Pixel 6a 2022
2022. godina
6.1" OLED, 83% body
45% Tensor, Android 12
RAM 6 GB, INT 128GB, EXT nema
18W, 4410 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 12MP
Test mobilni telefon Google Pixel 6a
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Google Pixel 6a. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Google Pixel 6a vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

U iščekivanju testa za potpuno novi Google Pixel 7 Pro, odlučio sam da vas upoznam sa jeftinim Pixel 6a uređajem.

Predstavljen je na konferenciji Google I/O 2022. Model 6a je postao treći u liniji Pixel 6. Da podsetim da Google ima Pixel 6 i 6 Pro, prikazane još u jesen 2021. godine.

Uređaj Pixel 6a nasledio je Tensor procesor i delimično dizajn jačih modela u okviru Pixel 6 serije. Uređaj nudi manju veličinu ekrana, nižu brzinu osvežavanja ekrana, manje memorije, slabiju kameru, manju brzinu punjenja.

Međutim, vredi razumeti da je Pixel 6a pristupačnija ponuda kompanije Google. Cena je adekvatna za takav pametni telefon: pouzdan, vodootporan, stabilan, sa cool kamerama i dugim trajanjem baterije. Postoje određeni detalji kojima možete zameriti, ali su nivelisani nekim drugim zanimljivim parametrima. Sve to i više u današnjoj recenziji Google Pixel 6a.

Specifikacije

Dimenzije i težina 152.2 x 71.8 x 8.9 mm, težina 178 grama
Materijali izrade Aluminijumski okvir, Corning Gorilla Glass 3
Ekran 6.1 inča, 1080x2400 piksela (20:9), OLED, automatska kontrola svetline, AlawaysOn Display, Corning Gorilla Glass 3, HDR, brzina osvežavanja od 60Hz
Operativni sistem Google Android 13, Pixel interfejs
Platforma Google Tensor čipset (5nm), koji je kreirao Samsung na bazi Exynos 2100, razlika je u dodatnom DSP-u za AI računarstvo
Memorija 6GB LPDDR5 RAM
128GB UFS 3.1
Bez podrške za memorijsku karticu
Bežični interfejsi Wi-Fi a/b/g/n/ac/ax,
Wi-Fi 6/6E, Dual Band, Bluetooth 5.2, NFC
LTE: poboljšani 4×4 MIMO,
5G
UVB
Kartice Jedna nanoSIM i e-SIM
Navigacija GPS/Galileo/QZSS/GLONASS
Senzori i konektori USB tip C (USB 3.2), USB OTG
Akcelerometar, senzor blizine, senzor ambijentalnog svetla, žiroskop, geomagnetni senzor, Holov senzor
Glavna kamera Primarna: 12.2MP, 1.4 µm, f/1.7, PDAF, OIS
Ultra široki ugao: 12MP, f/2.2, 1.25 µm

Digitalni zum 7x
4K video snimanje
Prednja kamera 8MP, 1.12 μm, f/2.0
Baterija Li-Ion 4410 mAh
Brzo punjenje do 30W
Stepen zaštite IP67
Boje Zelena, bela, crna
Zvuk Dva zvučnika

Pakovanje

  • Pametni telefon
  • USB-C na USB-C kabl
  • USB-C na USB-A adapter
  • Uputstvo
  • Alat za izvlačenje SIM ležišta
  • Garantni list

Dizajn

Google Pixel 6 pametni telefoni su uređaji koje vredi razmotriti i u pogledu izgleda. Oni se snažno ističu u moru identičnih uređaja sa okruglim ili pravougaonim modulima kamere sa dosadnim šemama boja.

Dizajn Pixel 6 je atraktivan i odgovaraće svakom potencijalnom kupcu, jer linija uključuje žutu, zelenu, belu, sivu, tamno sivu, svetlo sivu sa zlatnim akcentima i tako dalje. Svako će pronaći svoj uređaj.

Google Pixel 6a dolazi u tri opcije boja: zelena, bela i tamno siva. Na mojoj recenziji, bio je uređaj u zelenoj boji.

Gornji deo je bledo žutozelen, a donji deo je sa blagim primesama zelene. Ivica zajedno sa modulom kamere je crna. Kombinacija boja je prilično lepa, svidela mi se. Pored toga, zadnji poklopac je sjajan, tako da pametni telefon izgleda atraktivno. Ne volite ekstravagantne boje - uzmite uređaj u beloj ili tamno sivoj boji.

Okvir u blizini kamera je metalan i obojen crnom bojom; tokom vremena, boja se ljušti.

Inače, izbočina sa kamerama nije debela po savremenim standardima i skoro da ne viri. Istina, napravljena je za celu širinu uređaja. Sa druge strane, ovaj dizajn omogućava pametnom telefonu da stabilno leži na ravnoj površini, bez pomeranja sa jedne na drugu stranu kada se dodirne.

Još jedan lep dodir: ceo okvir ekrana Pixel 6a su iste širine. Vizuelno izgleda odlično. Trenutno mogu da stavim Google Pixel 6 na prvo mesto u pogledu dizajna i ergonomije među svim Android uređajima koje sam testirao (barem u poslednjih godinu dana).

Pametni telefon ima zaštitu IP67 (IEC60529): otporan na prašinu i može da izdrži kratkotrajno uranjanje pod vodu do dubine od 1 metar ne duže od 1 minuta. U jesen i zimu je vreme kada pada kiša ili sneg, a pametni telefon lako može da izdrži takva opterećenja.

Napominjem da broj IP67/68 uređaja postaje sve manje. Samo Apple, Samsung i retki primerci Xiaomi ih nude, kao i Asus i Google.

Kontrole i ulazi

Na prednjoj strani:

  • Prednja kamera. Mala je, gotovo se ne ističe.
  • Senzori svetlosti i blizine. Oni rade adekvatno.
  • Zvučnik. Glasan, zvuči čisto sa izraženim basom, zvuk je živopisan, moćan.
  • Optički skener otiska prsta ispod ekrana. Osetljivost nije loša, prepoznaje 9 od 10 slučajeva. Radi čak i ako su vam prsti mokri. Ali ako su potpuno mokri, senzor ne prepoznaje obrazac.

Na vrhu se nalazi usamljeni dodatni mikrofon za smanjenje buke.

Dno:

  • Glavni mikrofon
  • USB Tip-C
  • Glavni zvučnik

Sa leve strane je slot za jednu SIM karticu. Uređaj podržava e-SIM.

Na desnoj strani:

  • Dugme za uključivanje. Da, nalazi se iznad dugmeta za jačinu zvuka. U početku izaziva nelagodnost: stalno kliknete na jačinu zvuka. Sve u svemu, udobno je, sa glasnim zvukom klika.
  • Taster za podešavanje jačine zvuka.

Na zadnjoj strani:

  • Dva modula kamere. Koristi se specijalno zatamnjeno staklo, koje, takoreći, ne dozvoljava da se vide kamere. Čini se da je na zadnjoj površini samo čvrsta crna traka.
  • Blic je jednostruki.
  • Slovo G je u centru uređaja.
Poređenje veličina Asus Zenfone 8 i Google Pixel 6a
Poređenje veličina Xiaomi 12S Ultra i Google Pixel 6a

Ekran

Oni koji su tražili relativno kompaktan uređaj će biti zadovoljni. Veličina ekrana Google Pixel 6a je 6.1 inča (156mm). Ovo je jedna od manjih dijagonala po savremenim standardima.

Često čitam komentare da je 6 inča velik ekran. Možda. Ali trenutno, osim Apple-a i još nekoliko nepoznatih kineskih uređaja, niko ne proizvodi uređaje sa ekranima manjim od 6 inča.

I uopšte, korišćenje pametnih telefona sa ekranima od 5.5-6 inča nije baš zgodno u smislu kucanja, rada sa raznim sadržajem i tako dalje.

Uređaj ima OLED-matricu rezolucije 2400k1080 piksela. Ceo ekran je zaštićen Corning Gorilla Glass staklom treće generacije.

Glavni nedostatak je vezan za nisku brzinu osvežavanja. Ovde je samo 60Hz. Međutim, animacija interfejsa je napravljena na takav način da ne primetite nisku frekvenciju. Animacija se na sličan način izvodi i kod Apple iPhone-a.

Na primer, primetio sam 60Hz tek kada sam se okrenuo parametrima uređaja. Činilo mi se da matrica Pixel 6a radi na frekvenciji od 90Hz. Odnosno, oseća se da nije 120Hz, ali nije ni 60Hz. Svaki drugi pametni telefon sa takvim herc-om se doživljava kao sporiji uređaj, što nije slučaj sa Pixel 6a modelom.

Osvetljenost bele tačke - 630 cd/m2 (ručna podešavanja) i 900 cd/m2 (HDR režim).

Ali koeficijent talasanja ovde je velik: čak i pri osvetljenosti od 100% iznosi oko 40%, a pri osvetljenosti od oko 30% koeficijent talasanja dostiže 120%.

Kao takav, ne postoji AOD u pametnom telefonu Pixel 6a. Da biste aktivirali, potrebno je da dodirnete ekran.

Zaključak: 60Hz je loše, ali se vizuelno niska frekvencija ne oseća; PVM je katastrofa i ništa se ne može učiniti; generalno, konvencionalni OLED ekran sa visokom osvetljenošću matrice.

Kamere

Glavna kamera ima rezoluciju od 12.2 MP, veličinu senzora od 1/2.55 inča, veličinu piksela od 1.4 mikrona, otvor blende f/1.7 i ugao od 77 stepeni. Postoji i optička stabilizacija.

Širokougaona kamera - 12 MP, veličina piksela 1.25 mikrona, otvor objektiva f/2.2 i ugao od 114 stepeni. Samo elektronska stabilizacija.

Prednja kamera je od 8MP, veličine piksela 1.12 µm, otvora objektiva f/2.0 i ugla od 84 stepena. Fokus je fiksan, bez optičke stabilizacije.

Glavna kamera možda ne nudi dovoljno u pogledu oštrine slike, visoke rezolucije. Međutim, daje najtačnije boje, najbolju digitalnu obradu u svim uslovima osvetljenja. To jest, kamera Pixel 6a je univerzalna, pogodna za bilo koju scenario. Fokus je precizan i brz, dinamički opseg je širok.

„Širok“ senzor je ovde relativno jednostavan, ali ovde ponovo u igru stupaju Google algoritmi koji izvlače sliku iz bilo koje situacije.

Prednja kamera je veoma dobra, opet obrada fotografija raduje. Možete da slikate u potpunom mraku - uređaj će i tu sliku izvući.

Što se tiče videa, glavna kamera podržava 4K/60 fps. Kvalitet je odličan, podseća na video zapise snimljene na Apple iPhone-u. Fokus je brz, gladak, precizan, balans belog je dobar, dinamički opseg je širok. Omogućavanje prinudne optičke stabilizacije dovodi do toga da dobijate manje-više stabilnu sliku, ali loš kvalitet slike.

Snimak na "širokom" senzoru je ništa posebno. Zanimljivo je da ne piše 1080p, već 720p.

U mraku je poželjno izabrati 4K/30 fps. Ima mnogo šuma pri 60 fps, ali snimci i dalje izgledaju dobro.

Možete da snimate 1080p video zapise pri 30 fps-a na prednjoj kameri. Dopao mi se kvalitet. Možete snimati video zapise čak i noću.

Zvuk - AAC, 48.000Hz, stereo, 191 Kbps.

Ukratko: Kamera Google Pixel 6a nije najsofisticiranija, ali je najsvestranija i pogodna za snimanje u svim uslovima: čak i po jakom sunčanom vremenu, čak i u potpunom mraku. Naravno, glavni naglasak u kamerama Pixel 6a je na softveru, koji hladnokrvno izvlači i fotografije i video zapise.

Primeri fotografija i video zapisa:

Memorija, procesor i performanse

Ovaj model pametnog telefona je opremljen sa 6GB LPDDR5 RAM-a. Njegova brzina, sudeći po testu programa A1 SD Bench, iznosi 9000 MB/s. Čudan rezultat, nekako bolno mali.

Interna memorija je – 128 GB UFS 3.1 – 900/280 MB/s. Sasvim normalno za takav uređaj.

Pixel 6a čipset – Google Tensor. Na testu Antutu postiže oko 650.000 poena, prisutno je prigušivanje. Isto se dešava sa Pixel 6 i 6 Pro.

Ipak, uređaj je ostavio dobar utisak u pogledu performansi i rada uređaja u celini. Ne zaostaje, ne usporava, animacija je uvek glatka, sve igre rade na maksimalnim podešavanjima (čak i PUBG radi sa maksimum podešavanjima, i brzina kadrova na ultra"; COD pokazuje stabilnih 60 fps na visokim podešavanjima) .

Generalno, testovi su testovi, ali u praksi, Google Pixel 6a je stabilan i nesmetan uređaj. Jedini nedostatak je zagrevanje kućišta. Pametni telefon je često topao (do 43 stepena Celzijusa). U zimskoj sezoni ovo je sasvim normalno, ali leti će smetati.

Autonomija

Kapacitet baterije Google Pixel 6a je 4400 mAh. Po današnjim standardima, to je malo. Međutim, programeri su napravili dobar posao:

  • Vreme rada ekrana sa Wi-Fi vezom je do 7.5 sati pri automatskom osvetljenju.
  • Vreme rada ekrana sa 4G vezom je do 5.5 sati pri automatskom osvetljenju.
  • Reprodukcija video zapisa pri maksimalnoj osvetljenosti - do 16 sati.

Imao sam 100% napunjenosti za dan i po korišćenja: u 10 sati sam skinuo telefon sa punjača, oko 3 sata ujutru uređaj je pokazao oko 25%, preko noći se spustio na oko 22%, stavio ga na punjenje negde oko 14- 15 sati.

U pakovanje nije uključen adapter za punjenje. Koristio sam 30W od Asus Zenfone 8 modela. Koristeći punjač od 30W, Google Pixel 6a pametni telefon se puni za 1 sat i 10 minuta.

Komunikacije

Pametni telefon radi samo sa jednom fizičkom SIM karticom. Pored toga, postoji podrška za e-SIM. Uređaj podržava:

  • 5G pod-6 opsega n1/2/3/5/7/8/12/20/25/ 28/30/38/40/41/48/ 66/71/77/78.
  • 5G mm Vave14: n260/n261 savija.
  • 4G: B1/2/3/4/5/7/8/12/13/14/17 /18/19/20/25/26/28/29/30/ 38/39/40/41/42/ 48/66/71

Uređaj radi sa Wi-Fi 6 (802.11ax) i 6E sa MIMO. Bluetooth bežična tehnologija je verzija 5.2. Pored toga, postoji NFC.

Uređaj podržava GPS, GLONASS, Galileo, QZSS. Pozicioniranje Pixel 6a je prosečno. Sateliti se brzo pronalaze, ali preciznost malo pati.

O zvuku

Zvučnici su stereo, jačina je nešto iznad proseka, kvalitet je dobar. Ne mogu da izdvojim bas, uređaj zvuči malo jednostavnije od Asus Zenfone 8, Apple iPhone 12/13. Vredi pohvaliti programere što su u uređaj instalirali veliki broj različitih melodija zvona za svaki ukus. Čini se da je to sitnica, ali je lepo izabrati neobične melodije zvona.

Bluetooth audio kodeci: SBC, AAC, aptKs, aptXHD i LDAC. Odličan set!

Utisak

Čini mi se da mnogi potencijalni kupci jednostavno potcenjuju mogućnosti ovog uređaja. U glavama većine ljudi su samo tehničke specifikacije.

Google Pixel pametni telefoni su kao Apple iPhone, samo na Android operativnom sistemu. Ovim sam hteo da kažem da su uređaji drugačiji, ali izuzetno interesantni i da nisu mnogo vezani za „maksimalne parametre".

Sa Google Pixel 6a, dobio sam mnogo prijatnih iskustava:

  1. Prilično kompaktan, udoban, tanak, umereno težak.
  2. Lep dizajn, neverovatne boje.
  3. Odlično vreme rada, stabilno pražnjenje bez iznenađenja.
  4. Dobre kamere koje podjednako dobro snimaju i danju i noću. Nisu najbolje na tržištu, ali vredi obratiti pažnju.
  5. Sistem je gladak, stabilan, čak i uprkos ekranu od 60Hz.
  6. Ekran je ravan, sa istim stranama, osvetljenost je visoka.
  7. IP67 zaštita, što je retkost ovih dana.

Šta mi se nije dopalo:

  1. Nema AOD
  2. Nema prepoznavanja lica
  3. I dalje brzina osvežavanja matrice od 60Hz

Generalno, uređaj je zanimljiv i preporučujem ga onima koji su umorni od traženja tako nečeg drugačijeg, kojima je potreban klasični Google Android sa predvidljivim ponašanjem.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024