Galaxy Z Flip5 2023
2023. godina
6.7" OLED 120Hz, 85.9% body
74% Gen 2, Android 13
RAM 8 GB, INT 256GB, EXT nema
25W, 3700 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 12MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy Z Flip5
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy Z Flip5. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy Z Flip5 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Sadržaj isporuke

  • Telefon
  • USB-C kabl
  • Spojnica za SIM ležište
  • Uputstvo

Specifikacije

Dimenzije i težina71,9 x 85,1 x 15,1 mm (preklopljeno)
71,9 x 165,1 x 6,9 mm (rasklopljeno)
187 grama
MaterijalAluminijum, Corning Gorilla Glass Victus 2
Ekran6,7 inča (interno, fleksibilno), 1080×2640 piksela (20:9), 425 ppi, Dinamic AMOLED 2x, automatsko podešavanje osvetljenosti, AlwaysOnDisplay, Corning Gorilla Glass Victus 2, HDR10+, 1-120Hz, do 1750 nita

AMOLED, 3,4 inča, 720x748 piksela, 306 ppi, ekran osetljiv na dodir, 60 Hz, do 1100 nita
Operativni sistemGoogle Android 13.0, OneUI 5.1.1
PlatformaSnapdragon 8 Gen.2 (4 nm), Adreno 740 grafički akcelerator
Memorija8/256 GB
8/512 GB
Bez memorijskih kartica
UFS 4.0
LPDDR5 RAM
Bežični interfejsWi-Fi a/b/g/n/ac/ax, Wi-Fi 6E, tri-band, Bluetooth 5.3, NFC

LTE: poboljšani 4×4 MIMO, 5G
SIMNanoSIM (jedna fizička SIM kartica) i eSIM
NavigacijaGPS/Beidou/Galileo - GPS sa dva opsega
Senzori i konektoriUSB tip C (USB 3.2), USB OTG
akcelerometar, senzor blizine, senzor svetla, žiroskop, geomagnetni senzor, barometar, bočni senzor Hola, senzor otiska prsta, otključavanje licem
Glavna kameraGlavna: dvostruka kamera
- Glavna: 12 MP, 1,4 μm, F1.8, 2PD, OIS
- Ultra široki ugao: 12 MP, 1,12 μm, F2.2
Prednja kamera10 MP (f/2.2), 1,22 μm
bokeh efekat, razni dodatni efekti, autofokus
BaterijaLi-Ion 3700 mAh
Brzo bežično punjenje (15 W), obrnuto bežično punjenje (do 4,5 W)
PD 3.0
Stepen zaštiteIPX8
BojeNana, grafit, krem, lavanda, siva, plava, zelena, žuta (dostupnost boja zavisi od tržišta)
ZvukDva zvučnika
Sistem plaćanjaGoogle Pay, Samsung Pay
PosebnoNedostaje Samsung DeX

Pozicioniranje

Uprkos broju 5 u nazivu modela, ovo je četvrta generacija (proizvođač je odmah skočio sa prvog Flip-a na treći da bi sinhronizovao nazive modela sa Fold linijom). Flip linija je najpopularniji telefon sa fleksibilnim ekranom na svetu, a razlog je cena koja je primetno niža od Fold linije. Ali ovo je potpuno drugačiji faktor forme, zamena za poznati pametni telefon sa neobičnom ergonomijom, ali velikim ekranom.

Za razliku od prethodnih uređaja, ova generacija ima veoma veliki eksterni ekran, koji menja percepciju uređaja, omogućava vam da radite sa njim na drugačiji način, na primer, prikazujete razne skrinsejvere i brojne aplikacije na spoljnom ekranu.

U ovom trenutku to nije poslovni uređaj, pošto je trajanje baterije i dalje inferiorno u odnosu na S23 ili Fold seriju. Izgled uređaja je više prilagođen ženama. Mnoge kompanije ponavljaju ovaj oblik telefona ali njihovi uređaji su manje fizički pouzdani, imaju manje softverskih funkcija i dugoročno su slabije ažurirani.

Model je za one koji traže fizički neobičan uređaj, ali sa da ima uobičajene funkcije modernog telefona. Kupac Flip5 je nezahtevan prema kamerama, pošto se one de facto nisu menjale nekoliko godina i ostaju na plus-minus istom nivou (nema čak ni telefoto kamere, zum je isključivo digitalni).

Hajde da pogledamo uređaj i procenimo njegovu ergonomiju.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Model je neobičan po formi, skoro je kvadrat koji se uklapa u ruku. Dimenzije uređaja su 71,9 x 85,1 x 15,1 mm kada je zatvoren i 71,9 x 165,1 x 6,9 mm kada je otvoren. Težina - 187 grama.

Morate da koristite preklop sa dve ruke, nećete moći da otvorite uređaj jednom rukom.

Možete ga zatvoriti jednom rukom, ali je to dosta agresivno za ekran pa ne treba da se navikavate na ovu vrstu zatvaranja. U otvorenom stanju već možete da radite sa telefonom jednom rukom.

Izbor boje zavisi od tržišta.

Kućište je sjajno, ostaju otisci prstiju, preporučuje se korišćenje futrole.

Dizajn je postao malo drugačiji, nema razmaka između polovina kada su presavijene. Pogledajte poređenje sa Flip3.

Za ram je korišćen ojačan aluminijum u boji modela. Izgleda dobro, ovde su otisci prstiju nevidljivi. Staklo kućišta je Corning Gorilla Glass Victus 2. Pouzdanost materijala je maksimalna.

Kada se rasklopi, ovo je običan moderan telefon, tanak i dugačak, nema razlike od drugih uređaja. Na primer, pogledajte fotografiju zajedno sa S23 Ultra.

U otvorenom stanju videćete da na ekranu postoji nabor, koji nije nestao. Ovo je karakteristika Samsunga, oni ne žele da žrtvuju pouzdanost ekrana, garantuju minimalno 200 hiljada otvaranja/zatvaranja ili pet godina rada kada otvorite uređaj na desetine puta dnevno.

Jedno od najčešće postavljanih pitanja je kako je ovaj model na rasklapanje sličan modelima iz prošlosti. Za početak, u podešavanjima za pozive možete odrediti da kada otvorite uređaj postoji automatski odgovor na poziv, kada ga zatvorite - spustite slušalicu. Na poziv možete odgovoriti i u zatvorenom stanju, ako imate slušalice. Ako nema slušalica, onda će se uključiti režim zvučnika.

Uređaj ima IPX8 vodootpornost, što je odlično za ovaj oblik, ali nema zaštite od prašine. Na plaži sa takvim aparatom bolje je biti oprezniji.

Na desnoj strani nalazi se taster za jačinu zvuka, dugme za uključivanje/isključivanje i senzor otiska prsta. Radi bez problema i kada je zatvoren. Prepoznavanje lica takođe radi čak i kada je uređaj zatvoren.

Sa donje strane se nalazi USB-C konektor, dva mikrofona, treći je na gornjem kraju (u otvorenom stanju, u zatvorenom svi su dole). Telefon ima dva zvučnika, ali oni rade u otvorenom obliku (drugi zvučnik je razgovorni, malo je drugačije usmeren, što daje neobičan zvuk stereo para pri velikoj jačini zvuka). Jačina zvuka zvučnika je dobra, možete čuti poziv u svim uslovima.

Sa druge strane se nalazi slot za SIM karticu, ovde je jedan - NanoSIM (ali možete dodati eSIM kartice). Razlog za ovakav pristup je što prethodni Flip nije dobro funkcionisao, inženjeri su pokušali da iscede maksimalnu moguću i ograničenu potrošnju energije, uključujući i uklanjanje druge SIM kartice.

Glavni blok kamera viri iz kućišta, ali to nije problem, u džepu ne dodiruju ivice. Od minusa - samo su ivice kamera napravljene od metala (obojene u crno) i ako se njima ne rukuje pažljivo, mogu se oljuštiti do belog metala. To je bio slučaj na svim Samsung modelima u poslednjih nekoliko godina.

Eksterni ekran - režimi rada

Jedna od glavnih promena je veliki spoljni ekran, tehničke karakteristike: Super AMOLED, 3,4 inča, 720x748 piksela, 306 ppi, ekran osetljiv na dodir, 60 Hz, do 1100 nita.

Različiti skrinsejveri za spoljni ekran vam omogućavaju da ga prilagodite sebi, izgledaju atraktivno.

U režimu mirovanja možete da otključate ekran (sa senzorom otiska prsta, licem ili crtanjem šablona), skrolovanjem udesno videćete vidžete koje ste sami postavili ili sve vidžete.

Na spoljnom ekranu ima dovoljno različitih vidžeta da biste dobili sve informacije koje su vam potrebne. Prevucite nalevo i vidite obaveštenja, a na spoljnom ekranu možete da odgovarate na poruke, tu je tastatura ili kucanje glasom.

Za devojke, spoljni ekran je veoma pogodan za snimanje na glavnoj kameri (njegov kvalitet je veći od onog koji je u rasklopljenom stanju).

U odeljku eksperimentalnih funkcija možete omogućiti izlaz na spoljni ekran Google mapa i nekoliko drugih aplikacija. Ali za razliku od Fold-a, gde je spoljni ekran potpuno funkcionalan i omogućava vam da prikažete bilo koju aplikaciju, ovde to nije slučaj. Navigacija na spoljnom ekranu nije baš zgodna stvar u većini situacija.

Mora se jasno razumeti da spoljni ekran nadmašuje sve prethodne modele Flip, ali ovo nije punopravni ekran u svim svojim mogućnostima. Dobra vest je da je savršeno čitljiv na suncu.

Ekran

Hajde da pogledamo specifikacije unutrašnjeg ekrana: 6,7 inča (unutrašnji, fleksibilni), 1080×2640 piksela (20:9), 425 ppi, Dinamic AMOLED 2x, automatska kontrola osvetljenja, AlvaisOn Displai, Corning Gorilla Glass Victus 2, HDR10+, 1-120 Hz, do 1750 nita.

Veliki, svetao ekran koji se lako čita u bilo kom okruženju, pogledajte sliku na otvorenom. Osvetljenost je odlična, što daje istu čitljivost, uređaj nadmašuje sve prethodne modele.

Adaptivni režim se prilagođava sadržaju na ekranu (frekvencija do 120 Hz). Ovaj režim utiče na bateriju, ali potrošnja raste ne više od 10% (u igrama može dostići i do 15%).

Podrazumevano, podešavanje ekrana za opseg boja je „Zasićene boje“ (postoji i „Prirodne boje“). U ovom režimu, osvetljenost i kontrast slike su maksimalni, a boje upadljive.

Tradicionalno, postoji filter plave boje, tamna tema, uključujući mogućnost postavljanja rasporeda. Prilagodljiva osvetljenost ekrana se prilagođava vašim željama. U ručnom režimu možete podesiti osvetljenost do 600 nita, u automatskom režimu dostiže maksimum od 1750 nita.

Kao i uvek, postoji režim AlwaysOnDisplay, koji vam omogućava da prikažete sat, kalendar, sliku u režimu pripravnosti. Ali za telefon na preklop to definitivno nije neophodno već je rudiment prethodnih modela.

Baterija

Telefon ima bateriju u svakoj polovini, ovo je karakteristika dizajna, ukupan kapacitet baterije je 3700 mAh (isto kao u Flip4). Ali zbog drugačijeg čipseta, vreme rada se primetno povećalo, možete dobiti ceo radni dan sa 4-5 sati rada na ekranu (u zavisnosti od vaših podešavanja).

Komplet ne uključuje punjač, vredi kupiti punjač od 25W. U podešavanjima možete da isključite brzo punjenje ako vam se čini da istroši bateriju (u praksi to nije slučaj).

Vreme punjenja je sledeće:

Samsung 25W punjač
Vreme, minute%, napunjenost
1527%
3051%
4567%
6083%
7592%
9097%
95100 %

Bežično punjenje podržava snagu do 15 W, što vam omogućava da napunite pametni telefon za 120 minuta. Reverzno punjenje omogućava da dopunite dodatnu opremu ili drugi pametni telefon, snage do 4,5 W. Dodatnu opremu možete puniti kada je uređaj zatvoren ali tu počinju problemi, dovoljno je malo pomeriti drugi uređaj i punjenje će prestati.

Nažalost, vreme punjenja bilo kog punjača je slaba tačka za Samsung, tako da ovde ne treba očekivati brzo punjenje kao kod kineskih kompanija. Ovo će jednostavno morati da se reši.

Fleksibilni ekran vam pruža više opcija, na primer da možete saviti pametni telefon na pola i postaviti ga na ravnu površinu da biste razgovarali sa nekim putem video poziva. Možete da unesete nešto u ovom stanju, ekran će biti pod uglom, a tastatura će se nalaziti na dnu ekrana. Scenariji za korišćenje poluotvorenog Flip-a su različiti, ali glavna stvar je da ne morate da nosite postolje, možete video pozive sa bilo kog mesta, za mene je ovo najvažnija stvar.

Opcije komunikacije

Postoji podrška za Wi-Fi 6 (802.11ax), kao i maksimalno agregiranje LTE frekvencija. Postoji i Wi-Fi 6e.

Podrška za sisteme plaćanja Samsung Pay, Google Pay. Naravno, postoji punopravni NFC za sve što možete zamisliti.

Bluetooth verzija 5.3, postoji podrška za slanje audio toka na više uređaja. Postoji vlasnička funkcija QuickShare koja vam omogućava brzo slanje velikih datoteka na druge Samsung uređaje (neka vrsta Wi-Fi Direct-a).

Ostaje da primetimo da je GPS dual-band i odlično radi u urbanim sredinama, ovde nema zamerki.

Memorija, čipset, performanse

Količina interne memorije može biti 256 ili 512 GB, nema podrške za memorijske kartice. Količina RAM-a je 8 GB, takođe će biti dovoljno za sve zadatke. Pogledajte brzinu memorije.

Unutra je Snapdragon 8 Gen.2, performanse ovog čipseta su maksimalne za današnje tržište, trajaće nekoliko godina, dobićete maksimum mogućih za softver i performanse sistema.

Hajde da predstavimo rezultate brojnih sintetičkih testova.

Kamere

Kamera sa dva modula:

  • Primarni - 12 MP, 1,4 μm, F1,8, 2PD, OIS
  • Ultra Wide - 12 MP, 1,12 μm, F2.2

Prednja kamera nam je dobro poznata sa mnogih Samsung uređaja, modul nije loš i pravi svetle slike, ima raznih efekata.

Glavni modul nam je takođe dobro poznat, slike u većini situacija su kvalitetne i svetle.

Slike možemo pogledati u poređenju sa Fold5.

Nema pritužbi na video snimanje, uređaj je dobar, podržano je i 4K video snimanje.

Na kraju da pokažemo interfejs kamere i različite režime.

Softver

Uređaj radi na Android 13, unutar OneUI 5.1.1.

Utisak

Samsung tradicionalno dobro stoji po pitanju kvaliteta komunikacije, pozivi su glasni u različitim uslovima. Vibraciono upozorenje se može prilagoditi, primetno je, glavna stvar je odabrati šemu njegovog rada.

Cena za Flip5 ne izgleda previsoka, model je moderan i dobro se uklapa u svoju publiku. Neće odgovarati onima koji su navikli da koriste vodeće modele. Ali ako govorimo o tome šta dobijate od uređaja, neobičan oblik i prilično zgodan spoljni ekran.

Model nema direktnih konkurenata, ostali telefoni na preklop su inferiorni u odnosu na Samsung seriju Flip

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024