Pova 6 Pro 8GB, 256GB, 2x SIM2024
2024. godina
6.78" OLED 120Hz, 87.2% body
30% 6080, Android 14
RAM 8 GB, INT 256GB, EXT SDXC
70W, 6000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 108MP
Test mobilni telefon Tecno Pova 6 Pro 8GB, 256GB, 2x SIM
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Tecno Pova 6 Pro 8GB, 256GB, 2x SIM. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Tecno Pova 6 Pro 8GB, 256GB, 2x SIM vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Sadržaj isporuke

  • Telefon
  • USB tip C kabl
  • USB tip C na USB adapter tipa A
  • Punjač 70W
  • Maska u boji telefona
  • Klip za SIM ležište
  • Uputstva

Specifikacije

Dimenzije i težina165,5 x 76,1 x 7,9 mm, težina 195 grama
MaterijalPlastika
Ekran6,78 inča, 1080x2436 piksela (20:9), AMOLED, 393 ppi, automatsko podešavanje svetline, AlwaysOnDisplay, brzina osvežavanja 120 Hz, osvetljenost do 800 nita (vršna 1300 nita)
Operativni sistemAndroid 14, HiOS 14 školjka
PlatformaČipset Mediatek Dimensity 6080 (6 nm), Mali-G57 MC2
Memorija8/12 GB RAM
256 GB ugrađena
MicroSD
UFS 3.1 memorijska kartica
LPDDR5 RAM
Bežični interfejsiWi-Fi a/b/g/n/ac, Wi-Fi 6, dvopojasni, Bluetooth 5.3, NFC, infracrveni
LTE: poboljšani 4x4 MIMO, 5G
NetDual SIM kartice, NanoSIM
NavigacijaGPS/Beidou/Galileo - GPS sa dva opsega
Senzori i konektoriUSB tip C (USB 2.0), USB OTG
Akcelerometar, senzor blizine, senzor svetla, žiroskop, kompas
Senzor otiska prsta na ekranu
Glavna kameraGlavna kamera sa 3 modula
- Glavna: 108 MP, 0,7 μm
- Makro: 2 MP
Modul dubine polja

2K video snimanje (30 fps)
Prednja kamera32 MP, dvostruki blic
Bokeh efekat, razni dodatni efekti
BaterijaLi-Ion 6000 mAh
Puni se na temperaturama do minus 20 stepeni Celzijusa
Potpuno punjenje za 55 minuta (standardno punjenje 70 W)
Stepen zaštiteIP53
BojeZelena, siva
ZvukDva zvučnika, Hi-Res Audio 24 bit/192 Hz, Dolby Atmos
Sistem plaćanjaGoogle Pay
PosebnostiMiniLED efekti na zadnjoj površini za različite događaje Analog Dyinamic Island-a od Apple-a

Pozicioniranje

Tecno povećava prodaju zahvaljujući mlađoj publici, onima koji su spremni da probaju nešto novo. POVA linija služi upravo u ove svrhe; nudi zanimljiv odnos cene i kvaliteta; modeli nisu fokusirani na najbolje pokazatelje, već pružaju sve funkcije neophodne za život uz minimalnu cenu. Na primer, u POVA 6 Pro naglasak je na dizajnu, velikom kapacitetu baterije i glavnom modulu kamere, plus svetao dizajn koji upada u oči.

Kao uređaj za mlade, ovaj model izgleda veoma zanimljivo, jedan je od najzanimljivijih uređaja tom cenovnom segmentu. Hajde da pogledamo zašto je to tako, i počnimo, kao i obično, sa dizajnom.

Dizajn, dimenzije, elementi upravljanja

Model je dostupan u dve boje - zelenoj (Comet Green) i sivoj (Meteorite Grey).

Telo je napravljeno od plastike, ali mu je litografijom data tekstura, površina je kao ogledalo, svetluca na svetlosti, pa čak i u prostoriji u kojoj nema jakih izvora svetlosti. Izgleda malo jeftino.

U stvarnom životu, površina skoro trenutno prikuplja otiske prstiju, ali uređaj ne izgleda prljavo. Zbog svoje veličine, otisci su jasno vidljivi na svetlosti, ne toliko u zatvorenom prostoru.

U teoriji, futrola koja dolazi sa njim trebalo bi da spase situaciju, ima providnu poleđinu iza koje se vidi površinska tekstura. I tu se javlja prvi problem – kvalitet plastike je takav da skuplja otiske prstiju više nego zadnji panel.

Dimenzije uređaja su 165,5 x 76,1 x 7,9 mm, težina 195 grama. Telo je široko, pravougaonog oblika (trend koji je postavio iPhone) i seče u šaku. Okvir je izrađen od plastike nalik na sjajniu metal (P-NCVM tehnologija).

Sa leve strane nalazi se slot za dve NanoSIM kartice, takođe podržava MicroSD memorijske kartice. Na desnoj strani nalaze se dva tastera za jačinu zvuka, kao i dugme za uključivanje/isključivanje. Zvučnici se nalaze na dva kraja, na vrhu i na dnu, a stereo radi dobro. Uređaj ima dva mikrofona, takođe su na krajevima. Na gornjem kraju nalazi se IR port za kontrolu kućnih aparata.

Panel sa kamerama na zadnjem panelu blago viri, postoji miniLED ekran, radi sa različitim događajima.

Ovaj ekran izgleda dobro za ciljnu grupu, mladi vole svetlosne efekte.

Na dnu se nalazi i priključak od 3,5 mm, što je neobično za novije modele. Kao rezultat toga, ovo može biti od interesa za svakoga ko želi da sluša muziku visokog kvaliteta (uređaj je sertifikovan za Hi-Res Audio, žičan i bežični). Isprobao sam uređaj sa velikim brojem žičanih slušalica, kvalitet zvuka je odličan (nažalost, proizvođač ne navodi otpor pri povezivanju 3,5 mm, mali propust, ali je uređaj ipak prilagođen onima koji slušaju muziku).

Ekran ima ugrađen senzor otiska prsta, radi odlično, nema zamerki. Brzo i jasno. Zanimljivo je napomenuti da je za prednju kameru dodat LED blic koji se nalazi u gornjem desnom uglu.

Kvalitet izrade uređaja je odličan, ovde nema zamerki. Jedino „ali“ su otisci prstiju koji ostaju na njemu, ali to je posledica sjajne površine.

Ekran

Tehničke karakteristike ekrana su sledeće: 6,78 inča, 1080x2436 piksela (20:9), AMOLED, 393 ppi, automatsko podešavanje osvetljenja, AlwaysOnDisplay, brzina osvežavanja 120 Hz, osvetljenost do 800 nita (peak 1300 nita).

Ekran je lak za čitanje na suncu, nema razloga za žaljenje. U podešavanjima, za bolju čitljivost ekrana, potrebno je da uključite režim velike osvetljenosti.

Lepo je što u podešavanjima možete naterati brzinu osvežavanja ekrana na 60/90/120 Hz ili ostaviti automatsko podešavanje.

Takođe možete promeniti učestalost obrade dodirom plus brzinu animacije.

Temperatura boje je podesiva prema vašim potrebama, ali standardna podešavanja su prilično dobra i nema želje da se menjaju. Plavi filter može da radi prema rasporedu.

Režim AlwaysOnDisplay je lep, postoje razni kućni ljubimci, mogućnost odabira zasebnih ikona za ključne događaje (na primer, broj preduzetih koraka ili nešto drugo). Nažalost, nećete moći da omogućite AoD za stalni rad; može se aktivirati dodirom ekrana ili kada podignete uređaj.

Režim sličan Dinamic Island-u na iPhone-u je implementiran oko kamere; ovde se pojavljuju različite ikone i animacije. Na primer, kada otključate licem (radi brzo i efikasno), videćete ikonu sa licem.

Čipset, performanse, memorija

Model je dostupan u dve verzije - 8/256 GB i 12/256 GB. Brzina memorije nije najveća, ali tipična za ovaj segment cena.

Čipset koji se koristi je Mediatek Dimensity 6080 (6 nm), Mali-G57 MC2, njegove performanse nisu visoke, ali podržava 5G.

Uređaj dobro radi pod opterećenjem, performanse opadaju samo u jednom slučaju - ako uređaj ima manje od 15% napunjenosti. Zatim se uključuje prigušivanje. To možete videti u primerima u testu.

U normalnim zadacima, uređaj prilično brzo reaguje i ne usporava, tako da ćete dobiti tipično rešenje za svoj segment.

Baterija

Baterija u uređaju ima kapacitet od 6000 mAh, a oko nje ima mnogo dodatnih poboljšanja na koja se kompanija ponosi. Na primer, baterija radi na temperaturama do minus 20 stepeni Celzijusa, njene karakteristike se ne menjaju, ne gubi napon (nema povećane potrošnje energije ili neočekivanog gašenja sa malim pražnjenjem).

U laboratorijskim uslovima, kompanija je sprovela eksperimente koji pokazuju da će baterija izgubiti 20% svog kapaciteta nakon šest godina korišćenja (standardno punjenje na 70 W, podložno punjenju jednom u 1,5 dana). Inače, vreme punjenja je 50 minuta. Za petnaest minuta dobićete 49% napunjenosti. Odlični rezultati bez ikakvih popusta.

Testirani uređaj je radio u proseku oko dva dana (bez ograničenja). Pet i po sati rada ekrana, 120 Hz, svetla tema, maksimalna osvetljenost na suncu (70% u zatvorenom prostoru). Nekoliko GB mrežnih podataka. Ukratko, dobar uređaj koji opravdava veliku bateriju. POVA možete koristiti za punjenje drugih uređaja (snaga do 10 W preko kabla).

Komunikacione mogućnosti

Prisustvo NFC-a, sve radi dobro (podrška za Google Pay). Bluetooth radi dobro, postoji podrška za sledeće kodeke - SBC, AAC, LDAC, AptX, AptX HD. Model je sertifikovan kao Hi-Res za bežični audio.

GPS navigacija je brza i precizna.

Kamere

Prednja kamera nema autofokus, ali ima blic. Podešavanja su jednostavna. Kvalitet fotografije je prilično dobar.

Interfejs glavne kamere je jednostavan i intuitivan.

Glavni modul je 108 megapiksela, druga dva modula se mogu zanemariti, oni de facto ne igraju nikakvu ulogu. Kvalitet snimanja sa glavnim modulom nije loš (nema optičke stabilizacije, ali je to teško očekivati od takvog uređaja). Pogledajte primere fotografija.

Ovako funkcioniše portretni režim.

Softver

Uređaj je izgrađen na Android 14, kao i HiOS 14 školjka unutra, primetno je bolji od prethodne verzije. Napredak Tecno kompanije sa softverske tačke gledišta je jasno vidljiv, evo nekoliko snimaka ekrana interfejsa.

Među neobičnim karakteristikama, primećujemo prisustvo FM radija (zahteva povezivanje žičanih slušalica).

Utisak

Kvalitet komunikacije je na dobrom nivou, nema zamerki. Jačina zvona je visoka, jasna, vibracija je prosečna.

Model ima dobar odnos cene i kvaliteta. Prednosti uključuju veliku bateriju, visokokvalitetan ekran i dobar zvuk (i sa žičnom i bežičnom vezom). Uređaj se pokazao uravnoteženim i prilično interesantnim po svojoj ceni.

Generalno, uređaj se pokazao zanimljivim, ima neobičan dizajn i atraktivne karakteristike za mlade što ga čini potencijalno veoma interesantnim za kupce.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024