9 Pro 2022
2022. godina
6.6" LCD 120Hz, 84.4% body
30% 695 5G, Android 12
RAM 6 GB, INT 128GB, EXT SDXC
33W, 5000 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 64MP
Test mobilni telefon Realme 9 Pro
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Realme 9 Pro. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Realme 9 Pro vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Sadržaj pakovanja

  • Pametni telefon
  • Punjač 33W
  • Kabl tipa C
  • Silikonska navlaka
  • Alat za izbacivanje SIM ležišta
  • Zaštitni film (već zalepljen)
  • Uputstvo za upotrebu, garantni list

Specifikacije

Dimenzije i težina 164.3 x 75.6 x 8.5 mm, 195 grama
Materijali izrade Plastika (ram i leđa)
Ekran 6.6 inča, 2412x1080 piksela (FHD+), IPS, odnos širina/visina 20:9, gustina piksela od 400 ppi, brzina osvežavanja 120Hz, brzina uzorkovanja sloja dodira od 240Hz
Operativni sistem Google Android 12, vlasnički UI Realme UI 3.0
Platforma Snapdragon 695, 2 ARM Cortex-A77 jezgra do 2.2GHz, 6 ARM Cortex-A56 jezgara do 1.7GHz, 6nm proizvodni proces, Adreno 619 grafika
Memorija 6GB ili 8GB LPDDR4X, 128GB UFS 2.2 interne memorije, podrška za microSD do 256GB
Bežični interfejsi Wi-Fi a/b/g/n/ac 2.4GHz/5GHz, Bluetooth 5.1, NFC
Mreže 2G: 850, 900, 1800, 1900 MHz
3G: opsezi 1, 2, 4, 5, 6, 8, 19
4G: opsezi 1, 2, 3, 5, 7, 8, 12, 13, 17, 18, 19 , 20, 26, 28, 66
5G: 1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41, 66, 77, 78 (zahteva podršku operatera)
Dve Nano-SIM kartice ili jedna Nano-SIM + memorijska kartica (hibridni slot)
Navigacija GPS, AGPS, GLONASS, GALILEO, Beidou
Senzori i konektori Skener otiska prsta (bočni), akcelerometar, senzor svetlosti, blizina, kompas, USB Tipe-C, 3.5 mm priključak
Glavna kamera 64MP, otvor blende f/1.8, PDAF
8MP, otvor blende f/2.2, 119˚ FOV
2MP, makro kamere sa blendom f/2.4
Snimanje videa 720P@30/60fps, 1080P@30fps
Prednja kamera Širokougaoni objektiv od 16MP, otvor blende f/2.1, ekvivalentna žižna daljina od 26mm, snimanje videa od 720P@30fps, 1080P@30fps, režim ulepšavanja
Baterija Li-ion 5000 mAh, brzo punjenje 33W, podrška za obrnuto žično punjenje
Boja Plava, crna, zelena

Pozicioniranje

Od poslednjeg ažuriranja serije Realme, došlo je do nekih promena u samom portfoliju proizvođača (GT serija je postala vodeći, Realme X uređaji se više ne proizvode), ali se ukupan aranžman nije promenio. Za one koji su zaboravili ili nisu pratili, podsećamo.

U segmentu budžeta predstavljeni su uređaji sa indeksom C, na spoju početnog i srednjeg cenovnog ranga, modeli Narzo dostupni su uglavnom preko onlajn prodaje. Zatim dolaze Realme 9 uređaji (broj za trenutnu generaciju) sa funkcionalnim i moćnim uređajima koji, na ovaj ili onaj način, zaostaju za vodećim. Konačno, već pomenuti Realme GT pametni telefoni predstavljaju vodeći segment, kako u premijum, tako i po prilično pristupačnim uređajima na spoju sa srednjim segmentom.

Novi Realme 9 Pro i Pro+ izašli su istovremeno, ostaje pitanje o osnovnim modelima serije. Ako je verovati glasinama, onda će globalno imati još tri uređaja, da vidimo koji će od njih stići na naše tržište.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Zbog svoje veličine i težine, Realme 9 Pro se ne percipira kao masivan pametni telefon, pomaže zaokruživanje zadnjeg dela sa strane. Prednja strana, kao i obično, nije drugačija: izrez za kameru u gornjem levom uglu ekrana, zadebljana „brada“ i manje-više tanki okviri. Bilo bi vreme da se od ovog dizajna kompanija odvoji čak i od srednjeg segmenta – izgleda zastarelo, mnogim korisnicima bi samo simetrični okviri bili dovoljni za bolji izgled, a da ne pominjemo prednju kameru u ekranu.

Vizuelna komponenta zadnjeg panela je skoro 100% slična jačem modelu: isti dizajn modula kamere, iste boje, isti fotohromni efekat u plavoj verziji, koji menja boju panela u crvenkasto-ljubičastu ispod sunce. Rešenje je zanimljivo, ali se ne razlikuje po originalnosti.

Na testu je testirana nominalno zelena verzija, iako na svetlu postoji gradijent od zelene do plave i cijan kada svetlost pada pod različitim uglovima, jasno vidljiv i na samom kućištu i na panelu modula kamere. Odnosno, nema fotohromnog efekta kao takvog, samo zbog osvetljenja, boja leđa se menja. Poigravanje boja briljantnih inkluzija na površini leđa je primetna i prijatna za oko.

Skener otiska prsta je ugrađen u bočno dugme za napajanje koje se nalazi sa desne strane. U poslednje vreme na internetu susrećem sve više pristalica ovog koncepta, pogotovo što su skeneri ispod ekrana češći u vodećim segmentima, sa nekim izuzecima, na primer, u Realme 9 Pro+ modelu. Brzina bočnog skenera je prosečna, tačnost je na dobrom nivou, u podešavanjima možete izabrati prirodu interakcije – otključavanje pritiskom na dugme ili samo dodirom.

Na levoj bočnoj starni, na istoj visini kao i dugme za napajanje, nalaze se dva tastera za jačinu zvuka, malo iznad - slot za dve SIM kartice. Ako vam je potrebna memorijska kartica, onda će jedna SIM kartica morati da se napusti, slot je hibridan. Na krajevima sa donje i gornje strane vidimo po jednu rupu za mikrofone, otvor za zvučnik na vrhu nije dupliran, a za reprodukciju muzike je odgovoran glasovni zvučnik. Ljubitelji žičanih slušalica biće zadovoljni 3.5mm izlazom koji se nalazi na dnu, pored USB Tip-C konektora.

U svakodnevnoj upotrebi sa Realme 9 Pro praktično nema problema, uređaj klizi u ruci, ali umereno, okviri i poleđina su plastični.

Plastična zadnja strana pametnog telefona brzo se prekriva prašinom i skuplja komade tkanine, kao i otiske prstiju koji su vidljivi zbog sjajne površine. Nekome ovo nije bitno, ali ima onih kojima je drago da vide svoj uređaj čist i uredan, tako da se estetski aspekt ne može zanemariti.

Ekran

U pogledu veličine i geometrije, ekran u Realme 9 Pro se dobro uklapa u savremeni standard za svoj segment cena. Dijagonala je prilično velika, ali je mnogima već poznata, FHD+ rezolucija se takođe može nazvati pravom odlukom, neoprostivo je ići sa manjom, a niko još je niko nije povećao. Čekamo da se prednje kamere trajno pomere ispod ekrana.

Sada na karakteristike. Korisnicima se daje dvosmislen izbor: ili jeftiniji pametni telefon sa IPS ekranom na 120Hz, ili nešto skuplja verzija na AMOLED-u, ali sa frekvencijom osvežavanja od 90Hz. Jasno je da u izolaciji od tehnologije ekrana zbog bržeg punjenja, druga opcija pobeđuje, ali individualna netolerancija AMOLED-a zbog njegove osetljivosti na PVM efekte ovde može igrati ulogu.

Mnogi se odlučuju za AMOLED, uključujući i ispravan prikaz crne. U pokušaju da se neutrališe ovaj aspekt, u podešavanjima tamne teme postoji opcija pod nazivom „Zasićeni režim“, koja iskazuje što je moguće bliže crnoj nijansi što je moguće bliže onome u AMOLED matricama. Ne izgleda loše, i u pitanju je neka vrste alternative.

Osvetljenost je sasvim normalna za IPS matricu srednjeg opsega, čini se da dostiže 500 nita u automatskom režimu, čitljivost na suncu je dobra, posebno ako uključite svetlu temu. Glatkost sa uključenim 120Hz je na dobrom nivou, ne postoji srednja vrednost u vidu 90Hz, kao što ne postoji ni eksperimentalno podešavanje „glatkog skrolovanja“. Možete omogućiti automatski izbor frekvencije.

Sva standardna podešavanja ekrana za Realme su na mestu: temperatura boje, zaštita očiju, poboljšano prikazivanje boja u videu (O1 Ultra Engine), automatska kontrola osvetljenja i automatsko prebacivanje između svetlog i tamnog režima. Volim da koristim opciju za uključivanje i isključivanje početnog ekrana i zaključanog ekrana dvostrukim dodirom, u odsustvu AOD-a zgodno je videti da li ima novih obaveštenja.

Baterija

Sa kombinacijom ne tako zahtevnog procesora, baterije od 5.000 mAh i brzog punjenja od 33W, korisnik očigledno pobeđuje. Da, nema brzine punjenja kao kod jačeg modela, biće potrebno nešto više od sat vremena da se potpuno napuni, Realme 9 Pro puni 55% za pola sata. Punjač je uključen u pakovanje, bez brige.

U režimu povećane brzine osvežavanja ekrana sa uobičajenim skupom aplikacija, dopunjenim aktuelnim VPN-om, pametni telefon lako „izdrži“ dan i po, ako ne igrate igrice i ne gledate sve video zapise na svom omiljenom YouTube kanalu.

Memorija, čipset, performanse

Postoje dver verzija memorijskog kapaciteta, 6GB + 128GB i 8GB + 128GB. O RAM-u nema dileme što se tiče performansi, interna memorija bi se malo mogla proširiti, postoji takva prilika, osim ako, naravno, ne koristite dve SIM kartice odjednom. Format trajne memorije nije najbrži, ne sprečava pametni telefon da radi brzo i glatko. Brzina obrade podataka potvrđuju i sintetički testovi, nije vrhunska, da kažemo, iznad proseka.

Snapdragon 695 procesor ovde očigledno nije na mestu. Raspored jezgara i 6nm tehnički proces pobeđuju u energetskoj efikasnosti, dok je test throttlinga čip prošao savršeno, što nisam često viđao u poslednje vreme. U isto vreme, pod opterećenjem, procesor odlično radi na rasipavanju toplote, ako se zagreje, to se ne oseća na kućištu pametnog telefona.

U PUBG-u sa visokim grafičkim podešavanjima, ispada da izbaci u proseku oko 50 kadrova u sekundi, veće stope će biti lakše u igrama. U svakom slučaju, definitivno možete igrati, ako ne sa vrhunskim grafičkim podešavanjima, onda sa stabilnim igranjem zahvaljujući stabilnosti procesora.

Opcije komunikacije

Stereo efekat u pametnom telefonu je malo poremećen zbog činjenice da govorni zvučnik proizvodi nešto ravniji zvuk, paritet u jačini. A ako u igrama ovaj aspekt nije toliko izražen, onda kada gledate video pri velikoj jačini zvuka, možete čuti razliku. Prilikom telefonskog razgovora sagovornici nisu primetili očigledne probleme sa kvalitetom prenosa govora.

Postoji NFC i radi, uspeo sam da ga testiram sa Google Pay-om, nije bilo problema, kao i sa snimanjem putovanja na transportnu karticu. GPS radi ispravno, brzo određuje lokaciju.

Kamera

Komplet kamera je prilično standardan kako za liniju tako i za segment u celini. Glavni širokougaoni objektiv od 64MP je dopunjen osnovnim senzorima - ultra širokougaonom kamerom od 8MP i makro kamerom od 2MP. OIS nije prisutan, postoji samo elektronska stabilizacija za video.

Sa dnevnim snimanjem, uglavnom, sve je u redu, sa detaljima i reprodukcijom boja, kao i sa dinamičkim opsegom, nema kritičnih problema. Makro ne impresionira kvalitetom fotografija, ali ako želite, možete nešto da snimite i na kratkoj žižnoj daljini, sve dok ima dovoljno svetla. Prednji modul od 16 megapiksela će ceniti oni koji vole da se slikaju, nisu zaboravili da „stave“ brendirane „poboljšače“ lica i filtere.

Veliki akcenat o markentingu o Realme 9 Pro je na noćnom snimanju, ovde je zapravo prilično dobro, postoji i automatski i profesionalni režim. Poslednja opcija je još više naglašena, generalno, možete izabrati željeni efekat i izostaviti potrebu za naknadnom obradom. Ulični režim dodaje nekoliko opcija za pravljenje snimaka sa dugom ekspozicijom i tri automatska režima snimanja sa filterima. Ljubitelji mobilne fotografije imaju više opcija.

Posle, uglavnom, podnošljivog i adekvatnog fotografisanja, video obeshrabruje. Ne možete snimati iznad 1080p sa 60 kadrova u sekundi, a ako snimate sa opcijom da istaknete crvenu, zelenu ili plavu nijansu na kadru, onda će 720p rezolucija biti maksimalna. Očigledno je povećana rezolucija prilikom snimanja video zapisa morala biti žrtvovana zarad energetske efikasnosti procesora.

Softver

Kako i priliči novom modelu, Realme 9 Pro je zasnovan na najnovijoj verziji interfejsa Realme UI 3.0, koji je dobio ažuriranje sa prelaskom na Android 12. Korisničko iskustvo je prijatno, iako se ne toliko upadljivo razlikuje od prethodnih verzija.

Konkurenti, utisci

Jedan od novih proizvoda sa istim čipsetom odmah vam upada u oči - Poco X4 Pro 5G. U osnovnoj verziji pametni telefon ima 6GB RAM-a, ali ima staklenu poleđinu, punjenje od 67W i glavnu kameru od 108MP. Sve to je za nijansu skuplje od ovog modela, ali u isto vreme izgleda dobro.

Od manje novih, ali i dalje relevantnih noviteta, Huawei Nova 9 i Vivo V21 izgledaju dobro po karakteristikama, međutim, zavisi od uporedne cene na određenom tržištu.

Od modela prošle godine, Redmi Note 10 Pro se može smatrati jednim od konkurenata. Uređaj ima staklenu poleđinu, nešto veći proizvodni proces, ali ništa manje pouzdan čipset, kameru od 108MP i namenski slot za memorijsku karticu. Dizajn je više zatvoreniji, iako postoje svetle boje karoserije. Naravno, među Realme modelima isto ima konkurenata, Realme GT Master Edition i dalje izgleda zanimljivo po sličnoj ceni, 256GB interne memorije i brže punjenje sa manjom baterijom.

U poređenju sa prethodne dve generacije, Realme 9 Pro ne izgleda tako unapređeno, ali Realme 7 i Realme 8 očigledno gube u poređenju. Ispostavilo se da je opšta formula pametnog telefona sačuvana, ali linija postaje konfuznija u pogledu pozicioniranja: dva jača modela, dva slabija i jedan srednji. S jedne strane, nama kao korisnicima neće biti lako, ali izbor je plus.

Kamere u pametnom telefonu nisu loše, realno je postići dobar kvalitet. Bili smo zadovoljni "hladnim" Snapdragon 695 čipsetom, glatkim ekranom koji reaguje, kao i svetlim dizajnom leđa. Nekima pametni telefon možda neće izgledati tako revolucionaran kao stariji model. U svakom slučaju, Realme 9 Pro je ostavio uglavnom pozitivan utisak.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024