Mi 11 Lite 2021
2021. godina
6.55" OLED 90Hz, 85.3% body
28% 732G, Android 11
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
33W, 4250 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 64MP
Test mobilni telefon Xiaomi Mi 11 Lite
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi Mi 11 Lite. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi Mi 11 Lite vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pozicioniranje

Mi 11 Lite je, kao što sam naziv govori, oslabljena verzija vodećeg modela M11 Ultra. Zapravo, ovo je potpuno nezavisan pametni telefon, koji nam donosi brojna dizajnerska rešenja koja smo videli u okviru vodećeg modela.

Gledajući Mi 11 Lite, treba reći da se zahvaljujući ovom pametnom telefonu Xiaomi zaista prebacio u prvu ligu proizvođača. Pokazalo se da je pametni telefon elegantan i vrhunski, kako vizuelno tako i na dodir. Možda je ovo jedan od onih slučajeva kada (čak i ako niste fan Xiaomi-a ili jednostavno ne planirate da kupite pametni telefon u bliskoj budućnosti) je najbolje uzeti ovaj pametni telefon u ruke kako bi bolje razumeli njegovu estetiku.

Glavne prodajne prednosti Mi 11 Lite modela su sledeće:

  • Dizajn koji karakteriše gotovo potpuno ravan modul kamere
  • 90Hz AMOLED ekran koji može da prikaže milijardu boja i koji karakteriše minijaturni izrez za kameru
  • Set tri kamere rezolucija 64 + 8 + 5 MP;
  • Masa 157 grama;
  • Qualcomm Snapdragon 732G čipset.

Specifikacije:

  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 732G (8nm), osam jezgara (2 × 2.3 GHz Kryo 470 Gold i 6 × 1.8 GHz Kryo 470 Silver), Adreno 618 grafika
  • Operativni sistem: Android 11, korisnički interfejs MIUI 12
  • Memorija: 6/8 GB LPDDR4X / 128 GB UFS 2.2, kombinovani slot za microSD karticu
  • Ekran: 6.55 inča, AMOLED, rezolucija 1080 x 2400 piksela, odnos stranica ekrana 20: 9, gustina ekrana 402 ppi, 1.06 milijardi boja, HDR10, 90 Hz, 500 nita, Corning Gorilla Glass 5
  • Baterija: 4250 mAh, brzo punjenje 33 W
  • Glavna kamera:
    • 64 MP, f / 1.8, 26mm (širokougaona), 1 / 1.97 ″, 0.7µm, PDAF
    • 8 MP, f / 2.2, 119˚ (ultra širokougaona), 1 / 4.0 ″, 1.12µm
    • 5 MP, f / 2.4, (makro), AF
    • 4K @ 30fps video snimanje, 1080p @ 30/60 / 120fps; gyro-EIS
  • Prednja kamera: 16 MP, f / 2.5, 25mm (širokougaona), 1 / 3.06 ″ 1.0µm
  • SIM kartice: 2 Nano-SIM
  • Mreže i prenos podataka: GSM 900/1800/1900, 3G, 4G LTE, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1, A2DP, LE, A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, NFC, IrDA, USB Type-C 2.0
  • Senzori: skener otiska prsta (bočno), akcelerometar, žiroskop, senzor blizine, kompas
  • Ostalo: Dostupan je NFC, nema 3.5 mm priključka, ali postoji Type-C adapter u okviru prodajnog pakovanja kao i zaštita od prskanja IP53
  • Materijali: Corning Gorilla Glass 5
  • Dimenzije: 160.5 x 75.7 x 6.8mm, 157g

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač i kabl
  • Futrola
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo i garancija

Izgled

Dizajn Mi 11 Lite 4G je jedna od ključnih prodajnih tačaka. Tanko kućište i mala ukupna masa (157 grama), čine da pametni telefon izgleda i u ruci se oseća drugačije od ostalih uređaja. Ono što je najvažnije, pametni telefon deluje iznenađujuće kompaktno, iako ima ekran standardnih 6,55 inča dijagonale. Ovaj model je potrebno videti uživo, slike ne mogu verno prikazati njegovu dopadljivost.

Xiaomi naglašava da zadnji panel ima ojačani premaz protiv otisaka prstiju. Pametni telefon se vrlo lako čisti, često je dovoljno da ga stavite u džep pantalona i izvadite.
Slot za SIM karticu nalazi se sa donje strane. Tu je i zvučnik. Uloga sekundarnog zvučnika pripala je onom zaduženom za razgovor.
Skener otiska prsta nalazi se sa bočne strane.
Blok kamere praktično se ne ističe na kućištu.

Što se tiče upravljačkih elemenata, sve je standardno. Uprkos tankom kućištu, pametni telefon udobno pristaje u ruku. Možda je glavna stvar vredna pažnje odsustvo priključka od 3.5 mm (tu je adapter tipa C). Ovde možemo reći da Xiaomi na taj način naglašava vezu sa Mi 11 vodećim modelom (zasad samo vodeći modeli nemaju 3.5 mm priključak) ili da je već došlo vreme kada čak i pametni telefoni segmenata srednjih cena počinju da odustaju od audio priključka.

Ekran

Dizajn i ekran Mi 11 Lite 4G rade u tandemu. Kada uzmete pametni telefon u ruku, bićete iznenađeni njegovim oblikom i malom ukupnom masom, a sledeće sekunde već ćete gledati ekran sa divljenjem. Ekran ovog modela zaista zaslužuje sve pohvale. Prenos boja, rezerva osvetljenja kao i Always-On ekran - sve je na visokom nivou.

Iako je ranije vršeno poređenje Redmi Note Pro modela sa Galaxy A52 / A72, ali u stvari, ovo je pravi konkurent Samsung modelima. Kao što je već poznato, uspeh ponovo pokrenute A-serije kompanije Samsung uglavnom se zasniva na prvoj percepciji pametnog telefona. Kada je potencijalni kupac prvi put ugledao prvi A50, očekivao je da će videti tipično dosadni model ali je živopisni Super AMOLED bilo je upravo ono što prvo upada u oči.

Otprilike ista je situacija sa Mi 11 Lite. Kada uključite pametni telefon, ugledaćete ekran koji nikako ne očekujete u ovom segmentu cena. Pogledajte i sami listu njegovih prednosti:

  • 90Hz OLED
  • 2400 x 1080 rezolucija, 402 ppi gustina ekrana
  • Brzina osvežavanja sloja osetljivog na dodir: 240 Hz
  • 10 bita, što prevedeno je 1.06 milijardi boja
  • Gama boja DCI-P3, HDR10
  • TrueColor ekran, tačnost boja JNCD≈0.55, Delta E≈0.55
  • Senzor ambijentnog osvetljenja koji pokriva 360 stepeni
  • Osvetljenost u automatskom režimu dostiže 820 nita!

Ekran zaista odlično izgleda a informacije na njemu ostaju čitljive pri jakom spoljnom svetlu.

Ekran podržava 90 Hz frekvenciju koja se može odabrati u meniju. Ovde treba razumeti da je 90 Hz samo na standardnim ekranima i onim aplikacijama koje su podržane tehnologijom. Na primer, ako gledate film, ekran će preći na 60 Hz. Ovo je normalno i uobičajeno. Za ostala podešavanja ekrana, uključujući Always-On Display, pogledajte sledeće informacije.

Performanse

Na tržištu su dostupne dve modifikacije pametnog telefona: 6 + 128 GB i 8 + 128 GB i Snapdragon 732G čipset kompanije Qualcomm koji je odgovoran za računarsku snagu.

Snapdragon 732G je jedan od najpopularnijih čipseta u modernim pametnim telefonima koji se nalazi svuda, od Redmi Note 10 Pro do Samsung Galaxy A52 (koji ima Snapdragon 720G, ali postoji nekoliko procenata razlike u performansama, što je beznačajno).

Shodno tome, nekako je neprimereno govoriti o njegovim performansama. Ovo je čipset srednje kategorije. Uprkos prefiksu G u imenu, ovo nije najbolje rešenje za igre. Čipset će omogućiti pokretanje bilo kakve igre i aplikacije, ali kvalitet tekstura u složenim igrama (poput Genshin Impact) će biti prosečan. Za jednostavnije igre poput Call of Duty Mobile, pametni telefon je idealan. Igrači će posebno ceniti 240Hz brzinu obrade ekrana osetljivog na dodir. Lik u igri će brže i tačnije reagovati na kontrole.

Ovaj pametni telefon ima odlične indikatore brzine memorije:

Performanse su na standardnom nivou Snapdragon 730G. Ukupni rezultati su nešto veći zbog velike brzine memorije.

Možda je vredno spomenuti optimizaciju sistema. Dodata je posebna aplikacija za procesor u okviru Games kategorije kako biste bili sigurni da se pametni telefon trudi da na najbolji način održi njegov rad. Pokazatelji su toliko savršeni da je teško poverovati. Međutim, telefon se primetno zagreva. U okviru AnTuTu testa temperatura je porasla za skoro 13 stepeni. U proseku porast temperature za pametne telefone iznosi 6-7 stepeni. Ali generalno, to ništa ne pokazuje jer temperatura i dalje ostaje unutar izvrsnih radnih vrednosti, a nije ni porast iznad 40 stepeni.

Trajanje baterije

U toku ove godine, baterija kapaciteta 5000 mAh postala je standard za Android pametne telefone. Međutim, sa takvom baterijom, teško je dobiti kućište debljine 6.81 mm. Iz tog razloga je obezbeđena baterija kapaciteta 4250 mAh.

PCMark test, koji simulira dnevno opterećenje (ovo je prosečno vreme ekrana koje ćete dobiti), donosi nam rezultat od (maksimalna osvetljenost, uključen Wi-Fi) 6 sati 56 minuta. To je oko 1 sat lošije od modela koji poseduje 5000mAh bateriju.

Vreme rada uz osvežavanje stranice putem Wi-Fi veze (maksimalno manuelno osvetljenje) - 10 sati. Video u avionskom režimu – 13 sati.

Ovde treba naglasiti da je maksimalna osvetljenost u ručnom režimu 450 nita, a u automatskom režimu može se povećati do 800 nita.

Pametni telefon je opremljen brzim punjačem snage 33 W, što će omogućiti punjenje od 60 odsto za 30 minuta, a za sat vremena moguće je napuniti bateriju do 97 odsto kapaciteta.

Kamera

Pametni telefon ima sistem od tri kamere:

  • 64 MP, f / 1.8, 26mm (širokougaona), 1 / 1.97 ″, 0.7µm, PDAF
  • 8 MP, f / 2.2, 119˚ (ultra širokougaona), 1 / 4.0 ″, 1.12µm
  • 5 MP, f / 2.4, (makro), AF

Dobro je što Xiaomi nije pokušao da stavi 4 sočiva ili neke druge marketinške detalje. U pogledu kamera, rešenje je optimalno. Dobar glavni modul, dobra širokougaona kamera (bilo bi bolje 12 MP, ali u svakom slučaju nije loše) i dobra makro kamera, koja je takođe zaslužna za zamućenje na portretima. Rezultat toga su fantastične fotografije na računaru.

Aplikacija kamere je standardnog izgleda za MIUI 12 korisnički interfejs.

Kamera podrazumevano nudi režime 0.6x, 1x, 2x. Primeri su navedeni u nastavku.

Sada primer fotografije pri dnevnom svetlu.

Sledi nekoliko primera makro fotografije. Makro sočivo ima autofokus, ne zaboravite da ga koristite, jer će u suprotnom ispasti kao na fotografiji sa lišćem, kada je pametni telefon iz nekog razloga izabrao najbliži list za fokus umesto velikog u centru. Ali makro kod 5MP kamera je veoma dobra stvar, a fotografije su izuzetne.

Noćno fotografisanje nije najjača strana ovog pametnog telefona. Očigledno, algoritmi obrade nisu radili dovoljno za dato okruženje na fotografiji. Međutim, svi pametni telefoni u ovom cenovnom opsegu snimaju na isti način. Očigledno je da su namerno ograničeni, jer u suprotnom ljudi neće kupovati skuplje modele.

I na kraju sledi nekoliko primera selfija i portreta sa zamućenjem pozadine.

Opcije povezivanja i korisnički interfejs

Pametni telefon ima IC predajnik, postoji NFC, mikrofon za uklanjanje šuma. U podešavanjima možete odabrati distribuciju Wi-Fi mreže na frekvenciji od 5 GHz. VoLTE je dostupan, a VoWiFi može biti omogućen korišćenjem tajnog koda sa interneta.

Postoji opcija snimanja poziva, ali pametni telefon će i vas i vašeg sagovornika obavestiti da je snimanje započelo.

Pametni telefon i dalje pokreće MIUI 12 korisnički interfejs, ali verzija 12.5 trebalo bi da stigne uskoro.

Slede nedostaci ovog korisničkog interfejsa posebno u ovom modelu. Ugrađena prodavnica GetApps se ne može obrisati niti može biti onemogućena, kao ni aplikacije „Music“ i „Mi Video“. Zato je potrebno sve ih odložiti na posebno i isključiti sve notifikacije. U okviru testiranog modela nije bilo unapred instaliranih aplikacija. Od instaliranih programa tu su Netflix, TikTok, dok Yandex-a nema. Sve nezavisne aplikacije su uklonjene.

Zaključak i konkurenti

Xiaomi je napravio kompaktan i lagan pametni telefon privlačnog dizajna i odličnog ekrana.

Ako govorimo o rivalima u istom segmentu cena onda je tu prisutan samo jedan model. Dok se Honor brend ne vrati, konkurneti ostaju samo Xiaomi i Samsung.

Mi 11 Lite 4G je snažni konkurentski model Samsung-ovom Galaxy A52. Na Samsung-ovoj strani su baterija višeg kapaciteta (4500 naspram 4200, odnosno dodatnih 25-30 minuta rada), i, možda, kamere snimaju bolje, pogotovo ako uzmete ultra širokougaoni modul, a tu je i IP68 zaštita od vode. Ali u pogledu dizajna i ekrana, Xiaomi sigurno izgleda bolje.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024