M4 Pro 2022
2022. godina
6.43" OLED 90Hz, 84.5% body
28% G96, Android 11
RAM 6 GB, INT 64GB, EXT SDXC
33W, 5000 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 64MP
Test mobilni telefon Poco M4 Pro
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Poco M4 Pro. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Poco M4 Pro vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pozicioniranje

M-serija iz POCO-a su pristupačniji uređaji dizajnirani da pruže udobnost korisniku u svakodnevnim zadacima. Kao ciljnu publiku, POCO vidi mlade ljude koji žele živahne boje. Iz tog razloga, zadovoljni smo kućištima u živahnim bojama.

POCO M4 Pro je direktni naslednik M3 Pro modela. Novi model je bolji u svakom pogledu. IPS LCD ekran je promenjen u AMOLED, kamera od 48 MP je povećana na 64 MP, a prednja kamera sa 8 na 16 MP, brzo punjenje sada nije 18, već čak 33 vati.

Hajde da pređemo na glavne karakteristike modela:

  • Živahan dizajn
  • Mat poleđina koja ne sakuplja otiske prstiju
  • AMOLED ekran sa 700 nita, brzinom osvežavanja od 90Hz, uvek uključen
  • Glavna kamera 64 MP + prednja kamera 16 MP
  • Brzo punjenje od 33W i baterija od 5000mAh
  • NFC, FM radio, infracrveni
Jedna od prednosti POCO-a u poređenju sa Redmi pametnim telefonima je mali broj unapred instaliranih aplikacija.

Pakovanje

Pored pametnog telefona, kutija sadrži:

  • Futrolu
  • Brzi punjač od 33W pomoću kabla tipa C
  • Dokumenta
  • Alat za izvlačenje SIM ležišta

Specifikacije

  • Procesor : MediaTek Helio G96 (12 nm), Mali-G57 MC2 grafika
  • Operativni sistem : Android 11, MIUI 13 shell
  • Memorija : 6/8 GB / 128/256 GB (LPDDR4x RAM + UFS 2.2 skladište), poseban slot za microSD
  • Ekran : 6.43 inča, AMOLED, rezolucija 1080x2400 piksela, razmera 20:9, gustina tačaka 399 ppi, 90Hz, 700 nita, uvek uključen, Corning Gorilla Glass 3
  • Baterija : Li-Po 5000 mAh, brzo punjenje 33W, 100% za 60 minuta
  • Glavna kamera:
    • 64 MP, f/1.8, 26mm (širokougaoni), PDAF
    • 8 MP, f/2.2, 119˚ (ultra širok)
    • 2 MP (makro)
    • Video snimanje 1080p@30/60fps
  • Prednja kamera : 16 MP, f/2.5, (širokougaona)
  • SIM kartica : 2 Nano-SIM
  • Mreža i podaci : GSM 900/1800/1900, 3G, 4G LTE, Wi-Fi 5, 5.0, A2DP, LE, A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, NFC, infracrveni, FM radio, USB tip C2.0
  • Senzori : skener otiska prsta (bočni), akcelerometar, žiroskop, kompas, osvetljenje
  • Ostalo : 3.5 mm priključak, NFC, FM radio, IP53
  • Materijali : staklo i plastika
  • Dimenzije : 159.9 x 73.9 x 8.1 mm, težina 180 gr

Izgled

Možete razlikovati Poco M4 Pro od Poco M4 Pro 5G na fotografijama po glavnoj jedinici kamere. U 5G verziji su istaknuta samo sočiva, kod ovog modela cela oblast se blago izdiže iznad tela.

Kućište je napravljeno od mat, grube na dodir plastike. Ali na kućištu uopšte nema otisaka prstiju.
Na desnoj strani nalazi se dugme za napajanje, u kombinaciji sa skenerom otiska prsta i taster za kontrolu jačine zvuka.
Na dnu se nalazi USB-Tipe-C, zvučnik i mikrofon.
Na vrhu se nalazi infracrveni port za kontrolu kućnih aparata sa pametnog telefona, drugi zvučnik i 3,5 mm priključak.
Blok kamere je širok i uzdiže se iznad tela.
Komplet dolazi sa futrolom sa zaštitom za port Tipe-C.
Ulaz za USB port Tip-C
Na ekranu je fabrički film.
Naučio sam da je mnogima važno kako izgleda aplikacija za vremenske prilike.

Pametni telefon ima ravne bočne ivice. Ali uređaj dobro leži u ruci. Ovde takođe igra ulogu faktor da je ekran dijagonale 6.43 inča. Ovo je nešto manje od uobičajenih 6.5 - 6.66 inča za većinu pametnih telefona.

Ekran

Svima mi se dopao model Poco M4 Pro 5G, ali IPS ekran me je pomalo zbunio. U principu, jasno je, naravno, da je nemoguće ispuniti i 5G i AMOLED, i ostati u određenom cenovnom rangu.

Ali ovaj model nema 5G, a ispostavilo se da je bilo dovoljno novca za prelep AMOLED panel od 6.43 inča, koji takođe radi na 700 nita (703 nita po merenju). Tačnost boje je prosečna - delta E prosečno 7.29. U principu, ovo je normalna vrednost za ovaj segment.

Ostala podešavanja su standardna za MIUI UI. Postoji uvek uključen ekran, ali je ograničen na 10 sekundi. Ekran se može probuditi dodirom.

Uvek uključen ekran je ograničen na 10 sekundi, ali je i dalje lep. Ekran se budi dodirom.

A kada ste obavešteni o novim porukama, ivice ekrana pametnog telefona svetlucaju. Meni ima različite opcije animacije.

Kao rezultat, veoma prijatan ekran, sa kojim je udobno raditi napolju. Posebno velika margina svetline primetna je tokom dnevne fotografije.

Performanse

Za performanse su odgovorni MediaTek Helio G96, LPDDR4x RAM i UFS 2.2 skladište.

M-serija su pametni telefoni za svakodnevnu udobnu upotrebu. Ovo uključuje: YouTube, društvene mreže, uređivanje foto-videa za Instagram, surfovanje internetom, igranje nezahtevnih igrica itd. Za ove svrhe pametni telefon je idealan.

Govoreći o performansama i igrama, pametni telefon ima režim igre. Ne zaboravite da ga koristite. Uporedite dva grafikona učinka u nastavku. U režimu igre, pametni telefon skoro da nema usporavanja.

Kamera

Pametni telefon ima prilično dobar sistem kamera:

  • 64 MP, f/1.8, 26mm (širokougaoni), PDAF
  • 8 MP, f/2.2, 119˚ (ultra širok)
  • 2 MP (makro)

Makro modul ne uzimamo u obzir, jer je 2 MP i dalje previše dosadno.

Tri režima snimanja - 0.6x - 1x - i isecanje na 2x.

Crop, kao što znate, ne treba koristiti. Lakše je uvećati fotografiju postavljanjem na društvene mreže. U principu, ne mogu se žaliti na kvalitet glavne kamere. Idealna kamera je, naravno, pogodna za snimanje na srednjim udaljenostima. Pogledajte, na primer, fotografiju skijaške cipele. Zatvaranje, tekstura čarape i gume na đonu, sneg - sve je vrlo dobro preneto.

Nema stabilizacije u uređaju (međutim, to je očigledno s obzirom na njegovo početno pozicioniranje). Shodno tome, bolje je ne slikati u pokretu. Evo dva tipična primera fotografija u pokretu. Namerno sam polako prošao pored tezge. Vide se natpisi, ali su razmazani. Drugi primer je da sam se popeo na brdo na dasci, odnosno, čini mi se da idem uz ski stazu, ali i dalje mutne fotografije (dok sam se penjao, napravio sam 5 fotografija, i to sve).

Svidela mi se selfi kamera. U portretnom režimu, artefakti su primetni u nekim oblastima duž linije zamućenja. S druge strane, greh je žaliti se. Tamo, čak i protiv sunca, kamera je radila savršeno, i to uprkos činjenici da sam u ovom slučaju bio u pokretu na liftu.

Noćno snimanje, ne zaboravite da uključite noćni režim u podešavanjima. Tamna fotografija ispod je bez noćnog režima. I takođe uporedite prve 2 fotografije. Verujem da ćete odmah shvatiti koja je napravljena ručno, a koja preko mini stativa postavljenog na parapet. Za svaki slučaj, prva fotografija sa stativa: oštrina, detalji, svetlost - sve je mnogo bolje. U prolazu ću objasniti da sneg izgleda ovako, jer je udario mraz i prekrio se korom. Kamera je prilično precizno snimila efekat.

Noćni režim je pogodan za statične fotografije. Potrebno je nekoliko sekundi da se napravi jedan okvir. Ako pokretni objekat uđe u okvir (kao osoba na poslednjoj fotografiji), onda će biti mutan.

Primeri video snimanja na glavnoj i prednjoj kameri. Kvalitet videa je zadovoljavajući.

Trajanje baterije

Što se tiče trajanja baterije, Poco M4 Pro i dalje malo gubi od 5G verzije modela. U PCMark testu, pametni telefon (pri maksimalnoj ručnoj osvetljenosti sa uključenim Wi-Fi i mobilnom mrežom) je prošao 8 sati.

Brzo punjenje od 0 do 100% za 60 minuta. Za otprilike 25 minuta, moj pametni telefon je napunjen sa 23 na 85%. Dolazi sa adapterom od 33W.

Opcije komunikacije

Uređaj radi na novom MIUI 13. Glavne tačke su, naravno, ostale nepromenjene. MIUI je dobar UI sa obiljem funkcija. A pošto POCO M4 Pro koristi AMOLED panel, to znači da su super pozadine dostupne korisnicima.

Uređaj ima NFC, dobar GPS sistem sa kompasom, postoji infracrveni port koji vam omogućava da kontrolišete kućne aparate (iako, po mom mišljenju, opcija više nije toliko relevantna, pošto su svi daljinski upravljači prešli na Bluetooth, ili ne?).

Moguće je snimati telefonske razgovore. Jačina i jasnoća prenosa glasa su odlični. U podešavanjima postoje i VoLTE i VoWiFi.

Zaključak

POCO M4 Pro je dobar pametni telefon. Ima ekran visokog kvaliteta, brzo punjenje, dobro trajanje baterije, lep ekran, a kamere, generalno, nisu loše. A i cena je vrlo fer.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024