C55 2023
2023. godina
6.72" LCD 90Hz, 86.7% body
19% G88, Android 13
RAM 6 GB, INT 128GB, EXT SDXC
33W, 5000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 64MP
Test mobilni telefon Realme C55
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Realme C55. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Realme C55 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompanija Realme je sprovela studije zahvaljujući kojima su idetifikovane četiri ključne tačke za unapređenje modela a to su dizajn, količina memorije, kvalitet kamere i brzina punjenja. Lansirali su Realme C55 i najavili nadogradnju cele C-serije: telefon je dobio poboljšanje navedenih oblasti uz jednu posebno naprednu funkciju a i dalje neće biti uređaj u srednjem cenovnom rangu.

Na prvi pogled može zbuniti činjenica da se navodi količina memorije a ni reč o čipsetu. U suštini, količina i kvalitet memorije utiču na performanse mnogo više od čipseta.

Skoro svaki čipset danas ima višak snage. A usko grlo je upravo količina memorije, kako operativne tako i interne. Ako nema dovoljno memorije ili je spora, aplikacijama je potrebno mnogo vremena da se pokrenu, a ako minimizirate aplikaciju, ona će se automatski zatvoriti (da bi se oslobodila memorija). Jeftini telefoni imaju tu odliku da "zaglupe" čim ih uzmete u ruke, razlog je upravo spora memorija. Slična je situacija i sa računarima. Uzmite neki stari Intel Pentium, ali zamenite čvrsti disk SSD-om. Iznenadićete se kako sistem odmah „leti“.

Specifikacija: 16 GB dinamički RAM i interna memorija od od 256 GB

C-serija nas je naučila da su to dobri budžetski telefoni, sa internom memorijom 32 GB, 64 GB ili 128 GB. Realme C55 ma poleđini ima nalepnicu od 256 GB.

Ništa manje iznenađujuća je količina RAM-a - 8 GB, kao i mogućnost dodeljivanja još 8 GB virtuelne RAM memorije sa diska. Ukupna količina memorije je 16 GB. Sa ovom količinom RAM-a, telefon će moći da „čuva“ desetine otvorenih web stranica i aplikacija bez ponovnog pokretanja.

Realme C55 je prvi telefon C serije koji podržava DRAM. I to je velika stvar. Za dinamičku RAM memoriju važno je imati disk velike brzine, inače će ceo sistem usporiti i zaostajati. U jeftinim telefonima od pamtiveka instaliraju eMMC diskove.

Realme C55 ima UFS drajv. Nisu zaboravili ni memorijske kartice. Sa 256 GB skladišnog prostora, malo je verovatno da će memorijska kartica biti potrebna, ali poseban slot za microSD je tu.

Ostale komponente: Realme C55 pokreće MediaTek Helio G88 čipset. Podržava Wi-Fi 5 (oba opsega 2,4 GHz + 5,0 GHz), Bluetooth 5.2, punjenje USB-D. Naravno, tu je i NFC.

Helio G88 je dobar čipset, sa 9.262 hiljade poena na AnTuTu testu. Čipset ima 2 produktivna jezgra i 6 energetski efikasnih. Realno, ovo nije čipset za igre jer može da pokreće igre samo na srednjim podešavanjima. Ali ovo je lepota optimizacije operativnog sistema Android 13 koji pokreće telefon. Automatski postavlja podešavanja, omogućava da pokrenete sve aplikacije i igre koje se nalaze u Google Play prodavnici.

Realme C55 će se nositi sa PUBG, Call of Duty ili Genshin Impact. Igre će raditi dobro na srednjim podešavanjima.

Ekran

Cool dizajn je i dalje jedan od glavnih faktora prodaje. I ovo se odnosi na bilo koji telefon. Na primer, statistika prodaje pokazuje da ažuriranje dizajna iPhone-a automatski znači porast prodaje. Isti Nothing Phone 1 je dobio dobru prodaju zahvaljujući svom neobičnom dizajnu, iako po ceni od 400 dolara telefon ima osrednje karakteristike.

Dizajneri obično zaobilaze početni segment tržišta. Razlog je jednostavan: nema budžeta. Realme C55 nije izuzetak u ovom pogledu, ali je ipak snažan korak napred, pošto je telefon dobio dizajn vezan za seriju Realme 10.

Na dnu se nalazi 3,5 mm priključak, mikrofon, zvučnik i USB-C.

Na desnoj strani je skener otiska prsta. Radi brzo i precizno. Telefon takođe ima otključavanje licem.

Na ekran se odmah zalepi zaštitni film.

Zadnja ploča je po teksturi slična poliranom metalu. Iako sam Realme kaže:

Dizajn telefona inspirisan je lepotama prirode. Više od 500.000 čestica veličine 30 mikrona raspoređeno je u vertikalne linije koje se protežu od vrha do dna, poput kiše koja pada sa neba. U kombinaciji sa jarkim bojama, ovo stvara utisak da mnogo sunčeve svetlosti osvetljava prostor, dajući osećaj svežine i lakoće.

Više nas zanima praktična strana. Kućište je napravljeno od kompozitnih materijala (polikarbonat i polimetil metakrilat), koji prema navodima kompanije imaju povećanu čvrstoću i otpornost na ogrebotine. Mana je kompletno kućište boje dima tako da se prelep dizajn uopšte ne vidi.

Sjajna oblast oko bloka kamere izgleda zanimljivo. Velika sočiva sa metalnim ivicama privlače pažnju.

Očigledno, Realme 10 serija je korišćena kao uzorak dizajna. C55 čak izgleda skuplje i zanimljivije od Realme 10 sa svetlucavim zadnjim panelom.

U nastavku pogledajte poređenje sa Realme 10 i Realme 10 Pro. Sve je stvar ukusa, ali ako ne znate unapred koji je koji model, već procenjujete samo po izgledu, možda ćete pomisliti da je najskuplji model upravo Realme C55, Realme 10 Pro je na drugom mestu, a Realme 10 izgleda najjeftinije.

Pošto na tržištu postoji princip: što je uređaj skuplji, više se ulaže u dizajn. Realme očigledno namerava da prekine ovu tradiciju. Ako kompanija uspe, onda ćemo mi, kao kupci, pobediti, jer će jeftiniji telefoni izgledati zanimljivije.

Kamera

Velika sočiva glavne kamere nisu samo element dizajna. Realme C55 ima kameru od 64 MP, kojoj pomaže senzor dubine od 2 MP za portrete sa efektom bokeh. U kameri Realme C55 nije bitan čak ni broj megapiksela, već veličina matrice - 1/2 inča. Poređenja radi, Realme 10 ima kameru od 50 MP sa senzorom od 1/2,76 inča.

Što je matrica veća, što više svetlosti hvata, to su detalji i reprodukcija boja bolja na fotografiji.

Realme C55 koristi algoritam za noćno snimanje ProLight, kao vodeći model GT2 Pro: telefon snima sliku u RAW formatu, a zatim, koristeći veštačku inteligenciju, uklanja nepotreban šum i povećava kontrast i jasnoću slike.

Kamera sa velikim senzorom od 64 megapiksela i napredni algoritmi C-serije su hrabra i opasna odluka. Na primer, ako nam je kvalitet fotografije važniji i više volimo da igramo ležerne igre kao što su "loptice" ili pristajemo da igramo 3D igre na srednjim podešavanjima, onda možemo da kupimo C55 od 256 GB, a ne Realme 10 od 128 GB. Dobićemo kvalitetniju fotografiju, a uštedeti novac.

Od minusa za kameru, za sada samo zamućenje slušalica pri snimanju portreta. Ostatak fotoaparata snima veoma dobro.

Trajanje baterije i brzo punjenje

Telefon ima bateriju od 5000 mAh, uključeno je i brzo punjenje od 33 W. Na PCMark testu trajanja baterije rezultat je odličan – 8 sati i 3 minuta, i to pri maksimalnoj osvetljenosti ekrana u ručnom režimu. Test simulira svakodnevne zadatke – internet, uređivanje fotografija, video zapisa i dokumenata, video pozive itd. Shodno tome, korisnik može računati na 1-2 dana rada sa jednim punjenjem uz 5-8 sati rada ekrana, u zavisnosti od kvaliteta prijema mobilne mreže.

Sa kompletnim adapterom, telefon se puni do 50% za samo pola sata. A ovo je, generalno, sasvim dovoljno za jedan radni dan.

33W adapter i kabl su uključeni

Glavna inovacija: mini-kapsula

Telefon ima IPS LCD ekran dijagonale 6,72 inča sa rezolucijom od 1080 x 2400 piksela i brzinom osvežavanja od 90 Hz. Ovde je sve jednostavno: standardni ekran za telefon ove cenovne kategorije.

IPS panel je dobar, sa idealnim uglovima gledanja. U odnosu na konkurente, panel se malo razlikuje po nivou osvetljenosti. Na oko, ima oko 500 nita. Rad na otvorenom je prilično udoban.

Najzanimljivija „karakteristika” telefona je takozvana mini-kapsula sa idejom da se korisniku pruži prošireni indikator obaveštenja. Za sada je mini-kapsula eksperiment i da biste ga pokrenuli, potrebno je da odete na stavku „Realme Lab“ u podešavanjima i tamo aktivirate opciju.

Za sada "kapsula" ima malo funkcionalnosti. Može da prikaže veliki broj obaveštenja u vezi sa punjenjem ili potrošnjom saobraćaja. Uskoro se dodaje i pedometar.

Postoji osećaj da je u trenutnoj fazi glavni zadatak mini-kapsule da izgleda hladno i neobično. I u tom pogledu, 100% uspeh. Izgleda dobro.

Očigledno je da je mini-kapsula inspirisana takozvanim Dinamičkim ostrvom. Realme je uspeo da sve učini lepim i primerenim. Mini-kapsula omogućava integraciju muzičkih aplikacija, indikatora tajmera i diktafona i drugih sistemskih obaveštenja iz kategorije onih koje je korisno držati ispred očiju, ali ne želite da zauzimaju prostor na ekran.

Specifikacije

 • Procesor: Mediatek Helio G88 (12 nm), Mali-G52 MC2 grafika
 • Operativni sistem: Android 13, Realme UI 4.0
 • Memorija: 8 GB + 256 GB, postoji poseban slot za microSD
 • Ekran: 6,72 inča, IPS LCD, rezolucija 2400 x 1080, 90 Hz, 680 nita zadata maksimalna osvetljenost
 • Baterija: 5000 mAh, adapter od 33 W
 • Glavna kamera: 64 MP 1/2″, PDAF + 2 MP (senzor dubine)
 • Prednja kamera: 8 MP
 • SIM kartica: 2 Nano-SIM
 • Mreža i podaci: 2G, 3G, 4G LTE, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2, NFC, USB-C 2.0
 • Navigacija: GPS, GLONASS, GALILEO, BDS
 • Senzori: Skener otiska prsta (bočni), akcelerometar, blizina, osvetljenje, kompas
 • Ostalo: 3,5 mm priključak
 • Materijal: Staklo i plastika
 • Dimenzije: 165,6 x 75,9 x 7,9 mm, težina 189,5 g

Zaključak

Realme C55 može da preuzme deo prodaje iz mejnstrim segmenta pošto po dizajnu, memoriji i kvalitetu kamere odskače od modela iz svog cenovnog ranga. Takođe je važna Realme dobra softverska podrška. C55 pokreće Android 13 sa najnovijom Realme UI 4.0. Definitivno će dobiti ažuriranje na Android 14, a najverovatnije i na Android 15.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024