nova 12i 8GB, 256GB, 1x SIM2024
2024. godina
6.7" LCD, 89.1% body
24% 680 4G, EMUI 14
RAM 8 GB, INT 256GB, EXT nema
40W, 5000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 108MP
Test mobilni telefon Huawei nova 12i 8GB, 256GB, 1x SIM
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei nova 12i 8GB, 256GB, 1x SIM. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei nova 12i 8GB, 256GB, 1x SIM vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Filozofija „nova“ serije telefona

Huawei nova serija odražava simbol novog početka, napretka i mladosti, kombinujući moderan dizajn sa inovativnim tehnologijama za mlađu generaciju. Huawei nova 12i telefon omogućava korisnicima da se izraze kroz kameru visoke rezolucije i smart funkcije, pomažući da se poboljšaju različite aspekte njihovog životnog stila.

Pozicioniranje

Za one koji traže moderan telefon ravnog dizajna, visokokvalitetnih fotografija sa glavne kamere od 108 MP i bez Google usluga, Huawei nova 12i predstavlja pristupačno rešenje.

Fokus je na dizajnu uređaja inspirisanom svemirom, što je evidentno u obliku "zvezdanog orbitalnog prstena" jedinice kamere. Ovaj dizajn simbolizuje osvetljenost i dubinu prostora, a kamera nove generacije sa visokokvalitetnom optikom i blicem, postavljena u kvadrat u zlatnom krugu, ga dopunjuje.

Telefon je dostupan u dve boje: „Magic Green“, koja odražava severnu svetlost, i „Obsidian Black“, koja prenosi atmosferu zvezdanog neba.

Obe opcije kućišta imaju završnu obradu visokog sjaja koja stvara efekat zvezdanog neba, dajući im jedinstven izgled inspirisan „raznolikošću i misterijom univerzuma“.

Specifikacije

ProcesorQualcomm Snapdragon 680 (6nm procesna tehnologija)
Adreno 610
Operativni sistemEMUI 14
Memorija8 GB LPDD4X RAM memorija 128/256 GB
Ekran6,7 inča, IPS, rezolucija 1080 × 2388 piksela, 60/90 Hz
BaterijaLi-Po 5000 mAh, brzo punjenje
Huawei SuperCharge Turbo 2.0 40 V
Glavna kamera108 MP, f/1.9;
2 MP, f/2.4, (makro);
Video snimanje 1080p 30 fps
Prednja kamera8 MP, f/2.0
SIM kartica2 Nano-SIM
Mreža i prenos podataka4G LTE FDD: Opsezi 1/2/3/4/5 /7/8/18/19 /20/26/28
4G LTE TDD: Opsezi 34/38/39 /40/41
3G VCDMA: Opsezi 1/2/ 4/5/ 8/19
2G GSM: Opsezi 2/3/5/8 (850/900/ 1800/1900 MHz)
Prenos podatakaWi-Fi 2,4/5 GHz, Bluetooth 5.0, NFC, USB Tip-C 2.0
SatelitiBeidou, GPS (L1), Galileo (E1), GLONASS, QZSS (L1), AGPS
SenzoriSenzor gravitacije
Senzor otiska prsta (bočni otisak prsta)
Kompas
Senzor ambijentalnog svetla
OstaloNema zaštite od vode, nema Google usluga
Dimenzije163,3 mm × 74,7 mm × 8,4 mm, težina 199 grama

Komplet

 • Telefon
 • Adapter za napajanje
 • USB Tip-C kabl
 • Fleksibilna zaštitna prozirna futrola
 • Brzi korisnički vodič
 • Alat za ekstrakciju kartice
 • Zaštitnik ekrana

Shimmer i Glimmer

Ovo je bio naslov odeljka o dizajnu Huaweijevog novog telefona – nova 12i. Reči Shimmer i Glimmer opisuju refleksiju svetlosti od površine, ali postoje neke suptilne razlike između njih.

 • Glimmer znači sijanje slabim, nestabilnim svetlom. Često se koristi za opisivanje slabe, treperave svetlosti kao što je sveća ili daleka zvezda;
 • Shimmer, sa druge strane, znači sijati treperavim ili kolebljivim svetlom. Često se koristi da opiše način na koji se svetlost odbija od površine, kao što je voda ili metal.

Generalno, Glimmer se obično koristi za opisivanje slabijeg ili prigušenijeg svetla, dok se Shimmer obično koristi za opisivanje svetlije ili intenzivnije svetlosti.

U uvodu sam relativno detaljno opisao izgled telefona. Proizvođač se fokusira na „pak” sa sočivima i blicem. Ona je prilično velika i debela. Star Orbit Ring nema mnogo značaja, pošto nova 12i ima samo jedan modul kamere – 108 MP. Levo od njega je jednostavan senzor od 2 MP, ispod je modul za simetriju, a desno je jednodelni blic. To jest, ogroman okrugli modul mogao bi se pretvoriti u jedan kompaktan samo za glavni senzor slike. Ali proizvođač to nije mogao učiniti iz dva razloga:

 • Omaž modi. Do sada su ljudi prihvatali telefone ako su opremljeni sa više kamera. A ako je „postolje“ sa sočivima veliko, nivo poverenja se značajno povećava;
 • Kontinuitet dizajna. Isti stil kao i na telefonu Mate 50.

To je kao sa novom linijom Redmi Note 13: što je telefon jeftiniji, to je veći modul kamere.

Veliki okrugli Star Orbit Ring ima plus - kažiprst leži na donjoj ivici ivice. Na ovaj način telefon bezbednije leži na dlanu.

Dostupan u dve boje: zelena i crna. Na testu je zeleni uređaj. Njegova zadnja ploča prelepo blista na svetlosti. Proizvođač kaže da ovo rešenje odražava severnu svetlost. A crna verzija prenosi atmosferu zvezdanog neba.

Zadnji panel je napravljen od plastike ali je veoma izdržljiv: nismo mogli ni namerno da napravimo nikakvu štetu na ovoj površini. Otisci prstiju su skoro nevidljivi na tako svetlucavoj zelenoj pozadini.

Prednji deo gadžeta je staklo (proizvođač nije naveden). Oleofobni premaz srednjeg kvaliteta.

Generalno, dizajn telefona Huawei nova 12i je ravan, baš kako nam se sviđa. Nedostatak uređaja su asimetrični okviri: odozdo je vidljiva „brada“. Iako su okviri na vrhu, desni i levi prilično tanki.

Stepen zaštite uređaja nije naznačen, pretpostavljamo da je IP53. To jest, nova 12i je zaštićena od prskanja vode.

Dimenzije - 163x74x8.4mm. Sasvim klasična veličina za takve uređaje: umereno tanak i širok. Teži tačno 200 grama.

Sve u svemu: boje su prijatne, dizajn je ergonomski, materijali su izdržljivi, oleofobni premaz bi mogao biti bolji, parametri težine i veličine su adekvatni.

Vibracije

Primitivno, poput jeftinih telefona.

Elementi

Na prednjem panelu uređaja nalaze se: kamera (poseban mali izrez u matrici ekrana), senzori svetlosti i blizine, koji funkcionišu bez ikakvih problema. Pored njih je zvučnik koji obezbeđuje glasan i čist zvuk. Nije uparen sa glavnim zvučnikom, koji se nalazi na dnu uređaja.

Na dnu uređaja nalazi se mikrofon, USB-C, spikerfon i slot za dve SIM kartice. Napominjemo da na slotu nema oznaka koje ukazuju na to gde treba da se instalira svaka SIM kartica - SIM1 ili SIM2.

Gornji deo uređaja je opremljen dodatnim mikrofonom za suzbijanje buke tokom poziva.

Desno na telu nalazi se dugme za napajanje koje integriše brz i precizan skener otiska prsta. Malo više je tanak preklopni taster za podešavanje jačine zvuka.

Na zadnjoj strani uređaja nalazi se modul glavne kamere, manji makro modul i blic.

Vibracije

Koristi primitivni vibracioni motor, kao na jeftinim telefonima.

Ekran

Telefon Huawei nova 12i je opremljen ekranom sa uobičajenom dijagonalom od 6,7 inča. Koristi se IPS tehnologija i rezolucija od 1080x2388 piksela, što obezbeđuje gustinu slike od 391 piksela po inču. S obzirom da ovo nije OLED matrica, gustina je veoma visoka.

Prednost ovog ekrana je njegova podrška za brzinu osvežavanja do 90 Hz.

Maksimalna osvetljenost pozadinskog osvetljenja matrice dostiže nešto više od 470 nita, što je dobar pokazatelj za IPS matricu.

Kada se posmatra iz uglova, slika na ekranu nova 12i nije izobličena, a boje zadržavaju svoju zasićenost.

U podešavanjima ekrana možete odabrati temperaturu boje: svetle ili normalne boje. Postoji i opcija da sakrijete zarez na ekranu.

Inače, Huawei nova 12i ima instaliran AOD režim. Istina, skida se i prikazuje informacije samo dodirom ekrana.

Ukupno. Po našem subjektivnom mišljenu, moderan telefon iz ovog cenovnog ranga morao bi da ima OLED/AMOLED/SuperAMOLED matricu sa podrškom za brzinu osvežavanja od 120 Hz.

Autonomija

Unutar telefona Huawei nova 12i nalazi se baterija od 5000 mAh. Kapacitet je uobičajen po savremenim standardima.

Sa novom 12i imamo 9 sati rada ekrana kada gledamo video snimke pri punoj osvetljenosti (YouTube), 6,5 sati rada u igricama (kao što je Marvel: Contest of Champions) i prosečno 5,5 sati sjaja pri automatskom osvetljenju u različitim režimima.

Na prednjoj strani punjenja, 12i podržava brzo punjenje od 40 W (sada se zove SuperCharge Turbo 2.0), kojem je potrebno oko sat vremena da se baterija potpuno napuni.

Ukupno. Vreme rada je dobro.

Net

2G850/900/ 1800/1900 MHz
3GB 1/2/4/5/8/19
4GB 1/2/3/4/5 /7/8/18/19 /20/26/28
Wi-fi802.11 a/b/g/n/ac
Wi-Fi 2,4/5 GHz
Bluetooth5.0
NavigacijaBeidou, GPS (L1), Galileo (E1), GLONASS, QZSS (L1), AGPS
VoLTE i VoWi-FiDa
eSIMNe
Agregacija frekvencijaDa
Snimanje razgovoraNe

Uređaj je opremljen NFC čipom koji omogućava beskontaktno plaćanje za kupovinu na blagajni.

Što se tiče Wi-Fi veze, kada je povezan na kanal od 5 GHz, brzina veze u ovom uređaju je 106/87 Mbit/s. Ovo je prilično niska vrednost, pod uslovom da vam kanal omogućava da „vozite“ 550 Mbit/s.

GPS. Tačnost pozicioniranja je oko 4-6 metara. Uređaj ima do 60 satelita u svom vidnom polju, od kojih se otprilike 12–15 aktivno koristi.

Ukupno. Bluetooth verzija 5.0 je zastarela, nema snimanja poziva, GPS je spor, Wi-Fi brzina je 5 puta manja od propusnog opsega kanala. Prednosti uključuju: agregaciju frekvencija, podršku za VoLTE i VoWi-Fi.

Kamere

Očigledno, Huawei nova 12i koristi senzor 2022 - Samsung ISOCELL HM6 (S5KHM6) za glavnu kameru: rezolucija matrice je 108 MP, njena veličina je 1/1,67″, a veličina piksela je 0,64 mikrona. Videli smo sličan senzor u nova 12 SE, Realme 12, Redmi Note 13 i više od 50 drugih telefona.

ISOCELL HM6 je prilično uspešan senzor ako proizvođač napiše dobar softver za njega.

Dnevno snimanje. Uz dovoljno osvetljenja, nova 12i zadovoljava realistične slike sa tačnom reprodukcijom boja. Kamera fokusira brzo i precizno, čak i u scenama koje se brzo kreću, a pravilna ekspozicija obezbeđuje fotografije visokog kvaliteta u većini uslova.

Low light. Pri slabom osvetljenju, na fotografiji se može pojaviti šum, smanjujući detalje. Pri slabom svetlu, slika postaje manje oštra.

Međutim, čak i u potpunom mraku, nova 12i je u stanju da pravi prihvatljive slike.

Prednja kamera. Prednja kamera pruža prirodne selfi boje i visok nivo detalja.

Makro sočivo. Zbog svoje kratke žižne daljine, makro objektiv nije uvek pogodan za snimanje malih objekata. Za makro fotografiju preporučuje se upotreba glavne kamere visoke rezolucije i isecanje slike nakon snimanja.

Video snimanje. Glavna kamera ne impresionira kvalitetom videa: nestabilan balans belog, nedovoljno detalja, nedostatak optičke stabilizacije i sporo fokusiranje.

Prednja kamera snima video sa širokim dinamičkim opsegom, pravilnom ekspozicijom i prirodnim zamućenjem pozadine (bokeh).

Ukupno. Telefon Huawei nova 12i ima kameru koja je odlična za snimanje tokom dana ali pri slabom osvetljenju kvalitet fotografija i video zapisa opada.

Interfejs je poznat po drugim Huawei uređajima.

Primeri fotografija:

Memorija, CPU i performanse

Telefon nova 12i se prodaje u konfiguracijama – 8 GB RAM-a + 128 GB za skladištenje, 8 GB RAM-a + 256 GB za skladištenje. Vredi napomenuti da se microSD memorijska kartica ne može instalirati u uređaj.

S obzirom na nedostatak microSD kartice, preporučljivo je uzeti gadžet sa velikom količinom memorije.

Imali smo verziju sa drajvom od 256 GB u rukama. Njegova brzina je 719/721 MB/s.

Novi proizvod ima Qualcomm Snapdragon 680 čipset Predstavljen je u oktobru 2021. Koristi se u više od 60 telefona i tableta. Na njemu su 2023. pušteni Vivo V27s, Honor X8b, OPPO A78, Samsung Galaxy A05s i drugi.

Qualcomm Snapdragon 680 je osmojezgarni procesor zasnovan na 4x2,4 GHz Krio 265 Gold (Cortex-A73) + 4x1,8 GHz Krio 265 Silver (Cortex-A53) arhitekturi. Tehnološki proces – 6 nm. Čip je opremljen grafičkim akceleratorom Adreno 610.

Na Antutu testu, Huawei nova 12i postiže 331.000 poena u režimu performansi. Ovo je 20.000 manje od njegovog glavnog konkurenta, Redmi Note 13, opremljenog Qualcomm Snapdragon 685 procesorom.

Ako govorimo o prigušivanju, onda je u novoj 12i, nažalost, u punoj snazi: nakon 15 minuta procesor "resetuje" performanse za 45%, zatim se ponovo podiže na željeni nivo, a nakon 7 minuta ponovo pada za 45%. I tako u krug.

Uređaj je dizajniran za nezahtevnog korisnika koji ponekad može da pokrene nešto „teško“.

Operativni sistem

Huawei nova 12i koristi EMUI verziju 14 zasnovanu na Google Android verziji 12.

Zvuk

Telefon nova 12i ima jedan zvučnik, koji se koristi za reprodukciju melodija zvona i drugih audio signala. Jačina zvuka ovog zvučnika je nešto iznad proseka, a kvalitet zvuka je na nivou standarda ove klase uređaja.

Uređaj podržava samo SBC kodek (Edifier X3 nije mogao da pronađe AAC). Uprkos tome, kvalitet zvuka ostavlja prijatan utisak. Ipak, bilo bi sjajno kada bi proizvođač dodao podršku za LDAC kodek, koji bi omogućio kvalitetnu reprodukciju zvuka na slušalicama iz serije FreeBuds Pro.

Nedostatak audio priključka od 3,5 mm u ovom uređaju može izgledati čudno, s obzirom na njegovu veliku veličinu i činjenicu da nije vodootporan.

Zaključak

Telefon Huawei nova 12i bio bi prilično zanimljiva ponuda kada bi bio jeftniji.

Nedostaci:

 • IPS matrica ekrana, ne AMOLED;
 • Brzina osvežavanja matrice ekrana je 90 Hz, ali može biti 120 Hz;
 • Samo jedna glavna kamera, bez široke;
 • Bluetooth verzija 5.0;
 • Nema podrške za microSD memorijske kartice;
 • Nema stereo zvučnika;
 • Spori GPS i Wi-Fi;
 • Nema LDAC, L2HC kodeka;
 • Slab procesor i njegovo prigušivanje.

Prednosti:

 • Lep izgled
 • Visokokvalitetni materijali kućišta
 • Relativno brza memorija
 • Manje-više dugoročna autonomija

Nažalost, Huawei nova 12i ima veliki broj konkurenata na tržištu koji ga nadmašuju:

 • Infinix Note 30 Pro. AMOLED ekran, brzina osvežavanja od 120 Hz, procesor MediaTek Helio G99, 256 GB prostora za skladištenje, glavna kamera od 108 MP i prednja kamera od 32 MP, adapter za bateriju od 68 W.
 • Tecno Camon 20 Pro. Tecno CAMON 30 Pro još nije dostupan za prodaju. AMOLED ekran, brzina osvežavanja 120 Hz, MediaTek Helio G99 procesor, 256 GB skladišta, glavna kamera od 64 MP i prednja kamera od 32 MP.
 • Redmi Note 13. AMOLED ekran, brzina osvežavanja od 120 Hz, procesor Qualcomm Snapdragon 685, glavna kamera od 108 MP (+ široka) i prednja od 16 MP.
 • Poco M6 Pro. AMOLED ekran, brzina osvežavanja od 120 Hz, procesor MediaTek Helio G99 Ultra, skladište od 256 GB, glavna kamera od 64 MP (+ široka) i prednja kamera od 16 MP, adapter za bateriju od 67 W.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024