Podrška upitom na mobilnisvet.com@gmail.com
Preporuke za bezbednu kupovinu i prodaju mobilnog telefona
Budite bezbedni kada kupujete i prodajete telefon. Na ovoj stranici pronadjite preporuke kako treba postupati prilikom kupoprodajte telefona, čime štitite sebe od nepotrebnih problema.
Oglas
Ukoliko postoji više oglasa sa sličnom cenom, ponuda je realna.
Ako je cena bitno niža od ostalih, velika je šansa da je prevara.
Plaćanje
Isplatite novac tek kada vidite telefon uživo i probate ga.
Nikada nemojte uplaćivati novac unapred na račun prodavca.
Ako je iznos kupoprodaje telefona do 5000 dinara, to se smatra sitnom kradjom i policija takve slučajave ne procesira, već vi morate sami da tražite pravdu na sudu i sve sami platite.
Primopredaja
Insistirajte da se uživo vidite sa prodavcem i probate telefon.
Fotografišite telefon drugim pre prodaje na licu mesta, da kupac ne bi tvrdio da je telefon već bio oštećen i zahtevao povrat novca jer je u medjuvremenu kupcu telefon negde ispao i pokvario se.
Trazite ličnu kartu prodavca na uvid, time možete proveriti identitet osobe koja vam prodaje telefon i zapamtite ime i prezime prodavca u slučaju problema, suprotno lociranje prodavca postaje praktično nemoguće.
Kupoprodaja treba da se desi na javnom mestu, kao što su tržni centri, kafići, restorani i slično. Time izbegavate da vam neko jednostavno otme telefon iz ruku i pobegne. Na javnim mestima postoje kamere koje sve snimaju, prevaranti će po svaku cenu pokušati da izbegnu ovakve objekte.
Nikako nemojte prihvatiti da kupite telefon bez probe.
Ukoliko prodavac insistira može isključivo poštom da se preuzme telefon, znajte da se dešava da pošalju repliku ili prazan paket umesto telefona. Pitajte prodavca gde stanuje, pa tvrdite da imate prijatelja koji stanuje blizu njega, pa pitajte da li može prijatelj da dodje da pogleda i kupi telefon, ukoliko primetite bilo kakav otpor ili izbegavanje od strane prodavca, verovatno je u pitanju prevara.
Garancija
Obavezno uzmite fiskalni račun ako postoji.
Bez fiskalnog računa nikako ne možete iskoristiti garanciju.
Bez fiskalnog računa ne znate poreklo telefona.
Bez fiskalnog računa telefon koji kupujete može biti ukraden.
Bez fiskalnog računa telefon koji kupujete može biti korišćen u izvršenju krivičnog dela, pa ćete zbog toga biti kontaktirani i ispitivani od strane policije kako bi se utvrdilo da nemate veze sa krivičnim delom u kome je taj telefon korišćen.
Kako proveriti ispravnost telefona
Spoljni izgled telefona je ključan za proveru ispravnosti.
Sitne ogrebotine su obično od korišćenja, nisu opasne za funkcionisanje telefona.
Ako je telefon sve vreme stajao u futroli i imao foliju na ekranu, ne bi trebalo na istom da bude nijedno oštećenje, čak ni najmanje.
Široke ogrebotine i veća udubljenja su obično od pada telefona, opasne su jer se realno ne zna koji je stepen oštećenja telefona. Oštećenje od pada može da se ispolji tek posle par meseci.
Kako prevaranti varaju prilikom kupoprodaje?
Prodavac insistira da mu se uplati novac na račun unapred pre nego što pošalje telefon, bez mogućnosti da vi proverite šta vam tačno prodavac šalje. Potom prodavac pošalje repliku telefona ili prazan paket. Vi ne možete dokazati sta je tačno bilo u paketu kada ste ga primili, tako da je vaša reč protiv reči prodavca.
Prodavac insistira da se primopredaja uradi negde na ulici, obično navodeći da je u žurbi. Kada ga pitate na licu mesta da vam pokaže ličnu kartu ili bilo koji dokument, prodavac govori da je zaboravio da ponese. Prodavac insistira da se kupoprodaja obavi što brže čime želi da uzme novac i napusti lokaciju što pre.
Kako postupiti u slučaju da ste prevareni?
Prijavite slučaj policiji odmah ako je iznos iznad 5000 dinara, iznosi ispod 5000 dinara se tretiraju kao sitna kradja što znači da ćete preko suda sami tražiti pravdu što se nikako ni finansijski ni vremenski ne isplati. Policija će po službenoj dužnosti prilikom rešavanja slučaja prevare stupiti u kontakt sa sajtom gde je prevarant postavio oglas, a radi prosledjivanja podataka o samom oglasu na osnovu kog ste kupili telefon. Potom će policija u postupku za krivično delo visoko-tehnološkog kriminala prikupiti sve podatke i od operatera preko kog je prevarant postavio oglas i locirati počinioca. Ukoliko ste prevareni korišćenjem oglasa na ovom sajtu, prijavite nam to na mobilnisvet.com@gmail.com za dalje informacije.
 
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024