brzo ispuštanje baterije i sporo punjenje samog uređaja i drugih uređaja.

Komunikacione mogućnosti

Nema komentara na rad GPS-a, brzo hvata satelite, hladan start je skoro trenutan. Standardni set tehnologija, sve je na nivou vodećih i nema šta da se zameri, a zašto?

Kamere

U Pixel 6/6 Pro, glavni GN1 modul kompanije Samsung je nova generacija senzora, koja se prvi put koristi u Pixel liniji. Prednost se može nazvati veličinom piksela od 1.2 mikrona, što vam omogućava da postignete više detalja u večernjem i noćnom snimanju, ali je rezolucija morala da se žrtvuje, ovde je 50 megapiksela. Telefoto kamera ima zum x4 (optički), postoji širokougaona kamera. Prednja kamera je niske rezolucije, ali su slike prilično živahne.

Interfejs kamere je poznat, prilično je zgodan.

Slepo smo testirali glavnu jedinicu i uporedili Pixel 6 Pro sa S21 Ultra i iPhone 13 Pro. U oba slučaja, Pixel 6 Pro pobeđuje.

Softver

U stvari, pred nama je čist Android sa manjim izmenama od Google-a, uređaj je prazan, izašao je na Android 12.

Od novih stvari ću primetiti glasovne funkcije..

Ne vidim smisao u opisivanju standardnog Androida, sve je to rađeno više puta.

Utisci

Nema pritužbi na kvalitet veze, ali sa manje ili više produženim radom uređaj se zagreva sa svim posledicama – degradacijom brzine i rada i prenosa podataka. Uzimajući u obzir cenu od 899 dolara (plus američki porezi), uređaj izgleda bolje od istog iPhone 13 Pro Max ili Galaxy S21 Ultra, ali sve je precrtano njegovim nedostacima. Imali smo poređenje sa S21 Ultra, pogledajte detaljnije.

Dobar modul kamere, ali relativno slabi dodatni moduli. Pregrevanje uređaja, loš senzor otiska prsta. Sve ovo nije nivo vodećeg modela kompanije Apple ili Samsung, proizvod iz Google-a se pokazao kul u dizajnu i veoma grub u skoro svakom drugom aspektu. Zbog toga ne mogu preporučiti ovaj uređaj za kupovinu bilo kome ko nije ljubitelj Google-a. Egzotična, a ne najbolja vrsta. Zaista, u pametnom telefonu je važno da su svi indikatori pravilno impletirani i daju maksimum. Čak je i odličan ekran podešen tako da morate stalno da ulazite u podešavanja i povećavate osvetljenost. Još jedan pokušaj Google-a nije bio baš zanimljiv.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024