Y33s 2021
2021. godina
6.58" LCD, 83.4% body
20% G80, Android 11
RAM 4 GB, INT 128GB, EXT SDXC
18W, 5000 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 50MP
Test mobilni telefon Vivo Y33s
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Vivo Y33s. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Vivo Y33s vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Specifikacije

Dimenzije i težina 164.26 × 76.08 × 8.00 mm, 182 grama
Materijali izrade kućišta Staklo i plastika
Ekran 6.58 inča, IPS, brzina osvežavanja 60Hz
Rezolucija ekrana 1080x2408 piksela, odnos širine i visine 19.5:9.
Osvetljenost do 480 cd/m2.
Operativni sistem Google Android 11 + Vivo FunTouch 11 UI
Platforma MediaTek Helio G80 (MT6769V/CU).
Sastoji se od dva klastera: 2x Cortex-A75 2000 MHz i 6x Cortex-A55 1800 MHz
Procesna tehnologija 12nm.
Memorija 4 GB RAM-a i 64 GB, 4 GB RAM-a i 128 GB, 8 GB RAM-a i 128 GB interne memorije, microSD u posebnom slotu
Bežični interfejsi WiFi b/g/n, Bluetooth 5.1
Mreže 2G B2/3/5/8
3G B1/5/8
4G B1/3/5/7/8/18/19/20/26/28
Navigacija GPS/AGPS/GLONASS
Senzori i konektori Skener otiska prsta u dugmetu za napajanje, USB-C, 3.5 mm (CTIA)
Svetlosni senzori, digitalni kompas, senzor blizine, žiroskop
Glavna kamera 50MP (glavni), f/1.8
2MP (zamućenje pozadine) 
2MP za makro
Prednja kamera 16MP, f/2.0
Baterija Kapacitet 5000mAh, adapter od 18W, brzo punjenje
Audio Jedan spikerfon
Jedan mikrofon
Boja Plava, Crna

Pakovanje

  • Telefon
  • Kabl za napajanje
  • Napajanje
  • Slušalice
  • Futrola
  • Uputstvo
  • Garantni list

Uvod

Krajem prošle godine, Vivo je izbacio još jedan pristupačniji pametni telefon iz serije Y, Y33s. Kao i prethodni modeli, novi model ima lep elegantan dizajn sa mat zadnjom pločom koja menja boju u zavisnosti od ugla svetlosti.

Pametni telefon Y33s je opremljen velikom baterijom od 5000mAh. Ali najinteresantnija stvar koju ćete ovde pronaći je senzor glavne kamere od 50MP. Modul od 50MP je ubačen tako brzo da se ne sećam koji proizvođač je u tom periodu imao takve module u tom cenovnom rangu.

Ostali parametri su normalni i neupadljivi.

Dizajn

Vivo je pronašao svoj dizajn, a sada je svaki novi uređaj napravljen u ovom stilu: ravna zadnja ploča od stakla ili metala, preliva površina, modul kamere dizajniran u obliku pravougaonika sa hromiranim okvirom. Ovo rešenje izgleda prilično lepo i praktično.

Zadnji poklopac je napravljen od plastike, materijal je mat, malo grub na dodir. Iz različitih uglova gledanja možete videti gradijent od ružičaste do svetloplave.

Ivice kućišta su plastične, ravne, mat, izrađene u boji uređaja. Ima ih samo dve: crno ogledalo i podnevno svetlo.

Kvalitet oleofobnog premaza je prosečan: otisci prstiju brzo pokrivaju celu površinu stakla, brišu se sa velikim poteškoćama i ostaje masni premaz.

Vivo V23, V21, Y33s, I53s

Detalji

Na prednjem panelu se nalazi govorni zvučnik na vrhu. Jačina zvuka je nešto iznad proseka, razumljivost je odlična, nema zviždanja ili drugih neprijatnih zvukova. Desno od njega nalaze se senzori blizine i svetlosti. Oni rade dosledno dobro.

Malo niže možete videti kameru koja je upisana u izrez u obliku slova U na ekranu.

Na gornjem kraju se nalazi slot za microSD memorijsku karticu i dva slota za nano SIM kartice.

Dole - 3.5 mm, mikrofon, USB-C i spikerfon.

Vredi napomenuti da telefon nema drugi mikrofon za smanjenje buke.

Sa desne strane je dugme za napajanje (ujedno je i skener otiska prsta) i taster za jačinu zvuka. Dugme za napajanje je normalno, pritisne se jasno, pomeranje je glatko, čuje se karakterističan prigušen zvuk klika.

Na zadnjoj strani uređaja nalaze se tri sočiva i blic sa jednim delom.

Vibracije

Ona je primitivna. Kao na najpristupačnijim uređajima. U poređenju, Vivo V23 je nešto bolji.

Za poređenje, iznenađen sam što je Poco M4 Pro uspeo da ugradi visokokvalitetne vibracije koje ni na koji način nisu inferiorne od vodećih modela.

Ekran

Matrica u ovom modelu je izuzetno jednostavna, podseća me na pomenuti Poco M4 Pro. Ali Y33s ne menja kontrast i osvetljenost tako drastično u zavisnosti od ugla gledanja.

Maksimalna osvetljenost pozadinskog osvetljenja matrice je 480 cd/m2. Za IPS matricu, ovo je dobar pokazatelj. Na svetlu slika malo bledi, u zatvorenom je sve u redu. Kontrast oko 1000:1. PVM, naravno, ovde nedostaje.

U podešavanjima ekrana postoji izbor prilagodljive osvetljenosti. Možete odabrati boju: standardnu, profesionalnu ili svetlu.

Zanimljivo, u prvom režimu, profil boja odgovara skoro 100% DCI-P3. Ako izaberete profesionalni režim, dobićete približno sRGB.

Glavni nedostatak je što je brzina osvežavanja samo 60Hz. Većina sličnih modela radi na 90Hz. Međutim, o čemu pričamo, skoro duplo skuplji Vivo V23 je opremljen sa 90Hz.

Trajanje baterija

Što je sve uticalo na dugo trajanje baterije: osvetljenost pozadinskog osvetljenja matrice je mala, brzina osvežavanja je niska, procesor je jednostavan, iako 12 nm nije baš dobar.

Zbog toga uređaj daje do 15 sati rada ekrana pri maksimalnoj osvetljenosti u režimu video reprodukcije. U uobičajenom ritmu „komunikacije“ sa gadžetom, dobićete do 8 sati rada ekrana pri automatskom osvetljenju.

U mojim rukama Vivo Y33s je lako izdržao jedan dan, a ostalo je još 15-20% kapaciteta baterije.

U kompletu ćete naći adapter za napajanje od 18W. Od 0% do 100% baterija se puni za 2 sata i 15 minuta. Takođe sam stekao utisak da kontroler punjenja ima ograničenje: čak i ako uzmete napajanje od 60W, snaga će i dalje biti ograničena na oko 18W.

Neki sajtovi pišu da uz pomoć Vivo Y33s možete puniti druge uređaje putem žice. Ne mogu da potvrdim - moj uzorak se ne puni.

Kamere

Uzmite u obzir da je ispred vas samo jedna kamera sa senzorom od 50 MP.

Nažalost, čak ni proizvođač nema informacije o kameri. I želeo bih da znam ko je tačno obezbedio tako veliki senzor za jeftin telefon.

Sviđale su mi se slike. Dnevne snimke je teško razlikovati od fotografija koje sam napravio na Vivo V23. Y33s snima čisto, dinamički opseg je nešto širi od proseka, a balans belog je skoro uvek tačan.

Kako se uslovi osvetljenja pogoršavaju, kvalitet slike se proporcionalno pogoršava. Međutim, generalno, za ovaj cenovni rang, slika je solidna: nema šuma, detalj je pristojan, ali da - malo bledo. Naravno, ne treba slikati u mraku.

Da su programeri uložili više novca u softver, onda bi se iz ovog senzora od 50 MP mogao istisnuti odličan kvalitet fotografija.

Kvalitet videa je prosečan (FullHD 30 fps). Ali smešno je što noću nije ništa gori nego na Vivo V23.

Prednja kamera je sasvim normalna. Tokom dana, snimci su prijatni: balans belog je tačan, ekspozicija tačna, prenos tonova kože odličan. Video snima u HD rezoluciji 30 fps.

Kao dodatno sočivo, makro vam je dostupan. Ali, i sami razumete šta je 2MP. Lakše je uzeti okvir na glavnom modulu i iseći ga.

Interfejs je klasičan za Funtouch UI.

Primeri fotografija

Memorija, procesor i performanse

Vivo Y33s ima tri verziju modela: 4 GB RAM-a i 64 GB, 4 GB RAM-a i 128 GB, 8 GB RAM-a i 128 GB interne memorije. Pored toga, imate slot za microSD memorijsku karticu. Maksimalna jačina zvuka nije navedena. Imao sam na raspolaganju samo 128 GB.

Brzina RAM-a je 11300 MB/s, duplo je brža od Vivo V23! Da podsetim da je skoro duplo skuplji.

Brzina ugrađene memorije - 300/200 MB/s (čitanje/pisanje), prilično dobar pokazatelj za takav uređaj.

Vivo Y33s koristi MediaTek Helio G80 (MT6769V/CU) čipset. Čipset je star, najavljen je početkom 2020. godine. Sastoji se od dva klastera: 2x Cortex-A75 2000 MHz i 6x Cortex-A55 1800 MHz. Proces proizvodnje je veliki - 12 nm.

Na njemu je prošle godine bazirna veliki broj uređaja: Samsung Galaxy A22, A32, M22, Vivo Y21s, Y53s, Realme Narzo 10, Redmi 9 Prime i tako dalje.

Ako pokrenete igre, one rade bez problema, čak i PUBG, sa COD-om na srednjim podešavanjima. Nije ni čudo što proizvođač čipova pozicionira Helio G80 kao procesor za igre srednjeg ranga. Na throttling testu se pokazuje veoma dobro (u proseku „padne“ i do 20%). Skoro se ne zagreva.

Napominje se nedostatak glatke animacije pametnog telefona Y33s. Oseća se neka sporost, ponekad iskaču mikrolagovi. Zajedno sa primitivnim vibracionim motorom, stiče se utisak izuzetno jeftinog uređaja. Kada bi dodali 90Hz, bila bi sasvim druga stvar.

O zvuku

Zvučnik za emitovanje zvuka muzike ili spikerfona - jedan. Frekvencijski opseg je približno 150Hz do 15.000Hz. Relativno glasno svira, kvalitet je normalan, ali bez preopterećenja ili drugih stranih zvukova.

Kao i u slučaju Vivo V23, model Y33s ima ceo set audio kodeka: aptX, aptX Adaptive, aptX TVS +, aptXHD, LDAC, pa, AAC sa SBC. Pored toga, možete koristiti priključak od 3.5 mm.

Utisak

U ovom slučaju, sve je kao i obično - sve se svodi na cenu pametnog telefona. Po ceni po kojoj se uređaj prodaje, po mom mišljenju ona je malo visoka. Da je cena niža oko 25% bila bi sasvim druga stvar.

Za ovaj cenovni rang kupac treba da dobije ekran od 90 Hz, širokougaono sočivo, visokokvalitetne vibracije i poželjno AMOLED matricu ekrana.

Glavne pozitivne tačke Y33s:

  • Lep dizajn
  • Uredan modul sa sočivima
  • Fino podešavanje matrice ekrana
  • Dobra glavna kamera
  • Dugo trajanja baterije
  • Memorija velike brzine
  • Pristojne performanse
  • Dostupnost 3.5mm priključka
  • Prisustvo svih savremenih audio kodeka

Minusi:

  • Primitivna povratna informacija vibracijom
  • Frekvencija ekrana 60Hz
  • Samo jedno glavno sočivo kamere
  • Cena

Konkurenti

  • Samsung Galaxy M32. Cena je slična. 90Hz, SuperAMOLED ekran, Helio G80 procesor, 5000mAh baterija, 64/8/2/2MP kamere, 6/128GB memorije. Jedna od najboljih opcija za svoju cenu!
  • Poco X3 Pro. Cena je slična. 120Hz, IPS ekran, Snapdragon 860 procesor, 5100 mAh baterija, 48/8/2/2 MP kamere, 6/128 GB memorije. Još jedan kul pametni telefon.
  • Realme 8i. Cena je oko 25% niža. 120Hz IPS ekran, MediaTek Helio G96 procesor, 5000mAh baterija, 50/2/2MP kamere, 6/128GB memorije.
  • Techno Camon 18P. Cena je oko 10% niža. IPS ekran 120Hz, MediaTek Helio G96 procesor, 5000 mAh baterija, 48/2/13 MP kamere, 8/128 GB memorije.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024