Cena 3G usluga (kod suseda, a uskoro kod nas)
ej ljudi jel svi hoce da budemo evropa pa evo nam (ga na) evropa. sve smo uveli "evropsko" sto ne valja a narod sve vise tone u blato i bedu!!!!!
● PRAVILA FORUMA ● СРБИ ЗА СРБЕ ●
Shta, mislis da ce da ih normalizuju?Zoka napisao:Ma mi smo samo po tom pitanju Evropa...ali najgore je to sto se u MOBTEL-u vise ne zna "ni ko pije, ni ko placa"...pa je krajnje vreme da neko razuman preuzme stvari...i normalizuje te cene, pa izmedjuostalog i 3G

Generalno, jedino reshenje koje ce sigurno reshiti stvari je da se uvede treci operater. Nema konstruktivnijeg pritiska kod konkurenciskog pritiska !!! Jedna dobra mobilna mreza (chak ne odlichna) mozda koshta, ali je to "one time cost" (placa se na pochetku i samo jednom) medjutim kada se postavi, eksplatacija gore pomenute operatora koshta jako malo. Samim time ona garantuje profit na duze staze, a ne po metodu "udari i bezi" IZRAZITO popularnom kod nas. Telekomunikacije (pa time i 3G) moraju uvek da se menadzerishu na duge staze, problem je da to kod nas malo ko ume. Ovde je uglavnom filozofija: Take money and RUN !!!
1. Kompletnu matematiku u najgorem slichaju napisah 26.07.'05.@03:39 na prethodnoj strani. To je regulacioni standard. Ako je meni dobro objashnjeno na faksu tolerancija u ITU-i i ETSI na devijacije od ovoge cene je MINIMALNA. TIM je u momentu kupovine mog fon-a imao 3G uslugu u Veneciji. Bivsha mi se tada vratila potroshivshi startni kredit od 20 eura na download 120 MB-a podataka (toliko pisalo u counteru na mom 6630 telefonu !!!) shto bi bilo 6 MB-a po euru. A poshto je za tu "kredu" 3 puta zvala mene u BG to je sigurno i bolje !!!
2. mitar, ono shto te buni je MB (mega bajti) i Mb (mega biti) ima 8 bita (b) u jednom bajtu (B), chime je protok od 7.5 MB-a protok od 60Mb-a !!!. Zato se Mb-ovi uvek koriste u propagandne svrhe (naime ima ih subjektivno vishe).
2. mitar, ono shto te buni je MB (mega bajti) i Mb (mega biti) ima 8 bita (b) u jednom bajtu (B), chime je protok od 7.5 MB-a protok od 60Mb-a !!!. Zato se Mb-ovi uvek koriste u propagandne svrhe (naime ima ih subjektivno vishe).
uzas ali napravis koju konekciju na 3G ili odradis video call i ode ti ceo kredit!!!!
veoma isplatljivo za operatere!!!
a ko sisa nas "duboki" dzep
veoma isplatljivo za operatere!!!

a ko sisa nas "duboki" dzep
● PRAVILA FORUMA ● СРБИ ЗА СРБЕ ●
Gorance bolje pisi Mbit za megabite, a mb za megabajte, i mene i zbunio.
Ti valjda ne propagirash nishta, tj. nikoga, pa mozhes...
Ako je tako u Izraelu, onda sam se ja zeznuo s racunicom, video call nije ni nekoliko mb...
Sto je, u slucaju s Mobtelom, jos gore... 
Ustvari cek, i jesam se zeznuo... Uzmimo da je za dobar prenos videa u VGA rezoluciji potrebna brzina od 15 kb/s. (kilobajta po sekundi, to dodje 128 kilobita po sekundi, tj. kao ISDN veza, ja je imam pa mi jos lakse da objasnjavam) To bi znacilo da video call trosi 1 mb u downstreamu, isto u upstreamu. (upload/download) Znaci 2 mb ukupno, a moze i sa manje da se prodje... Zakljucak: 3G mnogo skuplji i od GPRS-a!

Ako je tako u Izraelu, onda sam se ja zeznuo s racunicom, video call nije ni nekoliko mb...

Ustvari cek, i jesam se zeznuo... Uzmimo da je za dobar prenos videa u VGA rezoluciji potrebna brzina od 15 kb/s. (kilobajta po sekundi, to dodje 128 kilobita po sekundi, tj. kao ISDN veza, ja je imam pa mi jos lakse da objasnjavam) To bi znacilo da video call trosi 1 mb u downstreamu, isto u upstreamu. (upload/download) Znaci 2 mb ukupno, a moze i sa manje da se prodje... Zakljucak: 3G mnogo skuplji i od GPRS-a!

MBGR (metod brutalno grubog rachuna) ili kako se "lepo" matematichki kaze "metod gornje granice" kaze ovako:
1. DIVX je 720 MB. i traje 2 sata tj. 120 minuta (uzimam za primer DIVX poshto je princip kodiranja identichan).
2. DIVX je u rezoluciji najmanje 2 puta vecoj od one na 3G telefonu. Chime mu treba 4 puta veci protok od onog na fon-u.
3. 720/120=6 MB/min. To podeljeno za korekciju protoka datu sa 4 u tachci 2. daje 1.5 MB po minutu na 3G telefonu za video poziv. To je znachi 1.5*8 (8 bita u bajtu) /60 (sekundi u minutu) daje protok od 204.8Kb/sec. Ovaj protok je manji od maksimalnog (384Kb/sec) chija je cena 7.5MB/ euro chime smo opet uzeli maksimalizovanu vrednost.
4. Ako se jedan minut naplachuje po standardu (7.5MB/ euro) dobija se 7.5/1.5=0.20 eura
5. Cena poziva u din je 0.20*85=17 din. za minut
Zakljuchak: Kako je izlazna rednost 3.09 puta veca od eksperimentalno dobijene (rezultat obezbedio araphel,) mozemo reci da je MBGR dao zadovoljavajuci rezultat.
Napomena: Ako MBGR kaze neshto, to u praksi moze da bude sam manje (za nash sluchaj jeftinije) poshto je uzet protok od 204Kb/sec koji nije maksimalan, vrednost kolichine podataka koja je maksimalna (protok bi realno za 2 puta vecu rezoluciju trebao bi da se deli sa 5 ili 6) i rezultat je veoma naduvan. Ako neko misli drugachije neka "nahrani" podatke u algoritam koji sam dao pa neka da svoje mishljenje.
1. DIVX je 720 MB. i traje 2 sata tj. 120 minuta (uzimam za primer DIVX poshto je princip kodiranja identichan).
2. DIVX je u rezoluciji najmanje 2 puta vecoj od one na 3G telefonu. Chime mu treba 4 puta veci protok od onog na fon-u.
3. 720/120=6 MB/min. To podeljeno za korekciju protoka datu sa 4 u tachci 2. daje 1.5 MB po minutu na 3G telefonu za video poziv. To je znachi 1.5*8 (8 bita u bajtu) /60 (sekundi u minutu) daje protok od 204.8Kb/sec. Ovaj protok je manji od maksimalnog (384Kb/sec) chija je cena 7.5MB/ euro chime smo opet uzeli maksimalizovanu vrednost.
4. Ako se jedan minut naplachuje po standardu (7.5MB/ euro) dobija se 7.5/1.5=0.20 eura
5. Cena poziva u din je 0.20*85=17 din. za minut
Zakljuchak: Kako je izlazna rednost 3.09 puta veca od eksperimentalno dobijene (rezultat obezbedio araphel,) mozemo reci da je MBGR dao zadovoljavajuci rezultat.
Napomena: Ako MBGR kaze neshto, to u praksi moze da bude sam manje (za nash sluchaj jeftinije) poshto je uzet protok od 204Kb/sec koji nije maksimalan, vrednost kolichine podataka koja je maksimalna (protok bi realno za 2 puta vecu rezoluciju trebao bi da se deli sa 5 ili 6) i rezultat je veoma naduvan. Ako neko misli drugachije neka "nahrani" podatke u algoritam koji sam dao pa neka da svoje mishljenje.
VGA je valjda 640x480...
Mozda koristi manju rezoluciju, ali kamere koje se koriste za video razgovor u 3G telefonima uglavnom su VGA, shta znam... Dobro, nisam znao ni da je 3G asimetrican, ali upload ima sigurno barem 128 kbps...? Toliko mora da ima za dobar video prenos...
Ma svejedno, dosli smo do zakljucka da, BLAGO receno, DERU!

Ma svejedno, dosli smo do zakljucka da, BLAGO receno, DERU!