Find N 2021
2021. godina
7.1" OLED 120Hz, 87.3% body
58% 888 5G, Android 11
RAM 8 GB, INT 256GB, EXT nema
33W, 4500 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 50MP
Test mobilni telefon Oppo Find N
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Oppo Find N. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Oppo Find N vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Sadržaj pakovanja

  • Pametni telefon
  • Brzi punjač 33W
  • USB tip C kabl
  • Uputstvo
  • Alat za izvlačenje SIM ležišta

Specifikacije

Dimenzije i težina 132.6 x 73 x 15.9mm (zatvoren), 275 grama
Materijali kućišta Metalni okvir, prednje i zadnje staklo (Corning Gorilla Glass Victus)
Ekran 7.1 inča, 1792x1920 piksela, 120Hz, OLED, 370 ppi, automatska kontrola osvetljenosti (do 1000 nita), Fleksibilni UTG
Spoljni ekran 5.49 inča, 60Hz, 1972x988 piksela, do 1000 nita u ručnom režimu (5.000 nita)
Operativni sistem Google Android 11.0, ColorOS 12
Platforma Snapdragon 888 (5nm tehnologija)
Memorija 8GB RAM, 256GB ROM, bez memorijskih kartica, Opcija za 12/512GB UFS 3.1
Bežični interfejsi Wi-Fi a/b/g/n/ac, Wi-Fi 6, dvopojasni, Bluetooth 5.2 (aptKs HD, LDAC), NFC
Net 5G podrška
4G: TD-LTE frekvencijski opseg 34/38/39/40/41 (194M Herca: 2496-2690)
4G: LTE FDD frekvencijski opseg 1/2/3/4/5/7/8/12/17 /
18/19/20/26/28A/66 5G NR: n1/n3/n5/n7/n8/n20/n28A/n38/n41/n66/n77/
n78 nanoSIM
Navigacija GPS/GLONASS/Beidou/Galileo
Senzori i konektori USB tip C (USB 2.0), OTG akcelerometar, senzor blizine, senzor svetla, žiroskop,
Bočni senzor Hola, senzor otiska prsta,
Otključavanje licem
Glavna kamera Glavna kamera
Matrix Soni IMX766 50MP veličina matrice 1/1.56 inča, podrška za All Pikel Omni-directional PDAF tehnologiju sa 100% fokusiranjem piksela i višesmernim fokusiranjem, otvor blende f/1.8; Ekvivalentna žižna daljina 24mm; 6 sočiva; OIS
Ultra širokougaona kamera 16MP Soni IMX481 senzor, f/2.2 otvor blende; Ekvivalentna žižna daljina 14mm; 5-elementni objektiv
Samsung S5K3M5 13M teleobjektiv, otvor blende f/2.4; Ekvivalentna žižna daljina 52mm; 5 sočiva
Glavna kamera: do 4K/60fps, video rezolucija 1080P/240 fps
Prednja kamera 32MP (f/2.4), Soni IMX615 modul, bokeh efekat, razni dodatni efekti, bez autofokusa
Baterija Li-Ion 4500mAh, brzo punjenje 33W, bežično punjenje 15W, reverzibilno bežično punjenje do 10W
Stepen zaštite Ne
Boje Bela, crna, crvena
Zvuk Stereo zvučnici
Sistem plaćanja Google Pay
Cena Cene u Kini za 8/256 GB - 1.200 dolara, 12/512 GB - 1.400 dolara

Pozicioniranje

Oppo marljivo stvara imidž kompanije koja potrošačima nudi nove tehnologije koje se razvijaju. Na domaćem tržištu Kine, brend Oppo je popularan, pogotovo što nema konkurencije od Huawei-a, a Samsung je napustio kinesko tržište pre nekoliko godina iz principijelnih razloga (odbijanje pristupa korisničkim podacima).

Početkom 2021. Oppo je pokazao pametni telefon sa fleksibilnim ekranom Oppo X 2021. Ali u početku je bilo jasno da stvari neće ići dalje od uzoraka za demonstraciju.

Ipak dogodilo da Oppo na kraju izlazi na kinesko tržište u ograničenom izdanju kao Opoo Find N model, model za koji je trebalo pet godina da se napravi, dok spolja i iznutra kopira Galaxy Fold.

Glavni problem svih proizvođača bez izuzetka, osim Samsunga, je nedostatak fleksibilnih ekrana za slične proizvode. Postoje alternative za Samsung Mobile, ali obim proizvodnje je zanemarljiv, a cena takvih ekrana je visoka. Uzimate ekran od istog BID-a i košta skoro kao ceo pametni telefon. Otuda nemogućnost proizvodnje takvih uređaja masovno i po konkurentnoj ceni. Na primer, Galaxy Fold3 košta 1.700 dolara, dok Find N počinje od 2.040 dolara. I to sa lošijim karakteristikama po nizu parametara (na zvaničnom saopštenju cene su naznačene na 1200 i 1400 dolara).

Za Oppo je takav proizvod samo prilika da dokaže da proizvodi proizvode na nivou Samsunga. Ovo nije priča o komercijalnom proizvodu koji će se dugo dobro prodavati, nikako. Pred nama je istorija pametnog telefona, koja je potrebna da prikupi talas pozitivnog marketinga, a da model zatim nestane sa horizonta.

Jedan od indirektnih znakova ovakvog pristupa je da je pametni telefon u početku bio usmeren na kinesko tržište, a istovremeno su kopirani skoro svi Galaxy Fold čipovi, patentirani u svim zemljama sveta. U Kini zatvaraju oči pred činjenicom da lokalne kompanije pozajmljuju rad drugih ljudi, to se smatra normom. Istovremeno, kineske kompanije ne mogu da izađu sa takvim proizvodima negde van, to se uvek pretvara u glavobolju, sudove i potrebu da se poštuju patenti. Način na koji je Find N predstavljen sugeriše jednu stvar – van Kine ovaj uređaj jednostavno ne može da se pojavi, u nekoliko režima je čak kopirao ikone koje su nacrtane u Samsung-u. A istina je, zašto nešto izmišljati, ako je već sve izmišljeno.

Predstavnici Oppo-a su na prezentaciji rekli da su ovaj proizvod osmišljavali pet godina. To me je nasmejalo. Kopiranje Galaxy Fold-a nije moglo da traje toliko dugo, jer se radi o istom faktoru forme, potpuno istim dizajnerskim rešenjima, ali su samo neznatno izmenjene proporcije ekrana, i kao rezultat, promenjena ergonomija. Ovaj uređaj se može bezbedno nazvati Fold Mini, jer je manji.

Hajde da pogledamo ovaj uređaj.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Prva stvar koju primetite je spoljni ekran. Za razliku od Fold-a, nije uzak, podseća na obične pametne telefone.

Sa uređajem treba da radite sa dve ruke kada ga otvorite, ovde nema promene.

Metalni okviri, zaobljene ivice, dobro leži u rukama, ali je težak. Zaštita od vode nije obezbeđena, teško je to učiniti, a Fold2 je jasno kopiran. Spolja, mehanizam otvaranja je isti, kaže se da će uređaj izdržati 200.000 otvaranja (figura je takođe kopirana sa Fold-a).

Kada se preklopi, taster za jačinu zvuka i senzor otiska prsta (takođe dugme) su kombinovani, što je nezgodno.

Utisak izrade je odličan, nema osećaja da se radi o proizvodu koji nije spreman za tržište. Ovde nema grubih ivica, sve je na mestu. Bilo bi interesantno videti koje maske su dostupne za ovaj uređaj, ali druge boje nam nisu ni prikazane.

Pošto ovo nije recenzija, već utisak o uređaju, neću detaljno opisivati sve komponente, one su očigledne, a možete ih videti sa slika.

Ekrani

Spoljni ekran nije loš, isti je AMOLED, ali frekvencija je samo 60Hz. Ostale karakteristike nisu loše, poznatiji je po formatu nego ekran u istom preklopniku.

U suštini, ne možete otvoriti uređaj i raditi sa njim zatvoren, potreban je unutrašnji ekran za video zapise, fotografije i slično. Proširivanje je slično Flex režimu, sa kontrolama koje lebde preko ekrana.

Ovi režimi su u potpunosti kopirani sa Samsung-a, kao i pregled pri fotografisanju na spoljnom ekranu.

Možete otvoriti uređaj ne u potpunosti, već pod određenim uglom. Ali zbog manjeg ekrana, skoro da nema smisla u tome, najverovatnije će vam biti zanimljivo kada upućujete video pozive, u drugim režimima nema potrebe za ovim.

Polovine uređaja nisu izbalansirane, tako da nećete moći da ga stavite poluotvorenog, senzor rotacije ne radi uvek, ekran se okreće naopako.

Unutrašnji ekran je prekriven zaštitnim filmom, ista priča kao kod Fold-a, nije preporučljivo da ga skinete. Ekran ima preklop, ne ometa i nevidljiv je tokom rada. Taktilni osećaj pri pritisku na unutrašnji ekran je potpuno isti kao kod Fold3.

Poklopac ekrana je zaštićen oprugom, dizajn više podseća na Fold2. Besmisleno je raspravljati o tome kako će se ponašati tokom vremena, nepoznato je. Ali ukupni utisci unutrašnjeg ekrana su dobri, postoji margina svetline, prikaz boja nije loš.

Baterija, vreme rada

Kapacitet baterije je 4500mAh, raspoređena je na isti način kao u Fold-u, između dve polovine. Vreme rada nije moguće proceniti, ali posle 15 minuta pažljivog pregleda uređaja, otvaranja raznih menija, potrošeno je oko 6% kapaciteta. Iz ovoga je nemoguće izvući zaključke, ali mislim da ovaj uređaj može da preživi jedan dan.

Uključeno je brzo punjenje, uključeno bežično punjenje.

Performanse čipseta

Uređaj ima Snapdragon 888 unutra, pošto ovaj čipset ima ozbiljne probleme sa hlađenjem odnosno grejanjem. Ali prvi utisci su pozitivni. Istina, kada snimate video, primetno se zagreva u predelu zadnjeg naslona. Postoji sumnja da pod opterećenjem neće biti sve tako glatko.

Kamere

U tehničkim specifikacijama postoji opis kamera, evo nekoliko primera slika na njima.

A ovako izgleda interfejs.

Interfejs, tastatura

Utisci

Galaxy Fold nikada nije bio kopiran na ovaj način, pažljivo usvajajući različite načine rada i dodajući ih u svoju opciju. Ne vidim ništa loše u tome, treba kopirati dobra rešenja. Ali takvo kopiranje zatvara put Find N-u da bude izbačen van Kine, u Evropi ovaj uređaj jednostavno neće moći da se pojavi.

Cena modela je 1200 dolara za osnovnu verziju, adekvatna je, ali postoje sumnje da možete bezbedno kupiti ovaj uređaj po promotivnoj ceni. Obim proizvodnje je nizak.

Ovo je odličan uređaj za kompaniju Oppo da privuče pažnju, odnosno da imaju i pametni telefon sa fleksibilnim ekranom. Ukratko, ovo je tipičan PR proizvod, čućemo još mnogo o njemu.. Činjenica da je u prvim minutima prodaje prodata u sumanutom tiražu (i pored toga što će se proizvoditi vrlo malo), ta potražnja prelazi svakakve razumne granice. Nema smisla ozbiljno razgovarati o PR proizvodu, on najverovatnije neće stići na tržišta van Kine, a vi ga nećete držati u rukama. Model je duboko sekundaran u odnosu na Fold, cena samo naglašava ovu sekundarnost.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024