Samsung S22 / S22 Plus / S22 Ultra

Novi vodeći Samsung S22, S22 Plus i S22 Ultra predstavljeni
07:45 h - 28.01.2022
Početak godine je rezervisan za predstavljanje nove generacije vodećih Samsung Galaxy S modela, ovog puta to su Samsung S22, Samsung S22 Plus i Samsung S22 Ultra modeli. Prošle godine je to bilo sredinom januara, dok ove godine u prvoj polovini februara. Samsung je na uživo događaju prikazanog 9. februara u 16h prikazao svoja tri nova modela. Stvari koje Samsung predstavi početkom godine je zadatak koji ostali proizvođači žele i pokušavaju da stignu i prestignu. Samsung je ove godine umesto standardne prezentacije napravio visoko-budžetni mini film koji demonstrira na jedan pitak način sve novitete koji se tiču novih Samsung S22 modela, slobodno možemo reći sigurno najbolju prezentaciju ikada produciranu za predstavljanje modela telefona.
U par reči, novi Samsung S22 i Samsung S22 Plus su modeli koji su usavršeni u odnosu na prošlogodišnje bez radikalnih izmena, dok je Samsung S22 Ultra preuzeo i integrisao u sebe sve prednosti Note linije uređaja, udaljujući ga još više od dva standardna modela u ponudi. Samsung je vrlo precizno procenio da postoje 2 vrste kupaca, oni koji žele moderan telefon u dve dimenzije u zavisnosti od afiniteta bez insistiranja na konkretnim detaljima u specifikaciji modela sa akcentom na što bolju kameru i autonomiju, i drugi koji zahtevaju da telefon ispuni najviše zahteve i to ne samo po pitanju pojedinih detalja u specifikaciji već zapravo na svim poljima simultano. Izgled dva slabija modela se nije promenio bitno, dok je najveći doživeo bitnu promenu na zadnjem delu tako da kamere više nisu uokvirene kao na slabijim modelima već su potpuno samostalne. Isprva sam dizajn ne izgleda bolje nego na prethodnom modelu, ali ako se zna da će ovaj model u najvećem broju slučajeva biti u futroli, što znači da će same futrole prilagoditi ovom izgledu i pružiti još bolju integraciju sa telefonom nego sto je to bilo moguće ranije - u prevodu, ukoliko budete koristili futrolu telefon će izgledati dobro, bez nje je sve pitanje ukusa.
Glavna izmena predstavlja potpuno novi Samsungov Exynos 2200 čip koji prvi put integriše napredni AMD grafički podsistem, baziran na Qualcomm čipsetu konkretno Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1. Qualcomm je kupio diviziju mobilnih čipova AMD-a, a ovo je direktna posledica Qualcomm-ovog pristupa tehnologiji koju su dobili kao deo kupovine. Čipset uključuje čak tri različita jezgra u zbiru ukupno 8 individualnih procesorskih jezgara, kako bi se dobile maksimalne performanse sa jedne i izuzetno niska potrošnja energije sa druge, a to su: 1x Cortex-X2 core, 3x Cortex-A710 cores i 4x Cortex-A510 jezgra. Izrada je u svega 4nm, što garantuje izuzetno nisku potrošnju energije. Za potrebe hlađenja novih modela konstruisan je potpuno novi sistem za odvođenje toplote, kao i novi materijali koji odvode do 3.5x brže toplotu sa procesora čime se garantuje manje zagrevanje telefona i dug rad u najtežim uslovima, tj. prilikom igranja zahtevnih 3D igrica. Čip za veštačku inteligenciju je čak 73% brži nego na prethodnom modelu omogućavajući razne optimizacije, pre svega za potrebe obrade slika i video materijala u realnom vremenu.
Grafički podsistem Samsung Xclipse 920 baziran na AMD RDNA2 nudi takozvani rejtrejsing ili jednostavnije kompleksno proračunavanje svetla u sceni kako bi se dobili realistično prikazane igrice i aplikacije. Rejtrejsing je integrisan hardverski što znači da će preformanse biti odlične uz mali utrošak energije, a kvalitet prikaza će moći da se meri sa modernim video igrama dostupnim na računarima i konzolama. Svi modeli će imati slične performanse što se tiče procesora, tako da performanse grafičkog sistema postaju dominantna stavka diferenciranja od konkurencije. Po preliminarnim podacima, Exynos 2200 će imati oko 15-20% bolje performanse od čistog Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 sa Adreno 730 grafikom.
Novi modeli će imati čak 4 pune godine konstantnog osvežavanja operativnog sistema, što praktično znači da ćete na ove modele moći eventualno da instalirate čak Android 16 verziju operativnog sistema kada se bude pojavila. Ovo će umiriti dosta kupaca u smislu da će lakše da se odluče za kupovinu Samsung S22 serije modela znajući da će u rukama držati telefon koji ima identičan intefejs i funkcionalnost kao i svi modeli koji budu izlazili u naredne 4 godine, izuzev unapređenja koje će hardverske promene doneti. Imajući u vidu da su svi proizvođači što se tiče hardvera tiče dostigli gotovo svoje maksimume i da su unapređenja često nevidljiva krajnjem korisniku, vi praktično dobijate telefon koji će biti dugo vrlo upotrebljiv i softverski uvek na poslednjoj aktuelnoj verziji. Pored toga, bitna izmena je novi One UI 4 koji dodatno pojednostavljuje izgled samog interfejsa telefona i daje napredne mogućnosti za modifikaciju izgleda interfejsa telefona. Jasno se vidi da je Samsung utrošio izuzetno veliku količinu vremena radeći sa vrhuskim dizajnerima da se napravi ovako prijatan interfejs.
Trenutno je u toku trka između proizvođača ko će što bolje integrisati sve kartice i dokumente korisnika u sam telefon. Pre par dana je Apple najavio Tap to Pay gde će svako ko ima iPhone model moći direktno da naplaćuje svoje usluge kao firma ili pojedinac direktno koristeći samo telefon. Pored toga Apple Wallet već nudi integraciju vaših kreditnih kartica, članskih kartica i sličnog. Ovo sve spominjemo zato što je predstavljen Samsung Wallet koji ide upravo u istom pravcu, tako da ćemo uskoro sve kartice pohraniti u svoje mobilne telefone i nećemo nositi nijedan fizički dokument sa sobom, samo još automobili da svi mogu da se otključaju i upale samo sa telefonom, ništa drugo ne moramo više nositi sa sobom. Ono što izdvaja Samsung su velika ulaganja u bezbednost kako hardvera tako i softvera, kada se to sve zajedno sklopi dobija se ekstremno bezbedan sistem koji je praktično neprobojan. Upravo zbog toga Samsung je odlučio da u svoj Samsung Wallet dozvoli skladištenje i kriptovaluta na bezbedan način.
Samsung S22 osnovni model, u poređenju sa prethodnikom Samsung S21 osnovnim modelom, ima jedva primetno smanjenje dimenzija samog telefona, potom i ekrana i baterije. Običan i Plus model se razlikuju samo po veličini ekrana i dimenzijama, kao i po veličini baterije. Sve ostalo je potpuno identično. Novitete pročitajte u nastavku vezano za Samsung S22 Plus model, a razlike izmedju S22 i S22 Plus modela su u nastavku. Dimenzije osnovnog i Plus modela su 146mm naprema 157.4mm visine, 70.6mm naprema 75.8mm u širini i dubina je ista na 7.6mm. Masa je drastično manja na osnovnom modelu, sa 167 grama na čak 197 grama na Plus modelu. Ekran je 6.1 inča sa 1500 nita osvetljenja, naprema 6.6 inča sa 1750 nita osvetljenja. Kapacitet baterije je na osnovnom modelu 3700 mAh, dok je na Plus modelu 4500mAh. Konačno, osnovni Samsung S22 model ima 25W žično punjenje, dok Plus ima odličnih 45W. Finalna stvar koja nedostaje na osnovnom modelu je podrška za UWB, tj. Ultra Wideband tehnologiju koja je slična Bluetooth tehnologiji u smislu dometa i funkcionalnosti, ali ima mnogo naprednih funkcionalnosti i povećanu sigurnost kod prenosa podataka.
Samsung S22 Plus, u poređenju sa prethodnikom Samsung S21 Plus, se može pohvaliti pre svega manjim ukupnim dimenzijama pre svega u pogledu visine telefona i to za čak 5 milimetara, sa 161.5 na 157.3 milimetra i za 2mm manju debljinu, sa 7.8 na 7.6mm. Širina oba modela je gotovo identična. Takođe, masa je smanjena za 5 grama ukupno. Smanjenjem ukupnih dimenzija modela došlo je do blagog smanjenja kapaciteta baterije sa 4800mAh na 4500mAh, dok je brzina punjenja povećana sa 25W na 45W. Ekran na Samsung S22 Plus modelu je manji i po dimenziji sas 6.7 na 6.6 inča, kao i po rezoluciji sa 2400x1080px na 2340x1080px. Sa druge strane jačina osvetljenja ekrana je podignuta sa 1300 na 1750 nita. Novitet je i Gorilla Glass Victus+ zaštita ekrana najnovije generacije. Kao i na prethodnom modelu 120Hz varijabilno osvežavanje ekrana je i dalje prisutno. Kamere na Samsung S22 Plus modelu su dobile potpuno novu 50MP kameru sa još većim senzorom i boljim multidirekcionim PDAF fokusom za brži i precizniji fokus. Sa druge strane telefoto kamera je smanjena sa 64MP sa svega 1.1x optičkim zumom, na svega 10MP ali sa čak 3x optičkim zumom. Dok je treća ultrawide kamera ostala nepromenjena. Dodatno Bluetooth je unapređen sa verzije 5.0 na 5.2.
Samsung S22 Ultra, u poređenju sa prethodnikom Samsung S21 Ultra, se pre svega razlikuje po olovci koja je sada ugrađena u samo kućište telefona - sa kompletnom Bluetooth podrškom i odziv smanjen sa 9ms na samo 2.8ms što čini pisanje po ekranu gotovo identično pisanju po papiru, dakle razlika je značajna. U prevodu novi ekran i olovka neće imati nikakvo zaostajanje prilikom unosa. Korisnik će zaista imati utisak kao da piše po papiru, brzo i precizno. Veliki broj okorelih vlasnika Samsung Note serije modela su dugo čekali na svog pravog naslednika, Samsung S22 Ultra u potpunosti ispunjava i premašuje sva očekivanja u tom segmentu za njih. Obzirom da je poslednji Note izašao 2020. godine, može se reći da su ljubitelji S-Pen i Note linije modela konačno dobili izbor. Zapravo, Ultra linija u potpunosti preuzima sve što je Note serija nudila i nastavlja tamo gde je Note stigla tokom svih ovih godina.
Ekran na Samsung S22 Ultra modelu je 3080x1440px što je manje nego na prethodniku Samsung S21 Ultra gde je 3200x1440px. Sa druge strane, osvetljenje ekrana je povećano sa 1500 na 1750 nita maksimalno, tako da će novi model biti savršeno vidljiv i na direktnom suncu. Pored toga, postoji novi Vision Booster koji će učiniti da se tamniji tonovi na slici, kada je telefon na direktnom suncu, vide drastično bolje. Još jedna kritična izmena koja će bitno smanjiti potrošnju baterije je mogućnost da se osvežavanje ekrana smanji ne sa 120Hz na 10Hz kao ranije, nego čak na svega 1Hz - što praktično znači da će se slika osvežavati samo 1 u toku 1 sekunde ukoliko se na ekranu ne menja sadržaj kao na primer kada gledate sliku ili čitate neki tekst. Konačno, ekran prekriva sada preko 90% prednjeg dela ekrana, a sam ekran štiti unapređena generacija Gorilla Glass Victus+ što garantuje još manje ogrebotina i manju šansu da se ekran razbije. Dimenzije novog modela su par milimetara veće u širini, a par milimetara manje u visini, tako da je izgled modela bliži Note liniji.
Kamere na Samsung S22 Ultra modelu su po specifikacijama gotovo iste kao i prethodne godine, ali postoje suptilne razlike koje doprinose dodatnom poboljšanju kvaliteta snimaka. Dakle, imamo 108MP glavnu kameru, potom 3x i 10x telefoto kameru, potom 12MP ultrawide kameru i na kraju na prednjoj strani selfi kameru od 40MP rezolucije. Unapređenja nove generacije se tiču pre svega u kvalitetu snimaka u situacijama kada je osvetljenje loše. Drugo bitno poboljšanje je u domenu snimanja video materijala. Ključna razlika koja se primećuje lako je drastično unapređena oštrina i kvalitet fotografija kada fotografišete na 30x zumu, novi model je drastično bolji nego prethodnik tako da ako volite da slikate udaljene objekte novi model će biti bitno unapređenje.
Novi procesor je toliko moćan da je u stanju da zabeleži fotografiju na dve kamere simultano, na glavnoj 108MP i pomoćnoj 12MP i da spoji informacije sa obe slike u jednu koja nadmašuje kvalitet svake posebno. Glavna kamera ima bolju rezoluciju a manja bolju osetljivost na svetlo, a novim sistemom se one automatski spajaju u jednu. Nova Expert RAW aplikacija koja je ranije bila dostupna na S21 Ultra modelu kao Beta aplikacija, sada je konačno finalna verzija koja dolazi zajedno sa Samsung S22 Ultra modelom preinstalirana. Omogućava da se snimanje bez ikakvog gubitka kvaliteta snimaka, koji se potom mogu obraditi u najvišem kvalitetu direktno na telefonu uz pomoć na primer Adobe Lightroom, tako da su opcije za kreativne pojedince neograničene. Pored toga, postoji i novi Nightography mod koji može da kontroliše koliko sličica u sekundi snima u mračnim uslovima, što manje sličica u sekundi to je snimak svetliji. Broj sličica u sekundi se smanjuje do 24 u sekundi bez softverske intervencije, a ako su uslovi previše zahtevni broj sličica pada na 15 i onda se veštačkom inteligencijom umeću nedostajući kadrovi, sve u cilju da video u noćnim uslovima izgledaju što bolje. Tome će doprineti nova optička stabilizacija sa čak 58% više kretanja u svim osama, da bi se oko kamere što bolje stabilizovalo prilikom snimanja.
Brzo punjenje je stavka koju je Samsung dugo oklevao da ponudi svojim kupcima, opečen problemom sa Note serijom. Konačno sada dobijate čak 45W punjenja putem kabla, dok je bežično punjenje ostalo na istom nivou od svega 15W. Očigledno je da Samsung ne želi da se takmiči sa konkurencijom po pitanju brzine punjenja rizikujući time da veliki broj modela koji se prodaju budu potencijalni rizik i veliki gubitak za kompaniju. Sama baterija je ostala istog kapaciteta kao i ranije, odličnih 5000mAh. Dostupne boje će biti mat crna, mat bela, zelena i nova tamno crvenoj boji.
Samsung S22 Ultra će biti ponuđen u osnovnoj 8GB/128GB verziji koja startuje od $1199 što je niže nego na prethodnom modelu i to će biti jedina verzija sa 8GB RAM memorije, sve ostale verzije će imati 12GB RAM memorije upareni sa 256/512GB ili čak 1TB(1000GB) interne memorije. Samsung S22 Plus startuje na $999, a osnovni model na $799 globalno. Bitno je napomenuti da u pakovanju ne dobijate punjač, on se kupuje posebno ili možete koristiti punjač koji već imate ali nećete imati 45W brzo punjenje na Ultra i Plus modelima, već samo 25W koji je ujedno i maksimalna brzina punjenja za osnovni Samsung S22 model.
Nova generacija predstavlja dobro promišljen evolutivni korak unapred, dodatno polirajući sve i najsitnije detalje na svakom polju. Akcenat je svakako na kamerama i snažnim procesorima. Novi Samsung S22 Ultra model dostojno preuzima nasleđe Note linije, čineći ga veoma specifičnom unikatnom ponudom na tržištu vrhunskih mobilnih telefona. Sva dodatna unapređenja već dokazano dobre prethodne serije su svakako dodatan razlog da se odluče da kupe novu generaciju modela. Samsung S22 generacija modela će novom generacijom zadržati i bitno proširiti bazu svojih korisnika.
Realme GT2 Pro
Realme pokušava da brzo prati put kojim su druge kompanije išle dugi niz godina. Važno je da svaki proizvođač ima vodeće modele u liniji uređaja, oni ...pročitaj
Test: Huawei nova Y70
nova Y70 je uređaj nove Huawei linije i smatra se direktnom naslednikom nova Y60 modela. Pozicioniran je kao model za mlade, proizvođač navodi da ima ...pročitaj
Poco F4
Poco brend je fokusiran na odnos cena/kvalitet, gde dobijete maksimalno moguće za minimalni novac. U Poco liniji, model sa F indeksom je nešto iznad p...pročitaj
Test: Samsung Galaxy A53 5G
Samsung Galaxy A serija je uvek imala isti bestseller, model sa A5x indeksom. Galaxy A53 je predstavnik A5x serije za ovu godinu i direktni naslednik ...pročitaj
Test: Samsung Galaxy S22+ 5G
Test: Xiaomi 12
Test: OnePlus 10 Pro
Test: Samsung Galaxy S22 5G
Test: Realme 9i
Test: Huawei nova 9 SE
Test: Poco X4 Pro 5G
Test: Xiaomi Redmi Note 11
Test: Realme 9 Pro
Test: Samsung Galaxy A03
Sony Xperia 5 III
Test: Poco M4 Pro
Test: Vivo Y33s
Test: Vivo V23 5G
Test: Realme 9 Pro+
Samsung S22 / S22 Plus / S22 Ultra
Test: Huawei 50 Pro
Realme GT Neo2
Test: Sony Xperia Pro-I
Test: Samsung Galaxy A22 5G
Test: Honor 50 Lite
Test: Samsung Galaxy S21 FE 5G
Test: Poco M4 Pro 5G
Test: Google Pixel 6 Pro
Test: Samsung Galaxy A22
Test: Huawei Nova 8i
A1 najbolje ocenjena mobilna mreža u čak 6 od 7 kategorija
Prema najnovijem Opensignal Awards Izveštaju o iskustvu korišćenja mobilnih mreža u Srbiji, nezavisne globalne kompanije za mobilnu analitiku Opensignal, A1 mreža beleži najbolje rezultate u 6 od ukupno 7 kategorija prema kojima se meri nivo zadovoljstva korisnika pri upotrebi mobilnog interneta.

U čak 3 kategorije A1 Srbija odnosi samostalnu pobedu, dok je u još tri kategorije zajednički pobednik i deli prvo mesto sa bar još jednim operatorom.

Mreža A1 beleži najbolje rezultate u kategorijama: brzina download-a, dostupnost 4G mreže i video iskustvo, dok prvo mesto deli u kategorijama: iskustvo pri korišćenju glasovnih aplikacija, video igara i brzina upload-a.

„Zahvaljujući jednom od najvećih investicionih ciklusa kompanije i podršci A1 Telekom Austrija Grupe, tokom prethodne godine izgradili smo više od 130 novih baznih stanica, proširili radio kapacitete za čak 60% i ukupno povezali oko 850 baznih stanica optikom, što je rezultiralo da A1 mreža u potpunosti zadovoljava najviše tehnološke standarde i rastuće potrebe naših korisnika - naglasio Nenad Zeljković, glavni direktor za tehniku A1 Srbija i A1 Slovenija.

Za više informacija posetite zvanični sajt A1 operatera.
11:10 h - 10.06.2022
A1 Zabava - Finale može da počne
Zahvaljujući platformi A1 Zabava, u okviru koje je dostupan i digitalni servis Arena Cloud, svi ljubitelji fudbala imaće priliku da, u realnom vremenu, prate svetska takmičenja, poput UEFA Lige Evrope i UEFA Lige Šampiona. Ali, nisu zaboravljeni ni oni koji su privrženiji košarci – tokom maja i juna, Arena Cloud servis im omogućava da prate utakmice NBA lige, ali i priliku da bodre svoje omiljene timove u regionalnoj ABA ligi.

A1 zabava namenjena je isključivo kupovini pretplate ili drugih sadržaja za digitalne servise, a korisnicima je omogućeno da sve ove sadržaje plaćaju preko svog A1 postpaid računa ili iz prepaid kredita bez korišćenja kreditnih kartica. Pored mesečne pretplate ili plaćanja pojedinačnog sadržaja u ponudi su i vaučeri za popularne gaming servise. Za više informacija posetite o A1 Zabava servisu zvanični sajt A1 operatera.
08:54 h - 17.05.2022
Yettel je novo ime za Telenor
Od marta 2022. godine pa nadalje, dosadašnji Telenor menja ime u Yettel. a za više informacija o promeni posetite novi zvanični sajt Yettel operatera.
08:51 h - 9.03.2022
Srećna 2022. godina
Želimo Vam puno lepih trenutaka u 2022. godini. Budite srećni, zdravi i nasmejani! Srećna Nova godina!
06:55 h - 31.12.2021
Novi mobilni u prodaji
Nova mogućnost na početnoj strani mobilnisvet.com sajta u samom vrhu vam dozvoljava da vidite tačno prvi trenutak kada je određeni model stigao u prodaju u Srbiju. Lista se ne prikazuje samo osnovni model nego i sve podverzije koje se pojavljuju tokom vremena, sa trenutno aktuelnom cenom modela. Idealno da se na lak način isprati svaki dolazak određenog modela i njegove podverzije na tržište Srbije.
22:06 h - 29.10.2021
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2020