Apple iPhone 13 i iPhone 13 Pro Max

Najuspešnija generacija iPhone modela dobila naslednike
07:55 h - 1.09.2021
Neverovatan uspeh prethodne generacije koja je donela prvi put 5G podršku u iPhone modele ostavlja veliki zadatak za novu iPhone 13 generaciju, koja mora da se dokaze bitno boljom da bi očuvala ili čak i povećala prodaju. Gledajući u prihodima, cena iPhone modeli je velika i prodaju se u velikim količinama globalno. Samo u 2020. godini je to iznosilo oko 130 milijardi dolara, a 2021. je drastično bolja za iPhone modele pa ako prodaja dostigne 200 milijardi u 2021 neće biti nikakvo iznenađenje (izvor: statista.com). Sa tom količinom prihoda Apple ima mogućnosti da uloži neverovatno velika sredstva u razvoj novih generacija.
Cene novih modela se nisu menjale, iPhone 13 Mini će koštati u Americi $699, dok će iPhone 13 biti $799. Napredniji iPhone 13 Pro će biti $999, dok će najskuplji iPhone 13 Pro Max biti $1099. Sada iPhone 13 Mini i iPhone 13 dolaze sa minimalno 128GB interne memorije, pre je bilo 64GB, dok će iPhone 13 Pro i Pro Max modeli sada dobiti novi 1TB verziju koju će izuzetno ceniti oni koji snimaju dosta video materijala na svom iPhone modelu, kao što su profesionalni snimatelji ili producenti, kao i kreatori na youtube servisu.
Novi iPhone 13 spolja gledano donosi manji usek ekrana tzv. notch za 20% ostavljajući više prostora za ekran, kao i blage izmene na zadnjem delu u regionu kamera sa naglašenijim i većim kamereama na iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max modelima, ali su u suštini vizuelno potpuno isti kao prošlogodišnji modeli. Osnovni iPhone 13 na zadnjem delu ima dijagonalno postavljene kamere umesto jednu ispod druge.
Na iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max stiže dugo čekana i glavna novina je potpuno novi 120Hz OLED ekran označen sa Super Retina XDR display sa ProMotion tehnologijom. ProMotion znači da ekran može da menja brzinu osvežavanja ekrana od 10 do 120 herza, tj. puta u sekundi. Ovo ima dvostruki efekat, kada sadrzaj na ekranu miruje potrošnja baterije drastično pada, a kada brzo skrolujete ili igrate igrice sve će biti savršeno fluidno kako je to vec bilo par godina unazad na profesionalnim iPad modelima. Povećana je jačina osvetljenja sa 600 na 800 nita za iPhone 13 modele i sa 800 na 1200 nita za iPhone 13 Pro modele, tako da će sam prikaz biti još lakši za korišćenje na direktnom suncu.
Novi Apple A15 Bionic čip iste je 5nm izrade kao prethodnik, ali su unapređenja u performansama značajna. Trenutno Apple tvrdi da je procesor brži 30% od bilo kog drugog mobilnog procesora, kao i da ima 50% bolje performanse grafike nego konkurenti. Broj tranzistora je povećan sa 11.8 na čak 15 milijardi, što je oko 20% više nego ranije. Grafički procesor ima 5 jezgara, jedno više nego ranije, dok je 6 jezgara na procesoru i 16 na Neural Engine procesoru ostalo kao i ranije. Dakle, očekivano unapređenje koje će očuvati iPhone na vrhu što se tiče performansi. Ubuduće će Siri moći da izvršava brojne zadatke, kao što je recimo prevođenje sa jezika na jezik u realnom vremenu, bez upotrebe interneta ili eksternih servisa, sve se izvršava lokalno na samom uređaju čineći ga vrlo bezbednim i privatnim.
Podrška za 5G je unapređenja, tako da će sada biti dostupan u 60 zemalja globalno. Naglašeno je da je podrška za sve podverzije 5G sada kompletirana i da će iPhone 13 raditi odlično na bilo kojoj 5G mreži. Telefon će automatski prelaziti u 4G mod da bi stedeo bateriju kada 5G brzine nisu potrebne. Podrška za 5G nije imala nikakvih značajnih problema, a posle osveženja podrška je potpuna i 5G postaje stanard o kome više niko neće pričati ubuduće, biće samo jedna od opcija na modelu koju prosečan kupac očekuje da ima. Novina je da sada svi iPhone 13 modeli podržavaju i Dual eSIM, tako da ćete moći da u telefonu, ako to operater podržava, imati dva broja bez potrebe da ubacujete fizičku karticu u telefon, pre ste mogli samo da kombinujete jednu običnu SIM karticu i jedan eSIM.
Unutrašnjost iPhone 13 i iPhone 13 Pro modela je revidirana tako da se napravi više prostora za novu bateriju većeg kapaciteta. Povećan kapacitet obezbeđuje duži rad za 1.5h na iPhone 13 Mini modelu, tj. 2.5h na iPhone 13 modelu u odnosu na pretnodnika. Isto je i sa iPhone 13 Pro modelima, običan Pro model dobija 1.5h više, a iPhone 13 Pro Max dobija 2.5h više čineći ga modelom sa najvećom baterijom ikada u jednom iPhone modelu. Zahtevniji ekran i novi napredni modovi snimanja videa će biti glavni konzumenti dodatnog kapaciteta baterije.
Kamere su uvek bile fokus tačka broj jedan na iPhone modelima. Nova generacija donosi značajna unapređenja kako po pitanju samog hardvera kamere, tako i softverskih mogućnosti koje se toliko blizu primiču profesionalnim kamerama da je će na novim iPhone 13 modelima, naročito iPhone 13 Pro modelima biti moguće snimiti zaista do sada neviđene kadrove za koje vam je bila potrebna profesionalna i komplikovana filmska oprema nedostupna običnom kupcu.
Na iPhone 13 i iPhone 13 Mini modelima se nalaze dve kamere. Po specifikaciji su identične kao na prethodnom modelu, a u domenu fotografija su dobile jednu novu mogućnost, a to je Photographic Styles, koji omogućava vrlo fino podešavanje načina na koji fotografišete, pa ako želite da imate u proseku malo svetlije i sa više kolorita fotografije, to možete podesiti i koristiti na svim fotografijama koje slikate. Na ovaj način je moguće da sam iPhone 13 inicijalno procesira fotografiju blizu željenog stanja bez potrebe za filterima i dodatnom obradom naknadno.
Novitet na osnovnim iPhone 13 modelima je Cinematic Mode snimanja video sadržaja sa malom dubinskom oštrinom, tj. mogućnošču da držite u fokusu osobu koja je blizu a da sve iza nje bude zamućeno ili obrnuto, efekat koji se koristi u snimanju filmova nebrojeno puta. Rezolucija je ograničena na 1080p i na 30 slika u sekundi, ali je efekat koji se dobija neverovatan. Tokom snimanja videa Neural Engine veštačka inteligencija prati dešavanja u kadru i menja fokus tamo gde je potrebno, tako da ukoliko neka osoba ulazi u kadar ona će biti fokusirana a sve ostalo će biti zamućeno, dajući dodatni akcenat na dinamici scene. Ukoliko vam se ne sviđa kako veštačka inteligencija bira šta će biti u fokusu a šta ne, vi možete u toku snimanja videa jednstavno da kliknete na osobu koju želite da držite izoštreno u fokusu, a ako kliknete dva puta na osobu onda će fokus ostati na toj osobi bez obzira da li se ona pomeri na drugo mesto u kadru ili pridje bliže ili dalje kameri, efekat koji se koristi u snimanju visokobudžetnih filmova. Uz pomoć ove nove mogućnosti, sada možemo zaključiti da svako ko želi da se bavi snimanjem filmova može sebi priuštiti kameru koja po kvalitetu i funkcionalnosti gotovo da nema bitnih nedostataka da bi se snimilo gotovo 90% svih mogućih kadrova. Treba napomenuti da je moguće da se i naknadno menja fokus na snimku koji je već snimljen.
Novitet na naprednim iPhone 13 Pro i Pro MAX modelima je podrška za ProRes format video snimanja sa 4K u 30 slika (1080p sa 30 slika za 128GB modele). Ovaj format je izuzetnog kvaliteta i hardverski podržan na iPhone 13 modelu tako da ćete isti moći da bez problema obradite na samom iPhone 13 modelu ako je potrebno ili prebacite u ekstremno visokom kvalitetu na neki Mac računar i nastavite obradu tamo. ProRes je nešto što će profesionalnim snimateljima i producentima dati vrhunski kvalitet snimka koji se posle može obraditi bez gubitka kvaliteta. Za običan kvalitet snimka podrška je 4K u 60 slika u sekundi. Prednja kamera na iPhone 13 i iPhone 13 Pro modelima dobija Cinematic Mode ne samo na zadnjim kamerama nego i na prednjoj kameri. Takođe, ProRes format snimanja je dostupan kako na zadnjim kamerema tako i na prednjim. Konačno i prednje i zadnje kamere i maju potpuno isti tretman kao i zadnje kamere, nema nikakve razlike sada među njima prilikom korišćenja i opcija.
Optička stabilizacija kamere se sada nalazi na svim iPhone 13 modelima, čak i iPhone 13 Mini. Kamere na iPhone 13 Pro i Pro Max modelima su potpuno nove, ali ih ima tri kao i ranije. Telefoto kamera sada ima 77mm žižnu daljinu i 3x optički zum umesto dosadašnjih 2.5x, dok je standardna kamera dobila f1.5 umesto f1.6 otvor blende, širokougaona ima f1.8 umesto f2.4 tako da će kadrovi u mraku biti daleko bolje osvetljeni i sa manje šuma i više detalja.
Kvalitet video snimka je nešto po čemu se iPhone definitivno drastično razlikuje od konkurencije. Sa novim bržim kamerama i novim softverskim mogućnostima, granica je definitivno bitno pomerena unapred za sve koji snimaju video. Uz odgovarajući držač kamere ili kačenjem na dron, mogućnosti snimanja su gotovo neograničene. Inženjeri unutar Apple kompanije vrlo dobro razumeju materiju vezanu za video produkciju i uspevaju da uz pomoć naprednih kamera, brzih procesora i fenomenalnih softverskih rešenja, rekreiraju video snimke koji su bili rezervisani samo za skupe produkcije.
Igranje igrica je bilo odlično na prethodnoj generaciji, a sa novim ekranom od 120Hz na iPhone 12 Pro modelima i bržim odzivom ekrana na dodir, igranje brzih akcionih igara će biti neverovatno iskustvo. Snažan procesor, snažna baterija i veliki broj visokokvalitetnih igara dostupnih na App Store garantuju sate kvalitetne zabave i za najzahtevnije korisnike.
Novo pakovanje nema više foliju spolja, čime će Apple smanjiti količinu plastike za čak 600 tona čuvajući okolinu, a do 2030. godine se Apple nada da će biti potpuno neutralan što se tiče emisije ugljen-dioksida do 2030. godine.
Prodaja iPhone Mini modela prethodne generacije nije bila velika, ali je iPhone 13 Mini ipak predstavljen i biće u prodaji, a razlog je jednostavan, roditelji ne mogu mlađoj deci kupovati iPhone koji ima preko 6 inča dijagonalu, u njhovim rukama taj model izgleda preveliko i nepraktično je njima za korišćenje, dok je iPhone 13 Mini idealan za mlađi uzrast, pritom ne gubeći nista od kvaliteta ni kamera ni procesora ni ekrana.
Cena Apple iPhone modela ostaje na istom nivou, a svake godine dolaze brojna pobošljanja. Smatramo da Apple bira odlično segmente na kojima želi da postigne određeni nivo i iako kritikovan da se u nekim segmentima ne kreće dovoljno brzo kao konkurenti, ipak dostigne sve kritične tačke ali još bitnije vrlo retko se pusti u prodaju nešto što nije dobro dizajnirano, smišljeno do poslednjeg detalja i temeljno testirano. Za one koji mogu finansijki da izdvoje da kupe novi iPhone 13 model, preporuka ne izostaje. Konačno, novi asortiman Apple iPhone modela u narednih godinu dana će biti okvirno iPhone SE, iPhone 11, iPhone 12 i sve varijante iPhone 13 modela.
Početak naručivanja kreće 17. septembra, a isporuke 24. septembra, barem je tako na američkom kontinentu. Što se tiče ostatka sveta situacija će biti slična ili ista, tako da ga možemo očekivati i kod nas tek nekoliko dana posle početka globalne prodaje, ako ga ne bude baš na dan početka prodaje.
Samsung Galaxy A22 5G
Ovaj model predstavlja jeftini uređaj sa podrškom za 5G od Samsung kompanije. Određena grupa kupaca želi da ima najnovije mogućnosti koje trenutna te...pročitaj
Honor 50 Lite
Krajem prošle godine objavljen je test o Huawei Nova 8i modelu, jeftinijem Huawei uređaju bez Google usluga, u tom testu je navedeno da je Nova 8i got...pročitaj
Test: Samsung Galaxy S21 FE 5G
Prvi put FE model se pojavio pre nešto više od godinu dana, Samsung je pozicionirao taj uređaj kao pristupačan vodeći model, S20 FE je bio upravo to, ...pročitaj
Test: Poco M4 Pro 5G
Važno je napomenuti da Poco nije Xiaomi, već nezavisan brend. Zvanični slogan Poco pametnih telefona je, "sve što vam treba, ništa više“. Glavne odlik...pročitaj
Test: Google Pixel 6 Pro
Test: Samsung Galaxy A22
Huawei Nova 8i
Test: Xiaomi 11 Lite 5G NE
Test: Xiaomi 11T Pro
Test: Realme 8i
Test: Honor 50
Test: Samsung Galaxy Z Flip3
Test: Samsung Galaxy Z Fold3 5G
Test: Samsung Galaxy M32
Test: Realme GT Master
Test: Sony Xperia 1 III
Test: Xiaomi Mi 11 Lite 5G
Test: Motorola Moto G30
Apple iPhone 13 i iPhone 13 Pro Max
Test: Realme C25
Test: Oppo Reno5 Lite
Test: Huawei nova 8
Test: Xiaomi Mi 11 Lite
Test: Poco M3 Pro
Test: Oppo Find X3 Pro
Test: Asus Zenfone 8
Test: Realme 8 Pro
Test: Xiaomi Redmi Note 10
Test: Realme Narzo 30 5G
Test: Realme GT
Srećna 2022. godina
Želimo Vam puno lepih trenutaka u 2022. godini. Budite srećni, zdravi i nasmejani! Srećna Nova godina!
06:55 h - 31.12.2021
Novi mobilni u prodaji
Nova mogućnost na početnoj strani mobilnisvet.com sajta u samom vrhu vam dozvoljava da vidite tačno prvi trenutak kada je određeni model stigao u prodaju u Srbiju. Lista se ne prikazuje samo osnovni model nego i sve podverzije koje se pojavljuju tokom vremena, sa trenutno aktuelnom cenom modela. Idealno da se na lak način isprati svaki dolazak određenog modela i njegove podverzije na tržište Srbije.
22:06 h - 29.10.2021
Najveći broj korisnika prelazi u A1 mrežu
Prema izveštaju RATEL-a za prva tri meseca 2021. godine korisnici mobilne telefonije u Srbiji najviše poverenja imaju u A1 Srbija budući da je najviše brojeva preneto u A1 mrežu.

Kako bi podržao trend rasta broja korisnika i njihovu potrebu za većom potrošnjom interneta, A1 Srbija uveliko radi na značajnim unapređenjima mrežne infrastrukture, proširenju kapaciteta 4G mreže i još većem unapređenju data servisa. Dodatna infrastrukturna proširenja predviđena su u celoj zemlji, posebno na području Beograda i u Vojvodini, koja će unaprediti iskustva korisnika na čak 70 odsto mreže.

Osim sopstvenog A1 brenda uređaja i poklona dobrodošlice koji korisnicima omogućava da do kraja 2021. samostalno biraju i aktiviraju dodatke kroz Moj A1 aplikaciju, lansirana je nova, jedinstvena tarifa koja prati tempo digitalnih generacija kojima uvek treba više mobilnog interneta, po pristupačnoj ceni. Od 1. juna svi korisnici imaju mogućnost da odaberu A1 Moćnu tarifu koja donosi 1 terabajt za prenos podataka u periodu od dve godine. To iznosi čak 1.024 gigabajta, odnosno više od milion megabajta koji mogu da se koriste fleksibilno, uz neograničene minute i SMS poruke u nacionalnom saobraćaju.
10:49 h - 4.06.2021
Srećna 2021. godina
Svima želimo puno lepih trenutaka, ostvarenih želja i zdravlja. Srećna Nova godina!
11:18 h - 31.12.2020
Vip lansirao beskonačne tarife
Stigao je prvi zaista neograničeni mobilni internet.

Ulazak u decembar označava početak sezone novogodišnjih i božićnih praznika, a kompanija Vip mobile obeležila ga je virtuelnim događajem za medije, na kojem je predstavio prve zaista beskonačne NEO NEO tarife u okviru kojih postpejd i biznis korisnici uz neograničene minute i poruke imaju i potpuno neograničen internet protok. Sa druge strane, za sve pripejd korisnike omogućeni su dodaci od čak 21 GB interneta koji se mogu koristiti tokom 30 dana od aktivacije.

Osim što od sada omogućava korisnicima da beskonačno uživaju u čarima praznika i interneta, Vip je ovom ponudom još jednom pokazao da se u poslovanju rukovodi potrebama svojih korisnika i željom da osveži i unapredi naše telekomunikaciono tržište: "Petina naših korisnika u potpunosti iskoristi GB iz svog paketa i ima potrebu za dodatnom količinom date, 40% korisnika ponekad iskoristi svu datu iz paketa pa onda povremeno ima potrebu za dodatnom količinom date. Imajući u vidu izazovnu godinu i navike koje su usvojene tokom ovog perioda, procenili smo da je pravi trenutak da napravimo korak dalje. NEO NEO paketi podrazumevaju zaista neograničeni internet. To znači da sve vreme trajanja ugovora, dakle svih 24 meseca, korisnici imaju istu brzinu protoka, nema ograničenja GB koje potroše.", istakao je u obraćanju medijima Đorđe Vuksanović, glavni direktor za transformaciju u Vip mobile i A1 Slovenija.

Predstavnici Vipa su se na virtuelnoj konferenciji, osvrnuli i na trendove u potrošnji internet saobraćaja i potrebe korisnika u novoj digitalnoj eri. U trećem kvartalu 2020. ukupna potrošnja interneta putem mobilne mreže među korisnicima u Srbiji dostigla više od 119.7 miliona GB, što je skoro 49% nego u istom periodu prošle godine, pokazao je izveštaj RATEL-a. Od toga je kroz Vip mrežu razmenjeno čak 47.9 miliona GB, što je 40% od ukupne količine razmenjenih mobilnih podataka.

"Da bismo podržali rekordno povećanje internet saobraćaja koje očekujemo sledeće godine usled promenjenih navika korisnika, obezbedili smo i rekordna sredstva koja ćemo investirati u unapređenje tehnologije. Kako bismo unapredili data servise, za narednu godinu planiramo nastavak proširenja kapaciteta 4G mreže u celoj zemlji, kao i dodatna infrastrukturna proširenja na području Beograda i Vojvodine." istakao je Nenad Zeljković, glavni direktor za tehniku, Vip mobile i A1 Slovenija.

Tokom promotivnog perioda, svi novi i korisnici koji obnove ugovor mogu izabrati NEO NEO tarifu već od 1799 dinara, uz dvogodišnju ugovornu obavezu. Korisnici NEO NEO biz tarifa, uz neograničene minute i poruke mogu neograničeno da surfuju na internetu u nacionalnom saobraćaju.
07:26 h - 7.12.2020
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2020