C35 2022
2022. godina
6.6" LCD, 84% body
22% T616, Android 11
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
18W, 5000 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 50MP
Test mobilni telefon Realme C35
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Realme C35. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Realme C35 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Sadržaj pakovanja

  • Pametni telefon
  • Punjač 18W
  • Kabl tipa C
  • Alat za izvlačenje SIM ležišta
  • Zaštitni film (već zalepljen)
  • Uputstvo za upotrebu, garantni list

Specifikacije

Dimenzije i težina 164.4 x 75.6 x 8.1 mm, 189 grama
Materijali izrade Plastika (ram i leđa)
Ekran 6.6 inča, 2408x1080 piksela (FHD+), IPS, odnos 20:9, gustina piksela od 400 ppi, brzina osvežavanja od 60 Hz, kaljeno staklo
Operativni sistem Google Android 11, Realme UI R Edition
Platforma Unisoc Tiger T616, 2 ARM Cortex-A75 jezgra do 2 GHz, 6 ARM Cortex-A55 jezgara do 1.8 GHz, 12nm proizvodni proces, Mali G-57 MP1 grafika
Memorija 4GB LPDDR4X, 64GB ili 128GB UFS 2.2 interne memorije, microSD podrška do 1TB
Bežični interfejsi Wi-Fi a/b/g/n/ac 2,4GHz/5GHz, Bluetooth 5.0, NFC
Mreže 2G: 850, 900, 1800, 1900 MHz
3G: opsezi 1, 2, 4, 5, 6, 8, 19
4G: opsezi 1, 2, 3, 5, 7, 8, 12, 13, 17, 18, 19 , 20, 26, 28, 66
Dve Nano-SIM kartice + memorijska kartica (namenski slot)
Navigacija GPS, AGPS, GLONASS, GALILEO, Beidou
Senzori i konektori Skener otiska prsta (bočni), akcelerometar, senzor svetlosti, blizina, kompas, USB Tip-C, 3.5 mm priključak
Glavna kamera Širokougaoni objektiv od 50 MP, otvor blende f/1,8, makro kamera PDAF od 2 MP, monohromatski senzor sa
blendom f/2.4 od 0.3 MP, otvor blende f/2.8, Snimanje videa 1080P/720P/480P@30 fps


Prednja kamera Širokougaoni objektiv od 8 megapiksela, otvor blende f/2.0, žižna daljina ekvivalentna 26 mm, snimanje videa od 1080P/720P/CIF pri 30 kadrova u sekundi, režim za ulepšavanje
Baterija Li-ion 5000 mAh, brzo punjenje 18W, podrška za obrnuto punjenje
Boja Zelena, crna

Pozicioniranje

Realme C35 model koji je stigao na test dolazi da zameni C25/C25S i nosi niz promena na hardverskom nivou, kako pozitivnih tako i ne, koje ćemo spomenuti.

Ali, nesumnjivo, najveći naglasak je stavljen na izgled, ergonomiju i estetiku. Bar ako stavite jedan pored drugog novi pametni telefon i jedan od njegovih prethodnika koji se pominju, onda je razlika u eksterijeru veoma primetna.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Pametni telefon vadimo iz brendirane žute kutije, a pažnju odmah privlače ravni okviri od tamne mat plastike sa oštro definisanim, ali ne oštrim ivicama. Pravi kontrast u poređenju sa prethodnim uređajima C-serije. Ova odluka čini uređaj pouzdanijim, što je dobro, pogotovo što u pakovanju nema futrole.

Realme C25 se udaljio od teksturirane poleđine, koristi se sjajna plastika. Opet, sa strane stvara potpuni utisak stakla, a taktilni osećaji su slični. Nominalno crno pri dobrom svetlu daje plavu i cijan nijansu, efekat je prilično izražen.

Postoje i estetski nedostaci u poređenju sa mat teksturiranom plastikom prošlih modela. Zadnji poklopac brzo skuplja otiske prstiju i prašinu oko uredne jedinice kamere. Dakle, ako volite čista leđa, budite spremni na brisanje, prljavština se brzo uklanja.

Modul kamere sadrži tri sočiva i blic. Uređaj je srednje debljine, pametni telefon koji leži ravno na stolu se klati kada pritisnete gornji levi ugao, postoji blagi hod kada pritisnete donju desnu ivicu ekrana.

Gornji kraj Realme C35 je bez slotova i konektora, što nam odmah govori da u pametnom telefonu postoji samo jedan zvučnik. U ovom segmentu rešenje je, po mom mišljenju, opravdano, iako možda nekome neće biti dovoljan efekat dva zvučnika.

Priključak za slušalice se nalazi na dnu pored Tip-C porta i slotova za zvučnik i mikrofon. Glavne kontrole se nalaze na bočnim panelima pametnog telefona: sa leve strane nalaze se dva dugmeta za kontrolu jačine zvuka, sa desne strane je dugme za napajanje graciozno uvučeno u površinu panela, što je takođe podnošljivo funkcionalan skener otiska prsta.

Ergonomija je proverena, osim što se dugme za napajanje moglo pomeriti malo niže na sredinu bočne strane. Korišćenje ovog uređaje je udobno, nema problema.

Iskustvo od prvog kontakta i naknadne upotrebe je neočekivano prijatno, telefon izgleda i oseća se skuplje od svoje prodajne cene

Ekran

Naravno, kada pogledate ekran i njegov izrez u obliku kapljice za prednju kameru, kao i pune okvire, posebno ispod ekrana, odmah postaje jasno da spada u jeftine uređaje. Povećana brzina osvežavanja nije isporučena, očigledno, čekamo sledeću generaciju.

Ekran je napravljen korišćenjem IPS tehnologije i zaštićen Panda staklom i fabričkom folijom. Osvetljenost je ostala skoro na nivou prethodne generacije, u automatskom režimu će biti 600 nita maksimalno. U stvarnim uslovima pod jakim suncem, čitljivost ekrana značajno pati, čak i ako koristite laganu temu dizajna interfejsa. U drugim slučajevima, nema nelagodnosti.

Uprkos nedostatku 90Hz i prevelikom uzorkovanju sloja dodira, komande se obrađuju adekvatnom brzinom. Postoji opcija za snižavanje rezolucije u igricama i poboljšanje raspona boja u podržanim aplikacijama (YouTube, Duo, Google Files i Google Photos).

Jasno je da bi u ovom cenovnom segmentu bilo čudno zahtevati mnogo od ekrana, ali verujem da bi korišćenje izreza na ekranu u kombinaciji sa tankim okvirima bilo bolje rešenje.

Baterija i performanse

Počnimo sa procesorom. U prethodnoj generaciji korišćen je MediaTek Helio G85, ovde su odlučili da ne menjaju 12 nm, ali je izbor napravljen u korist Unisoc Tigera T616, ne tako poznat i relativno noviji čip sa istim jezgrima u sličnom rasporedu.

U pogledu ukupnog učinka, napravljen je iskorak. Upotreba formata interne memorije UFS 2.2 donosi nešto bržu razmenu podataka, ali i značajno ubrzava pametni telefon. Sintetički testovi gotovo bez izuzetka stavljaju Unisoc Tiger T616 na viši nivo od čipseta u Realme C25S, osim što su performanse u Geekbench testu sa jednim jezgrom nešto niže unutar granice greške.

Energetski efikasan raspored jezgra u kombinaciji sa ekranom od 60Hz neće naterati vlasnika Realme C35 da brine da će se baterija isprazniti u najnepovoljnijem trenutku. Da, nije 6000 mAh kao kod njegovog prethodnika, ali 5000 mAh je dovoljno za udobnu jedan i po do dva dana mešovite upotrebe bez igrica i tvrdokornog gledanja omiljenih YouTube kanala.

Kao što vidite gore, PCMark test sintetičke autonomije dao je rezultat od nešto više od 14 sati, što je veoma dostojno. Ali za ono što možete malo prekoriti proizvođača, to je za podršku punjenja od samo 18 vati. Čini mi se da bi pametni telefon definitivno imao koristi od prelaska na 33 vata. Ali, verovatno, tada bi cena bila veća. Potpuno punjenje pomoću standardnog adaptera će trajati nešto više od sat i po.

Opcije komunikacije

Raduje što nisu zaboravili na NFF. GPS na mestima je sporiji, ali generalno nema pritužbi na tačnost rada.

Sagovornici tokom glasovnih poziva nisu primetili probleme sa prenosom govora, testirao sam to u različitim delovima grada, uključujući i metro. Snimanje poziva nije obezbeđeno. Ostavili su priključak za slušalice, što je važno za pametne telefone u ovom segmentu.

Kamera

Sve ide na to da ćemo u pametnim telefonima srednjeg budžeta u bliskoj budućnosti videti sve manje modula kamere koji se dodaju isključivo zbog lepe brojke. Ali za sada je ovaj trend i dalje sa nama, a ovakvim uređajima se može pripisati i Realme C35.

A ako još uvek ima potrebe za makro kamerom, onda bi crno-beli senzor od 0.3 MP definitivno mogao da bude uklonjen.

Glavni modul ima rezoluciju od 50 MP i daje očekivano dobre snimke pri dovoljnom svetlu. Prelazak na 50MP poboljšava detalje, kao što možete videti kada zumirate završni kadar. U automatskom režimu, osvetljenje rama je nešto bolje, što je takođe bilo za očekivati. HDR na mestima daje objektima neprirodno svetle boje, ovo je stvar ukusa, nekome se dopada i ova opcija.

Noćno snimanje je na prosečnom nivou, čak ni namenski režim ne pomaže, dinamički opseg u ovom režimu je slab. Postoji nekoliko dodatnih režima snimanja (Pro, time-lapse, snimanje sa filterima), interfejs kamere se može nazvati osnovnim.

Postoji veliki broj podešavanja kamere, samo osnovne stvari. Prema videu, sve je takođe bez vau efekta, nema stabilizacije, režimi snimanja su 1080p sa 30 frejmova u sekundi. Opšti utisak o kameri je da je sasvim moguće snimati tokom dana, kvalitet je adekvatan, ali bez impresivne mobilne fotografije.

Softver

Smart telefon je zasnovan na interfejsu Realme R Edition. Iza ovog imena krije se Android Go, lagana i vizuelno pojednostavljena verzija ljuske, začinjena izgledom Realme korisničkog interfejsa. Većinu standardnih softverskih alata predstavljaju uslužni programi iz Google-a, iz unapred instaliranih aplikacija trećih strana - WhatsApp, TikTok i WPS Office.

Interfejs funkcioniše pametno, lakoća se oseća samo u odsustvu nekih podešavanja svojstvenih punoj verziji Realme korisničkog interfejsa, vizuelno je sve veoma slično. Siguran sam da nezahtevni korisnici neće primetiti upadljive razlike. Tokom testiranja nisam istakao nijednu kritičnu tačku za sebe koja bi mogla negativno uticati na korisničko iskustvo.

Konkurenti, utisci

Postoji mnogo alternativa u ovom segmentu cena: Redmi 10 sa 4 kamere i podrškom od 90Hz, Infinix Note 11, koji je ima 6GB RAM-a, prednju kameru od 16 MP i punjenje od 33W. Tu su i Realme 9i i Tecno Camon 19 Neo.

Ukratko: model je 100% pogodan za one korisnike koji ne mare za izuzetne performanse, žele da imaju prelep uređaj za razuman novac, a pritom ne osećaju da je sporedan i jeftin.

Ponavljam, da nije bilo dizajna ekrana i izreza kamere, onda bi Realme C35 lako mogao biti pomešan sa nekim skupljim uređajem. Spoljašnjost leđa je očaravajuća. Kompromisi? Ne bez njih, kako dizajnom tako i hardverom, ali cena je ostala prijatna. Mislim da će uređaj sigurno naći svoje kupce.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024