200 Lite 8GB, 256GB, 2x SIM2024
2024. godina
6.7" OLED, 89.9% body
30% 6080, Android 14
RAM 8 GB, INT 256GB, EXT nema
35W, 4500 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 108MP
Test mobilni telefon Honor 200 Lite 8GB, 256GB, 2x SIM
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Honor 200 Lite 8GB, 256GB, 2x SIM. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Honor 200 Lite 8GB, 256GB, 2x SIM vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Svaki proizvođač smatra svojom obavezom da u portfoliju ima liniju telefona dizajniranih za snimanje portreta.

Nedavno smo testirali Oppo Reno 11F 5G. Samo ako je HONOR 200 Lite na web sajtu potpisan kao „majstor portreta“, onda je Oppo Reno 11F 5G proglašen stručnjakom za portrete. A slogan realme 12 Pro+ glasi: „Budi majstor portreta. Prodaja telefona Infinix Zero počela je sa potpuno istim motom.

Za sve portretne telefone, imam pitanje ko je ciljna publika, ko će da vas slika? Svi proizvođači su jedinstveni ali svi rade na Android-u, tako da, na primer, kada snimate prednjom kamerom, možete pokazati dlan i telefon će snimiti fotografiju. Ali ovo neće raditi sa glavnom kamerom. I, čini se, trebalo bi da postoji neki drugi moćni sistem samookidača ali za većinu telefona ovo je samo osnovni tajmer koji nudi opcije od 2, 5 i 10 sekundi. To jest, ne možete čak ni da snimite seriju snimaka. Moramo da trčimo tu i tamo. Mučili smo se sa ovim dok smo testirali Realme 11 Pro. Nismo imali vremena da pobegnemo za 2 i 5 sekundi, a za 10 sekundi smo počeli da se dosađujemo, ukočeni u pozi.

HONOR 200 Lite je otišao malo dalje u ovom pogledu. Postoji automatsko snimanje koje detektuje osmeh u kadru. Zvuči dobro ali šta ako želite da snimite portret bez osmeha?

Dakle, verovatno su ciljna publika za portretne telefone bliski prijatelji ili ljudi u vezama gde uvek ima nekoga da traži da fotografiše.

Specifikacije

 • Ekran: 6,7 inča, AMOLED, rezolucija 2412x1080 piksela, brzina osvežavanja 90 Hz, maksimalna osvetljenost 2000 nita, PVM frekvencija 3240 Hz
 • OS: Android 14, MagicOS 8
 • Čipset: MediaTek Dimensity 6080 (6 nm), 411 hiljada poena na AnTuTu v10 testu
 • Memorija: 8 GB, 256 GB UFS 3.1 skladište
 • Baterija: 4500 mAh, adapter od 35 W
 • Kamera:
  • 108 MP, f/1,75, (širokougao), PDAF
  • 5 MP, f/2.2, (ultra-široki ugao)
  • 2 MP, f/2.4, (makro)
  • Full HD video snimanje 30 kadrova u sekundi
 • Selfi kamera: 50 MP
 • Povezivanje: 5G, NFC, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1
 • Navigacija: GPS, GLONASS, GALILEO, BDS
 • Dimenzije: 161,1 x 74,6 x 6,8 mm, težina 166 g

Izgled

HONOR 200 Lite ima klasičan dizajn iz sredine 2024: ravne ivice, ravan ekran i malo izbočeni modul kamere na zadnjoj strani. Samo sjajna svetlucava poleđina daje određeni stil. U skupljim segmentima postalo je uobičajeno igrati se teksturama. Često se koristi eko koža. Ovde je sve subjektivno, ali jednostavna sjajna poleđina izgleda estetski prijatnije od svih ovih kožnih performansi.

Dodatna pozitivna tačka: sada smo naučili kako napraviti sjajne poleđine na takav način da su otisci prstiju nevidljivi na njima. Prelivna tekstura je unutra a na vrhu je providni sloj na kome su „prsti“ nevidljivi.

Ivice su ravne tako da HONOR 200 Lite može da stoji na ravnoj površini. U mirnom vremenu možete snimiti portrete na ovaj način. Ekran takođe ima tanke simetrične okvire tako da nema izražene „brade“.

Na gornjem kraju se nalazi mikrofon za poništavanje buke a zaštitni film je zalepljen na ekran odmah iz kutije. Slušalica je pogodno smeštena. Ima odličnu rezervu zapremine. Sagovornik vas takođe savršeno čuje.

Na desnoj strani nalazi se kontrola jačine zvuka i skener otiska prsta u kombinaciji sa dugmetom za napajanje. Pretpostavljamo da bi za ovu cenu korisnik želeo da vidi skener na ekranu. S druge strane, kvalitetan bočni skener je bolji od jeftinog na ekranu.

Na dnu se nalazi konektor za napajanje, mikrofon i zvučnik.

Sa leve strane nalazi se samo slot za 2 SIM kartice. Ali ne postoji slot za MicroSD.

Ne možemo da odobrimo postavljanje bloka kamere jer uzrokuje da se telefon lagano klati kada leži na ravnoj površini.

Nismo odmah primetili ali oko bloka kamere se nalazi prelep okvir čiji izgled kao da nagoveštava da je telefon dizajniran za žensku publiku. Iako se, možda, zahvaljujući teksturi oboda, prašina ne akumulira oko kamere.

Nema pitanja o kvalitetu izrade i materijalima. Telefon je savršeno napravljen. Ali ako uzmete konkurenta Oppo Reno 11F 5G, on ima IP65 zaštitu od vode i prašine.

Međutim, HONOR 200 Lite je dobio sertifikat da telefon može da izdrži padove sa visine od 1,65 metara na beton. Naravno, ovo ne garantuje da se telefon neće pokvariti ali povećava šanse za povoljan ishod.

Uređaj savršeno leži u ruci. Ivice su tanke tako da činjenica da su ravne ne umanjuje mnogo ergonomiju. Ali svakako preporučujemo da telefon držite u rukama pre kupovine. I nemojte ga samo držati već pokušajte da ga stavite u džep pantalona ili jakne.

Ekran

Telefon ima AMOLED panel dijagonale 6,7 inča sa rezolucijom od 2412 x 1080 piksela. Ekran podržava prikaz od 16,7 miliona boja i 100% DCI-P3 raspon boja.

Ovo je svetao i živahan AMOLED panel sa maksimalnim nivoom osvetljenosti od 2000 nita. Nismo mogli da izmerimo automatsku maksimalnu osvetljenost (ovo zahteva laboratorijske uslove sa moćnim izvorom svetlosti), ali bismo vizuelno rekli da je ekran 1200 nita.

Ovaj visok nivo osvetljenosti je dobar jer je udobno raditi sa telefonom na jakom suncu. Na primer, na jakom suncu kada su oči već umorne čak i sa sunčanim naočarima, sve je bilo savršeno vidljivo na ekranu telefona. Ovo je posebno važno za fotografiju. Odmah možete razumeti kako će fotografija ispasti.

Osim toga, telefon se može pohvaliti zbog reprodukcije boja. Tačnost je prosečna. Takozvana delta E (odstupanje od ideala) je oko 4, odnosno čak i neuvežbano oko može primetiti razliku sa originalnom bojom.

Inače, podešavanja ekrana su tipična za HONOR. Ali treba napomenuti da se HONOR oslanja na kvalitet ekrana i pozitivno se izdvaja od drugih proizvođača.

Na primer, telefon ima napredna podešavanja boja gde ne možete samo da izaberete raspon boja (normalan i svetao) već i da podesite temperaturu boje. Ovo je za one kojima ekran postaje plav, postaje zelen i slično.

Drugi primer su cirkadijalni ritmovi, kada uveče tople boje počinju da preovlađuju u šemi boja. Inače, cirkadijalni ritmovi su cool stvar. Ako je moguće, kupite sijalice za svoj dom koje podržavaju ovu funkciju i koristite ih. To čini proces uspavljivanja prilično lakim.

Ekran takođe ima super-visok PVM – 3240 Hz. PVM je metod za podešavanje pozadinskog osvetljenja OLED ekrana.

Nizak PVM može izazvati zamor očiju i glavobolju. Ali ljudsko oko više ne može da razazna visoko PVM. Ekran na telefonu podrazumevano radi sa brzinom osvežavanja pozadinskog osvetljenja od 480 Hz ali kada se osvetljenost smanji, prelazi na 3240 Hz. To dovodi do blagog izobličenja prikaza boja ali se oči ne umaraju.

Pošto je ovo AMOLED, naravno tu je i uvek uključen ekran.

Na kraju, o nedostacima:

 • Always-On ekran radi samo 10 sekundi a zatim prelazi u stanje spavanja i budi se kada dodirnete ekran.
 • Brzina osvežavanja ekrana je samo 90 Hz. Ali ovo je ofanzivna ekonomija. Na primer, na 90 Hz ne primećujem povećanu glatkoću interfejsa. Sa 120 Hz vidim prednosti tehnologije.
 • Opcija „Pametna rezolucija“ je aktivirana u podešavanjima. HONOR se čak i ne trudi da objasni šta je to. Prethodne verzije ljuske su objašnjavale da je „pametna rezolucija“ kada telefon smanjuje rezoluciju ekrana da bi uštedio bateriju i radio brže. To znamo jer smo već dugo upoznati sa HONOR telefonima. Ali generalno, loše je kada vidimo neka polja za potvrdu u podešavanjima čija svrha nije objašnjena.

Performanse

Sistem koji se sastoji od:

 • Čipset Mediatek Dimensity 6080 (6 nm)
 • 8 GB RAM-a
 • 256 GB UFS 3.1 skladište
 • WiFi 5
 • Android 14 + MagicOS 8

Telefon radi glatko i brzo. I formalno, ne možete naći grešku u performansama jer je ovo foto telefon a ne gadžet za igre.

Pogledajte kako smo brzo preuzeli i instalirali aplikaciju PCMark, telefon je lako otvorio sajt, nije oklevao pri skrolovanju, brzo je preuzeo i instalirao aplikaciju.

Dimensity 6080 je 5G verzija Helio G99 čipseta sa sličnim performansama. U testu AnTuTu v10, telefon postiže 411 hiljada poena. Ovo je dovoljno za svakodnevne zadatke ali ne i za igre. Osim toga, ograničenja performansi su primetna kada radite sa kamerom: prelazak između režima je vidljiv.

Nema pritužbi na performanse. Igre će raditi na niskim i srednjim podešavanjima. Možemo pohvaliti inženjere koji su savršeno implementirali sistem hlađenja.

Među sjajnim trenucima možete se setiti „paralelnog prostora“. HONOR pozicionira ovu funkciju kao priliku za razdvajanje radnog i ličnog prostora. Ali pretpostavljamo da će većina koristiti ovu funkciju kao sef.

Pogodnost paralelnih prostora leži u lakom prebacivanju. Samo stisnite ekran i pokrenuće se alternativna radna površina. To jest, korisnik će imati dva nezavisna sistema. Ovo je zgodno ako koristite telefon za posao.

Kamera

Glavna kamera telefona je sistem od 3 senzora:

 • 108 MP
 • 5 MP, širokougaoni modul i senzor dubine
 • 2 MP, makro modul
 • Full HD video snimanje 30 kadrova u sekundi
 • Prednja kamera 50 MP, Full HD video snimanje.

Aplikacija Kamera je jednostavna i nenatrpana. Odeljak takođe ima različite kreativne modove. Na primer, super makro fotografija, režim duge ekspozicije, istovremeno snimanje glavnom i prednjom kamerom. Kada snimate prednjom kamerom, možete pokazati dlan da biste aktivirali okidač. Tu je i fotografija osmeha.

Istovremeno snimanje prednjom i glavnom kamerom.

S obzirom da se radi o telefonu za fotografije, postoje određena pitanja o kameri. Voleli bismo da vidimo optičku stabilizaciju i 4K video. Ovde je samo Full HD sa frekvencijom od 30 kadrova u sekundi.

Pogledajmo kvalitet fotografije. Na glavnom ekranu telefon nudi snimanje 0,6x – 1x – 2x – 3x. Digitalno uvećanje. Nedostaci su primetni pri snimanju 3x.

Glavni senzor daje dobre rezultate tokom dnevne fotografije. Ali ultraširokougaoni modul od 5 MP pati od nedovoljnih detalja i reprodukcije boja. Tačnije, senzor od 5 megapiksela ima isti nivo detalja koji bi trebalo da ima 5 megapiksela. Želeli bismo bar 8 MP.

Digitalni zum je potpuno funkcionalan alat. Pogledajte ove sjajne fotografije bumbara. Ispostavilo se da su portreti zaista majstorski.

Još nekoliko primera dnevne fotografije u različitim uslovima.

Noćna fotografija je očekivano dobra. Senzor od 108 MP je dobar u detaljima a algoritmi dobro rade sa bojama.

U teškim svetlosnim uslovima (na primer, sumrak), postoje određene zamerke. Ovo je posebno primetno kada se koristi digitalni zum. Uopšte ne vredi snimati sa „ultraširokom“ kamerom. Ali bez uvećanja, snimak ispada veoma dobar.

Sada pogledajmo primere portreta pomoću glavne i prednje kamere. Obratite pažnju na područje oko mosta nosa i usne. Postoje primetne bele tačke - to su artefakti naknadne obrade.

A na ovoj fotografiji telefon je malo zamaglio područje oko očiju. Trepavice se ne vide.

HONOR 200 Lite je mnogo bolji u snimanju bez zamućenja.

I na kraju, par primera fotografija snimljenih prednjom kamerom. Inače, opremljen je LED blicem i podržava automatsko prebacivanje između režima zumiranja od 0,8x i 1x za grupne i pojedinačne selfije.

Komunikacije

Istaknućemo glavne tačke:

 • Prisutni su VoLTE i VoWiFi
 • NFC
 • Na kartama postoji kompas
 • Nema ugrađenog snimanja poziva
 • Wi-Fi 5 ali bismo voleli Wi-Fi 6
Telefon nema ugrađeno snimanje poziva.

Trajanje baterije

Telefon ima bateriju kapaciteta 4500 mAh. Ovo je nešto manje od standardnih 5000 mAh. U PCMark testu trajanja baterije, telefon je izdržao 7 sati i 43 minuta.

Komplet uključuje adapter od 35 W koji puni telefon do 100% za 76 minuta.

Zaključak

Na tržištu postoje konkurenti u vidu Tecno, Infinix, Oppo i Realme modela u čijem portfelju se nalaze i foto telefoni različitih kalibara sa optičkom stabilizacijom i snažnijim čipsetima.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024