Cena 3G usluga (kod suseda, a uskoro kod nas)

novosti i informacije vezane za mobilne komunikacije, domaće operatore i njihove usluge

Da li cete koristiti 3G usluge nasih operatera?

DA, redovno
5
24%
PONEKAD
4
19%
NE, ne treba mi
4
19%
Zavisi od cene
8
38%

Ukupno glasova: 21

Zoka
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 18. Jun 2005. 15:07

Post od Zoka »

Bice korisnika...ali nije to-to!!!! Mislim, i ja cu ga koristiti, ali samo povremeno...jer sa tim cenama. propast :o

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Post od IDzO »

ej ljudi jel svi hoce da budemo evropa pa evo nam (ga na) evropa. sve smo uveli "evropsko" sto ne valja a narod sve vise tone u blato i bedu!!!!!

Zoka
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 18. Jun 2005. 15:07

Post od Zoka »

Ma mi smo samo po tom pitanju Evropa...ali najgore je to sto se u MOBTEL-u vise ne zna "ni ko pije, ni ko placa"...pa je krajnje vreme da neko razuman preuzme stvari...i normalizuje te cene, pa izmedjuostalog i 3G :angry:

stefank
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 10. Okt 2004. 16:00

Post od stefank »

Zoka napisao:Ma mi smo samo po tom pitanju Evropa...ali najgore je to sto se u MOBTEL-u vise ne zna "ni ko pije, ni ko placa"...pa je krajnje vreme da neko razuman preuzme stvari...i normalizuje te cene, pa izmedjuostalog i 3G :angry:
Shta, mislis da ce da ih normalizuju? :lol: Mozda malo snize za koji mjesec, al ne nesto pretjerano...

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pon, 06. Jun 2005. 21:30

Post od Gorance »

Generalno, jedino reshenje koje ce sigurno reshiti stvari je da se uvede treci operater. Nema konstruktivnijeg pritiska kod konkurenciskog pritiska !!! Jedna dobra mobilna mreza (chak ne odlichna) mozda koshta, ali je to "one time cost" (placa se na pochetku i samo jednom) medjutim kada se postavi, eksplatacija gore pomenute operatora koshta jako malo. Samim time ona garantuje profit na duze staze, a ne po metodu "udari i bezi" IZRAZITO popularnom kod nas. Telekomunikacije (pa time i 3G) moraju uvek da se menadzerishu na duge staze, problem je da to kod nas malo ko ume. Ovde je uglavnom filozofija: Take money and RUN !!!

stefank
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od stefank »

Znam ja to... Shta cesh... :dry:
Kad vama stize taj treci operater? E, dje nece i nama... :smutny: Mada dobro ovi nasi su opet jeftiniji nego 063 & 064...

mitar
Banned
Pridružio se: Ned, 23. Jan 2005. 15:45
Kontakt:

Post od mitar »

gorance molim te objasni nam bolje ako mozes moje pitanje glasi:koliko mb prenosa kosta 1euro :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
The Bloody Alboz

stefank
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od stefank »

Po mojoj nekoj racunici 1 minut video razgovora = nekoliko mb, a 1 min video razgovora je, kao sto napisah u 1. postu, 4e... :shock:

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

sad opet ja da davim malo sa izraelom,ali pitali ste koliko je otprilike 3g negde napulju!ovde je recimo na Orange mrezi video poziv 0.39 sekela(negde oko 5.5 dinara) a prenos podataka je otprilike 10mb oko 8 sekela(120 dinara) znaci oko 12 dinara po megabajtu......eto primera......

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

1. Kompletnu matematiku u najgorem slichaju napisah 26.07.'05.@03:39 na prethodnoj strani. To je regulacioni standard. Ako je meni dobro objashnjeno na faksu tolerancija u ITU-i i ETSI na devijacije od ovoge cene je MINIMALNA. TIM je u momentu kupovine mog fon-a imao 3G uslugu u Veneciji. Bivsha mi se tada vratila potroshivshi startni kredit od 20 eura na download 120 MB-a podataka (toliko pisalo u counteru na mom 6630 telefonu !!!) shto bi bilo 6 MB-a po euru. A poshto je za tu "kredu" 3 puta zvala mene u BG to je sigurno i bolje !!!
2. mitar, ono shto te buni je MB (mega bajti) i Mb (mega biti) ima 8 bita (b) u jednom bajtu (B), chime je protok od 7.5 MB-a protok od 60Mb-a !!!. Zato se Mb-ovi uvek koriste u propagandne svrhe (naime ima ih subjektivno vishe).

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Post od IDzO »

uzas ali napravis koju konekciju na 3G ili odradis video call i ode ti ceo kredit!!!!
veoma isplatljivo za operatere!!! :D :D :D :D
a ko sisa nas "duboki" dzep

stefank
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od stefank »

Gorance bolje pisi Mbit za megabite, a mb za megabajte, i mene i zbunio. :) Ti valjda ne propagirash nishta, tj. nikoga, pa mozhes... :D
Ako je tako u Izraelu, onda sam se ja zeznuo s racunicom, video call nije ni nekoliko mb... :ohmy: Sto je, u slucaju s Mobtelom, jos gore... :ohmy:
Ustvari cek, i jesam se zeznuo... Uzmimo da je za dobar prenos videa u VGA rezoluciji potrebna brzina od 15 kb/s. (kilobajta po sekundi, to dodje 128 kilobita po sekundi, tj. kao ISDN veza, ja je imam pa mi jos lakse da objasnjavam) To bi znacilo da video call trosi 1 mb u downstreamu, isto u upstreamu. (upload/download) Znaci 2 mb ukupno, a moze i sa manje da se prodje... Zakljucak: 3G mnogo skuplji i od GPRS-a! :angry:

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

Samo da prorachunam par stvari pa cu dati tachan prorachun veze. A ti si stefank, zaboravio 2 fatalna detalja:
1. veza je asimetrichna.
2. protok za prenos slike u VGA (1024*768) rezoluciji je mnogo veci od onog na fonu !!!
evo kako to izgleda.

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

MBGR (metod brutalno grubog rachuna) ili kako se "lepo" matematichki kaze "metod gornje granice" kaze ovako:
1. DIVX je 720 MB. i traje 2 sata tj. 120 minuta (uzimam za primer DIVX poshto je princip kodiranja identichan).
2. DIVX je u rezoluciji najmanje 2 puta vecoj od one na 3G telefonu. Chime mu treba 4 puta veci protok od onog na fon-u.
3. 720/120=6 MB/min. To podeljeno za korekciju protoka datu sa 4 u tachci 2. daje 1.5 MB po minutu na 3G telefonu za video poziv. To je znachi 1.5*8 (8 bita u bajtu) /60 (sekundi u minutu) daje protok od 204.8Kb/sec. Ovaj protok je manji od maksimalnog (384Kb/sec) chija je cena 7.5MB/ euro chime smo opet uzeli maksimalizovanu vrednost.
4. Ako se jedan minut naplachuje po standardu (7.5MB/ euro) dobija se 7.5/1.5=0.20 eura
5. Cena poziva u din je 0.20*85=17 din. za minut
Zakljuchak: Kako je izlazna rednost 3.09 puta veca od eksperimentalno dobijene (rezultat obezbedio araphel,) mozemo reci da je MBGR dao zadovoljavajuci rezultat.
Napomena: Ako MBGR kaze neshto, to u praksi moze da bude sam manje (za nash sluchaj jeftinije) poshto je uzet protok od 204Kb/sec koji nije maksimalan, vrednost kolichine podataka koja je maksimalna (protok bi realno za 2 puta vecu rezoluciju trebao bi da se deli sa 5 ili 6) i rezultat je veoma naduvan. Ako neko misli drugachije neka "nahrani" podatke u algoritam koji sam dao pa neka da svoje mishljenje.

stefank
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od stefank »

VGA je valjda 640x480... :) Mozda koristi manju rezoluciju, ali kamere koje se koriste za video razgovor u 3G telefonima uglavnom su VGA, shta znam... Dobro, nisam znao ni da je 3G asimetrican, ali upload ima sigurno barem 128 kbps...? Toliko mora da ima za dobar video prenos...
Ma svejedno, dosli smo do zakljucka da, BLAGO receno, DERU! :disgust:

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

1. NARAVNO da si u pravu. A ja treba da pazim shta cut & past-ujem (VGA je 640x480) :lol: :lol:
2. Deru pa kako god da se uzme.

stefank
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od stefank »

Znam da si slucajno no reko da ne otvori neko sad raspravu oko toga... :D
Eto, sve smo raspravili... Sad samo da sacekamo (tj. sacekate posto ja nisam na Mobtelu :)) da to stigne... Mada bolje da 3G nisu ni uvodili po ovakvim cijenama... :dry:

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

Kako se to kolokvijalno kaže "Džabe ste krečili". Ma pusti opametiće se kad stigne prvi račun za opremu. :lol: :lol: :lol: Po pitanju takvih gluposti sam jednostavno zao, ali sam ponekad zao na jedan veoma komplikovan način.

stefank
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od stefank »

:lol: Ali, kao sto rekoh, oprema je vec placena tako da je racun vec stigao... :D :P Haha, zao na komplikovan nachin... :lol:

mitar
Banned
Pridružio se: Ned, 23. Jan 2005. 15:45
Kontakt:

Post od mitar »

hehehehehe bas zanimljivo.po pitanju cene ovih mreza uvek ja srbija bila jeftinija od cg.tako kad 3g dodje u cg :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
The Bloody Alboz

Odgovori