X90 Pro 2022
2022. godina
6.78" OLED 120Hz, 90.8% body
74% 9200, Android 14
RAM 8 GB, INT 256GB, EXT nema
120W, 4870 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 50MP
Test mobilni telefon Vivo X90 Pro
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Vivo X90 Pro. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Vivo X90 Pro vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Krajem prošle godine, Vivo je predstavio tri nova proizvoda u Kini: X90, X90 Pro i X90 Pro+. Uređaji se vizuelno gotovo ne razlikuju jedan od drugog a i tehnički su veoma slični. Zajedno sa X90 i X90 Pro, debitovao je i potpuno novi MediaTek Dimensity 9200 čipset.

X90 Pro se pokazao kao najoptimalniji model:

 • AMOLED-ekran sa rezolucijom od 2800x1260 piksela. Bolje od većine prosečnih uređaja.
 • Moćan procesor koji postiže skoro 1.200.000 poena u Antutu-u.
 • Kamera sa senzorom od 1 inča. Osim toga, otvor blende od f/1.75 i optička stabilizacija slike.
 • 50W bežično punjenje.
 • IP68 sertifikat. Otporan na vodu i prašinu. Retkost među modernim telefonima.

Ako govorimo o modelu X90, on nema bežično punjenje, ima sporiju memoriju, glavna senzorska kamera je mnogo jednostavnija, ekran slabije rezolucije i nema IP68 zaštitu.

Model X90 Pro+ je fensi u odnosu na X90 Pro ali je i skuplji. Ima Snapdragon 8 Gen 2 (100.000 poena više u Antutu nego MediaTek), bolju rezoluciju ekrana - 3200x1440 piksela.

Po svemu sudeći, optimalan izbor je X90 Pro, odlični parametri a cena prihvatljiva.

Specifikacija

Dizajn

Kao i obično, sva pažnja je usmerena na zadnju stranu telefona. Materijal zadnje strane je veštačka (veganska) koža.

Vivo X90 Pro je dostupan u crnoj i crvenoj boji.

Materijal je relativno mekan, prijatan na dodir, otisci prstiju i drugi tragovi su nevidljivi. Što se tiče praktičnosti, veštačka koža je definitivno izdržljivija od stakla.

Još jedan od dizajnerskih trikova je metalni ukrasni umetak ispod modula kamere. Napisano je kurzivom "Xtreme Imagination" i odmah ispod "VIVO I ZEISS Co-engineered".

Metalna pločica sa natpisom se stapa sa metalnim okvirom telefona.

Veliki okrugli modul sa kamerama je pomeren ulevo. Izgleda malo čudno. Desno od njega nalazi se belo ZEISS slovo na plavoj pozadini. To je umetak u kožu.

Na samom dnu, ime kompanije je utisnuto u kožu. Font je sjajan i taman.

Generalno, dizajn je klasičan - izdužen telefon, zaobljene ivice.

Dobro leži u ruci, nije previše širok, 74 mm. Visina je oko 164 mm, a debljina 9.3 mm, mada ne deluje debelo. Masa telefona je 215 gr.

Oleofobni premaz odličnog kvaliteta, otisci prstiju su nevidljivi.

Ergonomija nije loša, ali može malo da nervira previše zaobljen ekran sa desne i leve strane. Za udobno prevlačenje dovoljna je 2.5D zaobljenost.

Elementi na kućištu

Prednja strana:

 • Selfi kamera. Mala i ne ometa upotrebu telefona.
 • Senzori svetlosti i blizine.
 • Zvučnik. Glasno, jasno i prijatno.

Desna strana:

 • Dugmad za napajanje i jačinu zvuka. Opet tanka, kratka, uska. Nezgodna za korišćenje. Sve vreme se čini da ćete promašiti ili kliknuti na pogrešno mesto.

Donja strana:

 • Hands-free zvučnik.
 • USB-C
 • Glavni mikrofon.
 • Slot za dve SIM kartice. U ovom uređaju nema memorijske kartice. Obično u ovom trenutku 5-10% čitalaca „otpadne“ jer je nedostatak microSD-a odlučujući momenat protiv kupovine uređaja. Delimično su u pravu, vodeći modeli jednostavno moraju imati microSD slot.

Gornja strana:

 • Mikrofon za poništavanje buke tokom poziva.
 • IR predajnik.

Zadnja strana:

 • Laserski fokus.
 • Tri kamere.
 • Mikrofon.
 • Blic.
 • Poseban senzor koji meri temperaturu boje.

Skener otiska prsta se nalazi ispod ekrana. Najverovatnije nije ultrazvučni. Radi relativno brzo, tačnost je visoka.

Uređaj ima linearni vibracioni motor. Prijatna vibracija pri kucanju. Vivo X90 Pro nema posebna podešavanja za vibraciju.

Ekran

Veličina ekrana6.78 inča
Rezolucija2800×1260 (FHD+) piksela
Gustina453 ppi
Osvežavanjedo 120 Hz
Tip ekranaAMOLED
FrekvencijaDo 125 Hz
PodrškaHDR10+, HDR HLG 1 milijarda boja

Maksimalna ručna osvetljenost - 800 nita, automatska - na sličan način dostiže 800 nita.

U HDR režimu ovaj model dostiže osvetljenost od 1500 nita. Odličan rezultat.

Sve u svemu, odličan ekran u skoro svim aspektima; glavna stvar je da je PVM nizak i osvetljenost je veća od 1000 nita, doduše u HDR režimu. Telefon će se svideti onima koji traže AMOLED bez PVM-a.

Test kalibratora:

Postoje četiri režima ekrana: Standard, Pro, Vivid i ZEISS Natural Color.

 • Standard režim: Reprodukcija boja nije prirodna, trougao DCI-P3 je oko 110%, temperatura je čak viša nego u ostalim režimima.
 • Profesionalni režim: Bliže prirodnoj reprodukciji boja, DCI-P3 trougao je približno 110% u poređenju sa Vivid - nešto manje plavim. Glavna promena je temperatura. Ekran je postao topliji.
 • Vivid režim: Reprodukcija boja je neprirodna, ali raspon boja je mnogo veći od DCI-P3 trougla u plavom i svetlo zelenom spektru.
 • ZEISS Natural Color: Sudeći po analizi podataka, nema razlike u odnosu na režim "Pro".

Uopšteno govoreći, jedini režim koji se zaista izdvaja je Vivid. Ostali su vrlo slični međusobno.

AOD (Always On Display) režim je redukovan. Neke aplikacije se ne prikazuju na njemu. Pored toga, softver često zameni ikonice za aplikacije.

U podešavanjima postoji izbor rezolucije.

Razumljivo je kada se u meniju kamere bira 12 MP ili 50 MP. Ali odabir između 2400x1080 piksela i 2800x1260 je malo čudan. Prvo, razlika je minimalna. Drugo, ko bi i zašto ograničio rezoluciju ekrana? Zarad uštede energije?

Autonomija

Unutar Vivo X90 Pro nalaze se dve baterije ukupnog kapaciteta oko 4800 mAh. Ovo se radi kako bi se baterije brže napunile.

Sa svim pokrenutim aplikacijama i čestim povezivanjem Bluetooth uređaja (satovi, slušalice), ekran je svetleo ne više od 5 sati pri automatskom osvetljenju. Nekad je potrebno puniti X90 Pro dva puta dnevno ili čak i češće.

Pražnjenje baterije je neujednačeno, neke aplikacije vrlo brzo troše bateriju. Npr. sat vremena na Tik-Toku pokaže da imate minus 20% kapaciteta baterije.

Igre "ubijaju" bateriju za 3-4 sata. Video se može puštati oko 17 sati.

Na sajtu proizvođača piše da se gadžet puni do 50% za 8-9 minuta. Čini se da se ovim podacima može verovati.

Telefon se takođe bežično puni prema Qi standardu, maksimalno 50W. Postoji i reverzno punjenje.

Mreže

Neophodno je napomenuti da testirani, nekomercijalni model, ne podržava agregaciju frekvencija pa tako veza sa LTE nije bila previše brza, ali i pored toga, bila je stabilna.

Vivo X90 Pro model poseduje NFC. Podržava WiFi-6 i Bluetooth 5.3. Testiranje navigacionih satelita je proteklo dobro, tačnost pozicioniranja je visoka.

Podržano je koriščenje Google Pay servisa za lakšu kupovinu putem mobilnog telefona.

Kamere

Vivo X90 Pro ima sledeći set kamera:

 • Prednja kamera: 32 MP, Samsung S5KG2 senzor, veličina senzora 1/3.40″. Relativno nov senzor koji koristi i Samsung. Otvor blende f/2.45.
 • Glavna kamera: 50 MP, Sony IMX989 senzor. Proizveden 2022. Ima ogroman senzor od 1 inča, veličinu piksela od 1.6 mikrona. Takav senzor se koristi u Xiaomi 13 Pro i 12S Ultra, Vivo X90 Pro +, Sharp Aquos R7 i Leica Phone 2. Postoji optička stabilizacija. Otvor blende f/1.75.
 • Portretna kamera: 50 MP, 2x optički zum, Sony IMX758 senzor. Do sada dostupan samo u Vivo X90 Pro + i X90 Pro uređajima. Veličina senzora je mala - 1/2.51″. Postoji optička stabilizacija. Otvor blende f/1.6.
 • Širokougaona kamera: 12 MP, Sony IMX663 senzor. Senzor je star već nekoliko godina i ugrađen je u veliki broj telefona: od Asus Rog Phone 6 do Google Pixel 6 Pro. Veličina senzora je mala - 1/2.93", veličina piksela je 1.22 mikrona, otvor blende f/2.0.

Telefoto ili portretna kamera je možda najveće iznenađenje ovog modela. Snima predivno u svim uslovima osvetljenja. I što je najvažnije - nudi bokeh efekat bez digitalnih gadžeta! Bravo Vivo!

Model nudi hladno zamućenje pozadine, male dubine polja, odlične detalje, prelepe boje - kao da stvarno snimate na SLR fotoaparatu.

Najvažnija karakteristika Vivo X90 Pro modela je veličinu senzora glavne kamere od 1 inča. To je ono što je bitno. Ne kao mnoge kamere od 200 MP sa gomilom marketinških fraza.

Širokougaona kamera nema ništa vanredno. Poseduje dobru optiku i normalan senzor. Uglovi nisu zamućeni, oštrina i detalji nisu loši, balans belog je tačan. Može da snima makro.

Prednja kamera dobro snima u svim uslovima. Nema više šta da se doda.

Ukupan utisak za fotografije: Vivo X90 Pro ima odličan set kamera sa parametrima blizu idealnim. Kvalitet fotografija, ako nije najbolji, definitivno nije lošiji od ostalih vodećih uređaja.

Što se tiče videa, uređaj snima 8K 24 fps na glavnoj kameri. U 4K rezoluciji, 30 fps dostupan na svim kamerama, ali 60 fps je rezervisan samo za glavni modul.

Kvalitet videa je veoma dobar u svim uslovima osvetljenja. Međutim, važno je naglasiti da pri snimanju glavnom kamerom fokus može da luta zbog prevelike dubine polja. U takvim situacijama, morate ili fiksirati fokus ili snimati statične video zapise. Nadamo se da će se ovo nekako popraviti softverski.

Prednja kamera snima 1080p video pri 30-60 fps. Šteta što nisu dodali 4K, tada bismo mogli da koristimo Vivo X90 Pro kao video kameru za strimovanje ili snimanje ozbiljnih vlogova.

Ukupan utisak za video: dobar, ali šteta što nije podržan 60 fps na svim kamerama.

Primeri fotografija:

Memorija, čipset i performanse

Jedan od nedostataka modela Vivo X90 Pro je svakako činjenica da se prodaje u samo jednoj konfiguraciji: 12 GB LPDDR5X RAM-a i 256 GB UFS 3.1 drajv.

Čipset za Vivo X90 Pro je MediaTek Dimensity 9200 5G Mobile. Najavljen je u novembru 2022. godine. Prilično je nov. Sastoji se od tri klastera: 1 x Cortex-X3 3050 MHz, 3 x Cortex-A715 2850 MHz, 4 x Cortex-A510 1800 MHz. Tehnologija je 4 nm.

MediaTek Dimensity 9200 5G postiže nešto bolje performanse od Snapdragona 8+ Gen 1.

Grafikom u Dimensity 9200 upravlja Arm Immortalis-G715, koji podržava praćenje vazduha, baš kao i Snapdragon 8 Gen 2.

Postoji još jedan čip na Vivo X90 Pro ploči - V2 čip. Služi za obradu algoritama veštačke inteligencije.

Na Antutu testu, telefon postiže oko 1.200.000 poena. Prigušivanje postoji, ali je malo: gubi se maksimalno oko 20% performansi.

Sve igre rade na maksimalnim podešavanjima i brzini kadrova bez ikakvih prekida.

Operativni sistem

Funtouch OS 13 (Google Android 13). Nije reprezentativan. Ceo interfejs je prilično mali, AOD režim je redukovan, ima samo nekoliko podešavanja. Ažuriranja su veoma retka.

Do najnovijeg firmvera telefon se ponašao krajnje nestabilno: stalno je prekidao vezu, kamera se zatvarala sa greškama, aplikacijama je trebalo dugo da se pokrenu.

Trenutno, Vivo X90 Pro radi na firmveru MOLI.NR16.R2.MP1.V3.4.P86.

Zvuk

Vivo X90 Pro ima dva stereo zvučnika. Donji za niske i srednje frekvencije, a gornji uglavnom srednje i visoke frekvencije. Donji zvučnik je nešto glasniji. Ukupna jačina zvuka zavisi od specifične melodije. Kvalitet je dobar, ništa preko toga.

Tradicionalno, Vivo uređaji podržavaju sve moguće Bluetooth audio kodeke: AAC, SBC, aptX, aptX HD, LDAC, LHDC, LC3, aptX Adaptive, aptX TVS+ audio.

Čini se da uređaj nekako čudno radi sa TVS slušalicama. Nije zadovoljavajući kvalitet. U poređenju sa Asus Zenfone 8, nebo i zemlja.

Utisak

Važna napomena, na testu je nekomercijalni uzorak koji ume da radi nestabilno ali testirani su svi mogući aspekti Vivo X90 Pro nakon objavljivanja novog firmvera.

Prednosti:

 • Kamere. Inčni senzor - bajka!
 • Snimanje video zapisa odličnog kvaliteta.
 • Odličan ekran skoro bez PVM-a, visoke rezolucije, velike osvetljenosti i širokog spektra boja.
 • Moćne performanse skoro bez prigušenja.
 • 50W bežično punjenje.
 • Zaštitni standard IP68.

Nedostaci:

 • Redukovana AOD funcionalnost.
 • Nije najbolji kvalitet zvuka preko Bluetooth-a.
 • Periodične greške u sistemu (sa novim firmverom su skoro nestale).
 • Ne postoji slot za microSD karticu.
 • Samo jedna memorija veličine 256 GB.

Ovaj uređaj se može smatrati vodećim za fotografije jer je fokus telefona na kvalitetnim kamerama. Ogroman senzor, 2x optički zum sa f/1.6 otvorom blende, 8K video i tako dalje.

Cena uređaja je u potpunosti u skladu sa konceptom i kvalitetom uređaja. Preporučuje se!

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024