Redmi Note 10 2021
2021. godina
6.43" OLED, 83.5% body
23% 678, Android 11
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
33W, 5000 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 48MP
Test mobilni telefon Xiaomi Redmi Note 10
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi Redmi Note 10. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi Redmi Note 10 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pozicioniranje

Ako govorimo direktno o Redmi Note 10, onda je ovo slabija varijanta pametnog telefona serije 10. Shodno tome, ovo pozicioniranje nameće niz ograničenja. Na primer, ne postoji NFC. Pretpostavljamo da se pitanje nije ticalo novca, već kako da se Note 10 ublaži prosečnim modelom Note 10S.

Međutim, Redmi Note 10, čak i bez NFC-a, prilično je čudna stvar. Prema navodima Redmi tima, ovaj pametni telefon nudi sledeće:

  • AMOLED ekran sa maksimalnom osvetljenošću od 1100 nita, DCI-P3 opsegom boja i „Eye Care Display“ sertifikatom (ekran je zaista dobar!).
  • Odlikuje ga baterija kapaciteta 5000 mAh, brzo punjenje – 50 odsto za 25 minuta i 100 odsto za 75 minuta
  • 6 + 128 GB brze memorije.
  • Obuhvatajući stereo zvuk (postoji stereo zvuk, ali se nekako ne oseti obuhvatanje).
  • Linearni vibracioni motor (vibracioni motor zaista linearno vibrira!)
  • Sistem od četiri kamere sa AI (kamere nisu loše, pogledajte same fotografije u odeljku o njima!)
  • Napredni algoritmi i visoka definicija čak i pri snimanju noću.
  • Zakrivljeni zadnji panel i glatke ivice daju uređaju elegantan i sofisticiran izgled.

Prema svom cenovnom opsegu, ovo je vrlo isplativa kupovina koja zaobilazi mnoge konkurente, a nedostatak NFC-a više ne izgleda tako neprijatno. U svakom slučaju, uvek možete odabrati Mi Band 4 NFC.

Specifikacije

Procesor Qualcomm Snapdragon 678 (11 nm), osam jezgara (2 × 2.2 GHz Kryo 460 Gold & 6 × 1.7 GHz Kryo 460 Silver), Adreno 612 grafika
Operativni sistem Android 11
Memorija 4/6 GB / 64/128 GB, zaseban slot za microSD
Ekran 6.43 inča, Super AMOLED, rezolucija 1080 x 2400 piksela, odnos stranica 20 by 9, gustina matrice 409 ppi, maksimalna manuelna osvetljenost 700 nita, maksimalna osvetljenost 1100 nits, Corning Gorilla Glass 3, Always-On ekran
Baterija Li-Po 5000 mAh, brzo punjenje 33 W, 50% za 25 minuta, 100% za 75 minuta
Glavna kamera 48 MP, f / 1.8, 26mm (širokougaona), 1 / 2.0 ″, 0.8μm, PDAF
8 MP, f / 2.2, 118˚ (ultra širokougaona), 1 / 4.0 ″, 1.12μm
2 MP, f / 2.4, (makro )
2 MP, f / 2.4, (senzor dubine)
Video snimanje 4K @ 30fps, 1080p @ 30 / 60fps
Prednja kamera 13 MP, f / 2.5, (širokougaona), 1 / 3.06 ″, 1.12µm
SIM kartice 2 Nano-SIM
Mreže i prenos podataka GSM 900/1800/1900, 3G, 4G LTE, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, A2DP, LE, A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, IrDA, USB Type-C
Senzori skener otiska prsta (bočni), akcelerometar, žiroskop, senzor blizine, kompas
Ostalo Nema NFC, postoji FM radio, zaštita od prskanja vode IP53, postoji 3.5 mm priključak, stereo zvučnici
Materijali Plastika i Corning Gorilla Glass 3
Dimenzije  160.5 x 74.5 x 8.3 mm, masa 179 g.

Prodajno pakovanje

Prilikom testiranja korišćen je inženjerski uzorak, umotan u plastiku. Dakle, neće biti fotografija maloprodajnog pakovanja. Zvanična veb stranica navodi da kutija sadrži:

  • Pametni telefon
  • 33W punjač i kabl
  • Zaštitina futrola
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu

Izgled

Kompanija Xiaomi kaže da zakrivljeni zadnji panel i glatke ivice daju uređaju elegantan i sofisticiran izgled, dok nesvakidašnji dizajn bočnih ivica naglašava prefinjenost uređaja.

Uprkos tome, izgled telefona je standardan, a u sivoj verziji teško ga je razlikovati od gomile drugih uređaja kojima se kamera nalazi sa strane zadnjeg panela.

Predlog je da odaberete model bele ili plave boje. U drugoj boji pametni telefon zaista izgleda sveže i neobično. Uređaj odlično pristaje u šaku, zahvaljujući dobro osmišljenom dizajnu bočnih ivica.

Od nedavno su pametni telefoni počeli da teže 200 grama ili više, tako da ukupna masa Redmi Note 10 modela iznosi 180 grama, što je naročito uočljivo.
U sredini ekrana nalazi se uredan izrez za kameru od 13 megapiksela.
Ova tačka nije potpuno jasna, ali izgleda da se Redmi Note 10 isporučuje bez fabričkog zaštitnog filma.
Sa leve strane nalazi se samo slot za SIM karticu. Za microSD karticu postoji poseban slot.
Tasteri za kontrolu jačine zvuka i uključivanje / čitač otiska prsta nalaze se sa desne strane.
Tu su i 3.5 mm priključak, mikrofon, Type-C port i zvučnik.
Telefon karakteriše i IR port, mikrofon i zvučnik.
Modul kamere blago štrči na kućištu.

Ekran

Pametni telefon odlikuje 6.43-inčni AMOLED ekran za koji se danas može reči da ima kompaktnu veličinu.

Ekran se pokazao prilično dobro, posebno obzirom na cenovni opseg kojem uređaj pripada.

Prvo, u pitanju je AMOLED. Retki gost u ovom cenovnom segmentu. Drugo, postoji Always-On opcija. Na primer, Galaxy A32 sa sličnom cenom ima pojednostavljena podešavanja pa je moguće samo postaviti sat na ekran. Redmi Note 10 ima mogućnosti podešavanja kao kod starijih modela - od satova do slika.

Treće, postoji prilično dobra automatska osvetljenost ispod 700 nita (ugodna za upotrebu na otvorenom) i DCI-P3 raspon boja sa visoko preciznom reprodukcijom boja. Zanimljivo je da HDR podrška ovde nije navedena, ali se za najveću osvetljenost tvrdi da je 1100 nita. I ovde postoje neobičnosti, jer YouTube pušta video zapise sa HDR podrškom, ali Netflix ne. Očigledno, Xiaomi je uštedeo novac i nije izvršio zvaničnu sertifikaciju. Netflix je poznat po svojoj ljubavi prema verifikaciji sertifikata, dok se YouTube fokusira samo na tehničke mogućnosti uređaja.

Četvrto, pametni telefon nema LED indikator, ali zahvaljujući AMOLED ekranu, ivice ekrana počinju da trepere nekoliko puta kada stigne obaveštenje.

Brzina osvežavanja ekrana je standardna - 60 Hz (Galaxy A32 ima 90 Hz). Možda su ovo glavne karakteristike ekrana. Ispod su snimci koji pokazuju mogućnosti podešavanja ekrana.

Baterija

Pametni telefon karakteriše energetski efikasan Snapdragon 678 procesor, AMOLED ekran i velika baterija kapaciteta 5000 mAh.

U okviru PC Mark testa, pametni telefon je zabeležio standardnih 8 sati rada. Međutim, telefon zaslužuje sve pohvale za štedljivi način trošenja energije.

Prilikom testiranja Redmi Note 10 je zabeležio sledeće rezultate: distribucija 5 GHz Wi-Fi za laptop u trajanju od 1.5 sata, 250 fotografija iz desetak video zapisa snimljeno je u šetnji po gradu, pametni telefon je korišćen kao navigator i samo za internet. Nakon čitavog dana, baterija telefona je imala 50 odsto status napunjenosti baterije, što je vrlo dobar pokazatelj.

Obzirom na opciju brzog punjenja, ujutro vam je na raspolaganju da svoj pametni telefon napunite do 85 odsto za 20 minuta.

Zahvaljujući AMOLED ekranu u režimu manuelne osvetljenosti (450 nita), pametni telefon može da reprodukuju video zapise u trajanju od oko 18 sati i osvežava stranicu u pregledaču nekih 12 sati.

Pametni telefon ne postavlja zapise o autonomiji, ali to se od njega ni ne zahteva. Za 1-2 dana rada, jedno punjenje je dovoljno, plus uvek možete brzo dopuniti.

Performanse

Snapdragon 678 nije najbolji mogući čip, ali donosi pristojne performanse koje bi trebale biti dovoljne za svakodnevne aktivnosti. Istovremeno, Xiaomi nije štedeo na količini i brzini memorije. Dakle, kada koristite pametni telefon bićete puni pozitivnih utisaka. Svi meniji brzo rade, aplikacije se brzo otvaraju, a i „Game mode“ se veoma brzo pokreće.

Obratite pažnju na memoriju velike brzine. Xiaomi je odličan. RAM i memorija veoma brzo rade.

Govoreći o igrama, treba napomenuti da ovo nije pametni telefon namenjen za igranje igara. Možete pokrenuti Genshin Impact bez ikakvih problema, ali kvalitet grafike neće biti zadovoljavajući. Kada je reč o „Call of Duty“ igri, možete uživati u njoj.

Čak i u fazi učitavanja, teksture nisu zadovoljavajuće.

U testu maksimalnog opterećenja, pametni telefon beleži dosta loše rezultate. Možete dodati aplikaciju u režim igre i tada će rezultat biti bolji. S leve strane je uobičajena verzija, sa desne strane aplikacija se dodaje u „Game Mode“. Razlika je očigledna.

Camera

Redmi Note 10 nije štedeo na ugrađenoj kameri, pa sad vlasnik pametnog telefona će moći ne samo da poziva, već i da fotografiše nešto za uspomenu.

Glavni sistme kamera sastoji se od ćetiri modula:

  • 48 MP, f / 1.8, 26mm (širokougaona), 1 / 2.0 ″, 0.8µm, PDAF
  • 8 MP, f / 2.2, 118˚ (ultra širokougaona), 1 / 4.0 ″, 1.12µm
  • 2 MP, f / 2.4, (makro)
  • 2 MP, f / 2.4, (senzor dubine)
Prašina se sakuplja oko sočiva kamera trenutno

Interfejs kamere je standardni, tipičan za MIUI 12 korisnički interfejs. Prilično je jednostavan i intuitivan. Otvorite opciju za podešavanje telefona i tamo možete isključiti ili promeniti zvuk zatvarača, a možete odabrati standardni ili personalizovani vodeni žig.

Kamera pametnog telefona može se opisati na sledeći način. Razlikuje se u uslovima dnevnog svetla, a algoritmi dobro obrađuju slike noću.

Podrazumevano, korisniku se nude režimi 0.6x, 1x, 2x. U toku testiranja, širokougaoni režim je dobro funkcionisao.

Nekoliko primera dnevnih fotografija.

Pametni telefon ima makro kameru. Komentari su ovde nepotrebni, ipak je to samo 2 MP.

Nekoliko primera fotografija u uslovima lošeg osvetljenja.

I sada su na redu fotografije snimljene noću. Ovde se javlja nekoliko pitanja budući da u toku noći pametni telefon snima odmah, bez tradicionalnog čekanja nekoliko sekundi, držeći pametni telefon nepomičnim. Možda je ovo karakteristika inženjerskog uzorka. U svakom slučaju, kvalitet fotografija snimljenih u toku noći ne zaslužuje pohvalu.

I na kraju, nekoliko primera snimaka na prednjoj kameri.

Opcije povezivanja i interfejs

Nema nikakvih žalbi po pitanju kvaliteta prenosa glasa, a Wi-Fi i Bluetooth odlično rade. Zanimljiva karakteristika Xiaomi pametnih telefona je mogućnost distribucije Wi-Fi na 5 GHz, što pozitivno utiče na brzinu interneta.

Postoji opcija za snimanje telefonskih poziva (kada je uključeno, biće pokrenuto glasovno obaveštenje).

Glavni nedostatak jeste nepostojanje NFC -a. Infracrveni port za kontrolu opreme je ostavljen, ali je NFC odbačen.

MIUI 12 je zaista lep interfejs. Glavna razlika između interfejsa jednog i drugog pametnog telefona leži u opciji uklanjanja ugrađenih aplikacija i oglasa u njima. Na primer, u vodećim modelima možete izbrisati prodavnicu aplikacija Mi Picks, ali ovde ne možete ni da je isključite. Zbog toga je najbolje da odmah onemogućite Mi Picks, Games, Mi Video, Music obaveštenja. Ove aplikacije imaju integrisane oglase i zatrpavaju korisnike ponudama za preuzimanje, gledanje, igranje itd. Zato je najbolje zaboraviti na njih.

Osim toga, po podrazumevanom podešavanju, odabir video zapisa u video plejeru nije najbolje rešen. U nedostatku unetih naloga, oni pokazuju ono što je najpopularnije; 57 miliona pregleda ovog videa govori da je, očigledno, zanimljiv.
Prvi korak je da odvojite vreme da isključite brojna obaveštenja.

Povremeno se javljaju preporuke aplikacija na Xiaomi pametnim telefonima. Otvorite fasciklu, a pri dnu ekrana nalaze se preporuke.Neko će odlučiti da je ovo korisno, ali neko to smatra nepotrebnim oglašavanjem. Da biste ga isključili, kliknite na naziv fascikle i pomerite prekidač u položaj "Off".

Interfejs MIUI 12 donosi veliki broj karakteristika i mogućnosti. Potrebno je da budete strpljivi, pogledate i najverovatnije ćete pronaći nešto nepoznato.

Konkurenti i zaključak

Redmi Note 10 je dobar pametni telefon za svoj cenovni segment. Pitanje konkurencije nije nimalo lako. Ako se fokusirate na slični cenovni opseg, onda bi bilo bolje izabrati Poco X3 NFC (lako je pronaći pametni telefon po ovoj ceni ali uz žrtvovanu kameru) ili Galaxy A32, koji ima nešto svetliji ekran i 64 MP kameru, a tu je i NFC.

Redmi Note 10 dostupan je po pristupačnoj ceni, pod uslovom da možete preživeti nemogućnost plaćanja telefonom u prodavnici.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024